Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešimai

Lietuvos energetikos institutas pertvarkomas iš biudžetinės į viešąją įstaigą. Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui pertvarkyti Lietuvos energetikos institutą (LEI) iš biudžetinės į viešąją įstaigą. Teisinio statuso pakeitimas leis efektyviau vykdyti valstybei, visuomenei ir verslui svarbius fundamentinius bei taikomuosius mokslinius tyrimus ir panaudoti jų rezultatus pramonėje. Atsižvelgiant į teisinio statuso keitimą Vyriausybės nutarimu patvirtinti nauji LEI įstatai. Naujajai viešajai įstaigai perduodamas šiuo metu LEI patikėjimo teise valdomas nekilnojamasis turtas Kaune, Breslaujos g. 3, taip pat investuojamas kilnojamasis turtas, formuojant viešosios įstaigos LEI dalininko – valstybės, kuriai atstovauja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, – kapitalą.

Teisinio statuso keitimo procesą jau yra pradėję dar du valstybiniai mokslinių tyrimų institutai – Fizinių ir technologijos mokslų centras ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras. Vyriausybė taip pat yra davusi sutikimą dėl Inovatyvios medicinos centro teisinio statuso keitimo. Pertvarkius institutus iš biudžetinių į viešąsias įstaigas, bus užtikrinta mokslinių tyrimų ir eksperimentinės veiklos kokybė, sudarytos sąlygos operatyviau panaudoti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatus bendradarbiaujant su ūkio subjektais, socialiniais partneriais, efektyviau vykdyti valstybei, visuomenei ir verslui svarbius fundamentinius bei taikomuosius tyrimus, eksperimentinės plėtros darbus, diegti mokslinių tyrimų rezultatus praktikoje, kuriant atžalines įmones, didinti mokslinių tyrimų komercializavimą, stiprinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą.

 

Konkurencingumo taryboje – mokslinių tyrimų ir žaliojo kurso klausimai. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė dalyvauja Europos Sąjungos (ES) Konkurencingumo tarybos posėdyje. ES mokslo ministrai ketina pritarti Tarybos išvadoms dėl ES tarptautinio bendradarbiavimo mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje. Tarybos išvadose pasisakoma už taisyklėmis grįstą daugiašalį bendradarbiavimą ir dialogą pasaulinių iššūkių srityse. Išvadose nustatyti pagrindiniai principai ir vertybės (pvz., mokslinių tyrimų laisvė, atvirumas, ES vertybės ir interesai, abipusiškumas, mokslinių tyrimų etika, lyčių lygybė) bei pagrindiniai veiksmai, kurių būtina imtis, skatinant tarptautinį bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje.

ES ministrai taip pat ketina diskutuoti dėl atnaujintos Europos mokslinių tyrimų erdvės valdymo. ES yra užsibrėžusi tikslą tapti mokslo ir inovacijų pasauline lydere. Siekiama, kad atnaujinta Europos mokslinių tyrimų erdvės plėtra būtų vykdoma, integruojant mokslinius tyrimus ir inovacijas į įvairius sektorius, daugiau dėmesio skiriant konkrečių veiksmų ir sprendimų įgyvendinimui, padidinant politinius įsipareigojimus, sujungiant finansines pastangas bendriems politinės darbotvarkės tikslams.

Taryba siekia stiprinti ES konkurencingumą ir ekonomikos augimą. Siekdama šio tikslo, ji svarsto klausimus šiose politikos srityse: vidaus rinkos, pramonės, mokslinių tyrimų ir inovacijų, kosmoso. Tarybos posėdžiai rengiami bent keturis kartus per metus. Parengta pagal ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.