Praturtinti produktai – ateities maistas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos mokslininkai, atlikdami tyrimus, nustatė, kad kukurūzų traškučiai, praturtinti pomidorų ar burokėlių miltais, įgauna gerokai palankesnių sveikatai savybių, o avižiniai sausainiai, praturtinti spanguolių sėklomis, yra baltymų šaltinis, juose daug nesočiųjų riebalų, skaidulinių medžiagų.

12 Ateities maistas VDŲ prof. Elvyra Jariene
Profesorė Elvyra Jarienė. VDU ŽŪA nuotr.

„Pomidorų miltuose yra reikšmingas likopenų ir beta karoteno kiekis. Mūsų tikslas buvo išsiaiškinti, ar šio produkto derinys su kitais ingredientais taip pat turės sveikatai palankių savybių“, – pasakojo VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto profesorė dr. Elvyra Jarienė.

Tyrėjų komanda nusprendė pomidorų miltais praturtinti kukurūzų traškučius, kuriuose nei likopenų, nei beta karoteno įprastai neaptinkama. „Ir gavome puikius rezultatus, – sako E. Jarienė. – Pagrindinė pomidorų vertybė ta, kad juose yra ypatingas karotenoidas – likopenas. Tai unikalus gamtos vaistas nuo daugelio ligų ir, pirmiausia, nuo prostatos, plaučių ir skrandžio vėžio.”

 

Kukurūzų traškučiuose, pagardintuose jau kitokiais – burokėlių – miltais, aptinkama nemaža bioaktyvių pigmentų betalainų koncentracija. Jie pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, kuris padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. Prie vertingų produktų, iš kurių galima gaminti miltus, traškučius ar užkandžius, mokslininkai priskyrė ir įvairių rūšių moliūgus bei topinambus. Pastarieji, dėl per sezoną du kartus užderančio derliaus bei natūraliai saldesnio skonio, turėtų dominti ir žmones, matančius naujų verslų galimybes.

Apibendrinę kartu su bendraautoriais atliktų tyrimų rezultatus, prof. dr. E. Jarienė ir doc. dr. A. Paulauskienė „Regionų ateities forume“ pristatė pranešimą apie biologiškai vertingų produktų įtraukimą į šeimų maitinimąsi. Atnaujintoje mitybos piramidėje, anot jų, itin daug dėmesio skiriama vandeniui, daržovėms, žalumynams, visaverčiams grūdams, ankštiniams. Tuo tarpu gyvulinės kilmės produktai turėtų sudaryti tik 20 proc. viso maisto, suvartojamo per dieną. Lietuviškas, ekologiškas, su mažiau druskos ir be pridėtinio cukraus – šių raktažodžių mokslininkai rekomenduoja paisyti, renkantis produktus.

 

„Tyrimus atlikome kartu su VDU Žemės ūkio akademijos studentais. Kai kuriuos produktus gaminti pasiūlėme ir ūkininkams, ir verslo atstovams“, – sakė E. Jarienė. Anot jos, jau dabar vartotojai atidžiau skaito etiketes, ieško sveikatai naudingesnių produktų, todėl neabejojama, kad ateities maistas labiau stiprins sveikatą. Į tai atsižvelgia ir mokslininkai, ieškodami naujų skirtingų produktų derinių.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.