Inžinierius Algirdas Mikas Žemaitaitis

Algirdas Mikas Žemaitaitis gimė 1943 m. spalio 2 d. Gardame (Šilutės r.) 1950–1957 m. mokėsi ir baigė Gardamo pradžios mokyklą.

12 Algirdas Mikas Žemaitaitis
„Mokslo Lietuvos“ redakcinės kolegijos narys Algirdas Mikas Žemaitaitis.
Asmeninio archyvo nuotr.

1957–1961 m. mokėsi Žemaičių Naumiesčio vidurinėje mokykloje. 1961–1966 m. studijavo Kauno politechnikos institute (dabar – Kauno technologijos universitetas) ir įgijo mašinų gamybos technologijos, metalo pjovimo staklių ir įrankių inžinieriaus specialybę.

1967–1972 m. dirbo Vilniaus „Spalio keturiasdešimtmečio staklių gamyklos“ inžinieriumi, vyresniuoju inžinieriumi. 1972–1993 m. – Vilniaus autoremonto gamyklos vyriausiojo technologo pavaduotojas, biuro viršininkas. Privatizavus įmonę AB „Ogmios centras“, joje tęsė inžinieriaus darbą, o 2003–2006 m. buvo UAB „Architektūros kūrybinė grupė“ inžinierius. Nuo 2006 m. rugsėjo mėn. tęsė inžinieriaus darbą UAB „Knut“.

 

Nuo 1992 m. balandžio A. M. Žemaitaitis yra Lietuvos reformacijos istorijos ir kultūros draugijos valdybos narys. Mažosios Lietuvos reikalų tarybos (MLRT) narys, Mažosios Lietuvos tyrėjas. Nuo 2005 m. – Mažosios Lietuvos enciklopedijos straipsnių autorius ir talkininkas, redakcinės kolegijos narys. „Liuteronų balso“ redakcinės kolegijos narys. 2006 m. tapo Ariadnos premijos laureatu.

Dar besimokydamas Žemaičių Naumiesčio mokykloje, A. M. Žemaitaitis susidomėjo istorija ir kraštotyra. Pasakojama, kad šviesaus atminimo mokytojas Benediktas Orentas, Žemaičių Naumiesčio krašto muziejaus įkūrėjas jam rašydavo penketus ne tik už istorijos žinias, bet ir už užrašytą tautosaką.

 

A. M. Žemaitaitis rašo straipsnius Lietuvos istorijos, kultūros, Mažosios Lietuvos (Klaipėdos krašto) temomis. Jo straipsniai spausdinami laikraščiuose „Lietuvos aidas“, „Voruta“, „Donelaičio žemė“, „Mokslo Lietuva“, Šilutės, Tauragės bei Klaipėdos rajono laikraščiuose, Čikagos „Drauge“ ir kt. Jo straipsnių galima rasti evangelikų liuteronų spaudoje – „Keleivyje“, „Mūsų žiniose“, „Lietuvos evangelikų kelyje“, „Liuteronų balse“ (pavadinimo autorius), „Vilniaus reformatų žiniose“; „Anabergo analuose“ (vok.) ir kt. Nuo 2021 m. A. M. Žemaitaitis yra laikraščio „Mokslo Lietuva“ redakcinės kolegijos narys.

Šaltinis: Šilutės šimtmečio žmonės

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.