Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos ir Lietuvos mokslininkų sąjungos siūlymai dėl socialinės atskirties mažinimo ir darnios regionų plėtros

Utenos regiono plėtros tarybai

2021 m. spalio 4 d.

17 Kėdainiai 3
Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas, VU prof. Dalius Serafinas susitikime su Kėdainių rajono ūkininkais, plėtojančiais ekologinį ūkininkavimą ir dalyvaujančiais kuriant trumpąsias maisto grandines. J. Jasaičio nuotr..

Remiantis Europos Sąjungos (ES) žaliojo kurso ir XVIII Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos nuostatomis bei tikslais:

– Sukurti tvarią sveiko maisto sistemą, kartu skatinant ekonomiką, gerinant žmonių sveikatą ir gyvenimo kokybę bei rūpinantis gamta (ES žaliasis kursas, žr. https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/agriculture-and-green-deal_lt).

 

– Sujungiant kelių ministerijų (Švietimo, mokslo ir sporto, Ekonomikos ir inovacijų, Socialinės apsaugos ir darbo) išteklius, suteikti gyventojams galimybes įsidarbinti ir įgyti profesinius ir verslo įgūdžius bei kvalifikacijas (2.9.2 p.).

– Skatinti savivaldybes prisiimti moderatoriaus vaidmenį ir inicijuoti realiai veikiančias Užimtumo tarnybos, aukštųjų ir profesinių mokyklų, pramonės ir verslo bendradarbiavimo platformas darbuotojams perkvalifikuoti ar pritraukti (2.9.2 p.).

Sudaryti sąlygas kokybiško neformaliojo švietimo įvairovei, ypač regionuose (2.9.3 p.).

 

Atsižvelgiant į tai, kad:

regionų savivaldybėse socialinės ir ekologinės problemos – nedarbas, socialinė atskirtis, senėjanti bendruomenė, pajamų lygio skirtumai – yra du ir daugiau kartų didesnės, nei Lietuvos didmiesčiuose;

kaime sukuriama pridėtinė ekonominė vertė yra gerokai mažesnė dėl dominuojančios žaliavų gamybos;

kaimuose ir mažuose miesteliuose mažėja gyventojų skaičius, juose gerokai didesnė pagyvenusių žmonių dalis, perkamoji galia yra maža, mažėja darbo vietų, jauni žmonės išsikelia į miestus, o savivaldybės netenka pagrindinio savo pajamų šaltinio – gyventojų pajamų mokesčio;

dėl pandemijos sukeltų suvaržymų daug SVV užsidarė, darbuotojai yra prastovose arba tapo bedarbiais;

ES ir Lietuvos Respublikos Vyriausybė skatina trumpųjų maisto tiekimo grandinių plėtrą, aprūpinant gyventojus aukštos biologinės vertės vietos gamybos maistu, užtikrinant gamtos tausojimą ir socialinių problemų kaime sprendimą,

 

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo (LSVV) taryba ir Lietuvos mokslininkų sąjunga (LMS) siūlo regionų plėtros ir savivaldybių vadovams pasirašyti ketinimų protokolą, kuriame būtų numatyti šie siekiai:

1. Aukštaitijos profesinio rengimo centre įkurti trumpųjų biologiškai vertingo maisto tiekimo grandinių logistikos centrą, panaudojant jau turimą bazę, materialiuosius ir žmogiškuosius išteklius. Įkurtas logistikos centras užtikrintų vietos ūkininkų ir smulkiųjų gamintojų aukštos kokybės ir maistinės vertės produktų optimalią logistiką iš ūkių iki vartotojų, taip pat darbo netekusių ir kitų socialiai jautrioms grupėms priklausančių asmenų perkvalifikavimą, susijusių kaimo verslų kūrimą ir pritaikymą.

2. Suvienyti Aukštaitijos regiono ūkininkus, ypač tuos, kurie vykdo ekologinį ūkininkavimą ir gamina sveikatai palankius maisto produktus.

3. Aktyviai dalyvauti trumpųjų maisto tiekimo grandinių organizavime, rėmime ir valdyme.

LMS pirmininkas prof. dr. Dalius Serafinas
LSVVT pirmininkė Dalia Matukienė

 

Lietuvos mokslininkų sąjunga kviečia visų Lietuvos regionų plėtros tarybas prisidėti, įgyvendinant Žaliąjį kursą. Mokslininkų sąjunga yra pasirengusi padėti regionų plėtros taryboms ir savivaldybėms parengti konkrečias priemones, analizuojant ir panaudojant vietinius gyventojų, infrastruktūros ir žmonių išteklius ekonomikos raidai skatinti, diegti į gamybą mokslo naujoves, kurti naujas, didesnę pridėtinę vertę teikiančias darbo vietas, kurti naujas šeimų sodybas ir modernizuoti socialinių paslaugų sistemą, taip pritraukiant į atokesnes vietoves išsilavinusį jaunimą ir kitus aukštos kvalifikacijos
specialistus.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.