Ruošiamasi apgyvendinti 40 tūkstančių?

Gana retai dalinuosi politine informacija, tačiau nesitikėjau, kad Lietuvoje taip gali būti. Žinoma, gal įvyko klaida ir kas nors iš perkančiosios organizacijos tiesiog užmigo ant klaviatūros tuo metu, kai reikėjo įrašyti pirkimo biudžetą.

Rugpjūčio 11 d. paskelbtas viešasis pirkimas už Lietuvoje dar nematytą sumą. Ar galite įsivaizduoti, ką galėtų padaryti Valstybė su 726 mln. eurų (su PVM) savo šaliai? Kiek naujų mokyklų, darželių, ligoninių galėtų pastatyti? O kur bus išleisti šie pinigai? Ogi Lietuvos sieną pažeidusių imigrantų apgyvendinimui. Sutartyje yra numatyta, kad konteineriai bus skirti apgyvendinti 40 tūkst. žmonių. Šis pirkimas vykdomas, prisidengiant viena niekinga išimtimi Viešųjų pirkimų įstatyme, kuria ir naudojasi ministerijos. Konkrečiai, šio įstatymo 60 straipsnio 3 dalimi, kuri skamba taip:

„Skubos atveju, kai neįmanoma pirkimo atlikti laikantis šio straipsnio 1 dalyje nustatytų terminų, perkančioji organizacija turi teisę atvirą konkursą įvykdyti taikydama pagreitintą procedūrą, prieš tai skelbime apie pirkimą nurodžiusi tokį pasirinkimą pagrindžiančias priežastis. Tokiu atveju pasiūlymų pateikimo terminas nustatomas ne trumpesnis kaip:

1) 15 dienų nuo skelbimo apie pirkimą išsiuntimo iš Viešųjų pirkimų tarnybos dienos – tarptautinio pirkimo atveju;

2) 7 dienos nuo skelbimo paskelbimo Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje dienos – supaprastinto pirkimo atveju. Tiekėjas per pastaruosius 3 metus arba per laiką nuo Tiekėjo įregistravimo dienos (jeigu Tiekėjas vykdė veiklą mažiau nei 3 (trejus) metus) turi būti tinkamai įvykdęs ar vykdantis bent 1 (vieną) sutartį, bet ne daugiau kaip tris, kurios objektas yra gyvenamųjų konteinerių nuoma su paslaugomis ir kurios vertė yra ne mažesnė kaip 1 mln. eurų be PVM vertės.“

 

Kaip manote, ar daug Lietuvoje yra tiekėjų, kurie turi istoriškai pasirašę sutarčių, kurių vienos vertė būtų 1 mln. eurų? Viskas būtų gerai ir skubumas tokiose situacijose būtų suprantamas, bet ne tada, KAI PERKAMŲ PASLAUGŲ vertė – 726 mln. eurų! Tai gal nuo šiol visus valstybinius pirkimus galime vykdyti prisidengdami šiuo straipsniu? Kam iš viso tas Viešųjų pirkimų įstatymas reikalingas? Palyginimui pridedu didžiausio Lietuvos mega projekto – IAE uždarymo – kainą, kuri pagal viešus duomenis yra 3 316 mln. eurų. Jaučiate skirtumą? 726 mln. eurų – emigrantams ir 3 316 mln. eurų – didžiausiam per 30 metų Lietuvos mega projektui.

Mindaugas Laučys

Šaltinis: Lietuvos informacinis portalas „Pozicija.org“, 2021 08 18

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.