Lietuvos tyrėjai vadovaus tarptautiniam tinklui

Europos bendradarbiavimo iniciatyva mokslo ir technologijų srityje COST ketveriems metams patvirtino 40 naujų COST veiklų, tarp jų – antrą kartą COST istorijoje – Lietuvos tyrėjų pasiūlytą projektą. Vytauto Didžiojo universitetas vadovaus tarptautinio tyrėjų tinklo veiklai migracijos ir religijų įvairovės tema. COST veiklos yra tarpdisciplininiai tyrėjų tinklai jų pasirinktomis ir mokslinius interesus atitinkančiomis temomis. Inicijuodami COST veiklą, tyrėjai pasiūlo temą, kuri atveria galimybes pritraukti kolegas Europoje ir už jos ribų ir ateityje rastis bendriems moksliniams tyrimams. Lietuvos mokslo taryba administruoja Lietuvos dalyvavimą COST.

 

Projekte „Sujungiant migracijos ir religijų įvairovės teorines bei praktines problemas“ (angl. „Connecting Theory and Practical Issues of Migration and Religious Diversity, COREnet“ dalyvauja tyrėjai iš 19 valstybių, tarp kurių yra Europos Sąjungos šalys, Jungtinės Amerikos Valstijos, Pietų Afrikos Respublika, Norvegija, Serbija, Šiaurės Makedonija. Tinklo veikla skirta sutelkti tyrėjus ir gauti naujų mokslo žinių, keistis jomis ir akademine patirtimi, stiprinti gebėjimus, įtraukiant naują mokslininkų kartą, siekiant analizuoti išaugusią migraciją į Europą ir jos vaidmenį religijų įvairovei bei vykdyti galimų sprendimų paieškas.

 

„COREnet“ tyrėjų tinklui vadovaus Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos bei Socialinių mokslų fakultetų profesorė Milda Ališauskienė: „Tinklo veikla siekiame padėti mažinti atskirtį tarp Europos šalių ir jų viduje, siūlydami naujus metodus, kurie papildytų turimas mokslines žinias apie migraciją ir religijų įvairovę, religijų tyrimus ir teologines įžvalgas apie migrantų ir pabėgėlių būklę.“ Tyrėjai rengs bendras publikacijas, organizuos temines vasaros stovyklas doktorantams. Numatyta specializuota veikla su socialiniais partneriais, tarp jų ir žiniasklaida, siekiant mažinti su migracija ir religijų įvairove susijusius stereotipus. Lietuvos mokslininkai gali dalyvauti trimis būdais: prisijungti prie patvirtintų COST veiklų, inicijuoti naują COST veiklą arba tapti COST ekspertais.

 

Birželio pabaigoje bus paskelbti naujų COST veiklų susitarimo memorandumai (MoU). Juose skelbiama informacija yra būtina, pildant paraišką pagal Lietuvos mokslo tarybos nuolatinį kvietimą teikti paraiškas dalyvauti COST veikloje. Paraiškos naujoms veikloms inicijuoti pagal tarptautinį COST kvietimą priimamos iki spalio 29 d.

 

COST (angl. European Cooperation in Science and Technology) yra ilgiausiai gyvuojanti tarpvyriausybiniu bendradarbiavimu mokslo ir technologijų srityje grįsta Europos šalių iniciatyva, kuria nuo 1971 m. skatinami tyrėjų tinklai. COST veikloje dalyvauja 39 valstybės. Šiuo metu vykdoma apie 250 COST veiklų.

 

Parengė Giedrė Kojelytė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.