Mokslininkai – darniai regionų raidai

Dalinuosi mintimis, kaip Lietuvos mokslininkų sąjungos (LMS) nariai galėtų aktyviau dalyvauti Lietuvos valstybės, ypač jos regionų, darnios raidos procesuose, kartu sukurdami prielaidas vykdyti pilotinius projektus per Mokslininkų sąjungos institutą. lms vu logoYra du veikimo būdai:

1) laukti kvietimo į konkursą ir dalyvauti teikiant paraiškas;

2) dalyvauti formuojant valstybės ir regionų politiką, kuriant programas, pilotinius projektus, dirbant kartu su savivaldybių bendruomenėmis.

 

 

Per pastarąjį pusmetį tik į nedidelę dalį LMS pasiūlymų, kurie buvo išdėstyti mūsų tarybos parengtuose dokumentuose, buvo atsižvelgta. Todėl dalyvavimas su partneriais – NVO, savivaldos organizacijomis, yra būtinas, norint būti išgirstiems įvairiais lygmenimis: Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės, ministerijų ir savivaldybių. Kita sąlyga, norint būti išgirstiems, yra strateginės krypties ir jos įgyvendinimo vizijos turėjimas, kompleksinių ryšių tarp susijusių ekonomikos sričių matymas ir nuolatinis mūsų pasiūlymų kartojimas įvairioms valdymo institucijoms.

 

Yra parengta ir daug kartų įvairioms institucijoms pristatyta Socialiai orientuotos žaliosios ekonomikos (SOŽE) koncepcija, kuri puikiai dera su pasaulinėmis ir Europos Sąjungos darnaus vystymosi bei Žaliojo kurso kryptimis. Mūsų tikslas – pereiti prie konkrečių darbų, transformuojant esamą ekonomikos modelį, raginimas skirti tam deramą dėmesį ir lėšų. Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos posėdyje, dalyvaujant LMS atstovams, aptartos užimtumo Lietuvoje problemos, kurios tiesiogiai siejasi su kiekvieno iš mūsų gyvenimo kokybe.

 

 

Liepos 13 d. įvyko LMS tarybos ir Kėdainių rajono savivaldybės atstovų apskritojo stalo diskusija „Kėdainių rajono socialinės ir ekonominės raidos iššūkiai bei galimybės – bendri savivaldos ir mokslo atstovų veiksmai, kuriant sąlygas darniai rajono raidai, įgyvendinant pilotinius projektus“. Aptartos galimybės imtis konkrečių, savivaldybėms itin aktualių projektų: analizuoti žmonių išteklių kaitos tematiką, vietos bendruomenių ir SVV įmonių dalyvavimą, kuriant naujas darbo vietas ir didinant jose sukuriamą pridėtinę vertą. Tai leis sumažinti darbingų gyventojų migraciją, o išvykusius skatins sugrįžti.

 

LMS tarybos atstovai buvo pakviesti aptarti užimtumo, ekonomikos efektyvumo ir kultūrinės veiklos skatinimo bei gyventojų pilietinės savivokos stiprinimo problemas tarptautinėje mokslinėje praktinėje konferencijoje „Valstybės vaidmens raida XXI amžiuje: tautinis ir tarptautinis kontekstas“. Konferencija įvyks rugsėjo 24–25 d. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos informaciniame centre (Šiauliai, Vytauto g. 84). Išsamesnė informacija apie konferenciją pateikta kvietime.

 

Prof. dr. Dalius Serafinas

Autorius yra LMS pirmininkas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.