Tarptautiniai projektai Avininkystės tvarumui užtikrinti

Lietuvos avininkystės ūkiai turi galimybę ne tik diegti naujoves savo ūkiuose, bet ir jas kurti, bendradarbiaudami su mokslininkais bei konsultantais.

16 Irena Kriščiukaitienė Avininkystė žemėlapis
Rajonai, kuriuose ūkininkai išbando naujas termoizoliacines medžiagas

Šiuos procesus skatina Europos Sąjungoje vykdomos žemės ūkio politikos priemonės, orientuotos į naujovių diegimą. Viena iš svarbiausių priemonių, skatinančių spartesnį inovacijų kūrimo ir diegimo procesą ūkiuose, yra Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritis „Parama Europos inovacijų partnerystės (EIP) veiklos grupėms kurti ir jų veiklai vystyti“.

 

Sujungus Lietuvos socialinių mokslų centro Ekonomikos ir kaimo vystymo instituto mokslininkų, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) konsultantų ir pažangos siekiančių šalies ūkininkų žinias, patirtį bei galimybes, pagal minėtą veiklos sritį įgyvendinamas projektas „Termoizoliacinės medžiagos iš avių vilnos“. Šiuo projektu sprendžiamos perteklinės avių vilnos tolesnio panaudojimo ir aplinkosaugos problemos, o rinkai pateikiamos naujos statybinės medžiagos pastatams šiltinti.

16 Irena Kriščiukaitienė Avininkystė vilnos demblys
Paruoštas termoizoliacinis vilnos dembly

Projekto įgyvendinimo metu sukurti termoizoliacinių medžiagų pavyzdžiai iš avių vilnos ir įvertintos jų techninės bei kokybinės savybės. Sėkmingi projekto rezultatai užtikrins ūkininkams didesnes pajamas už panaudotą avių vilną. Ją naudojant gaminamas produktas, pasižymintis natūraliomis savybėmis, tinkantis pastatams ir patalpoms šiltinti.

Naudojant termoizoliacinę medžiagą iš avių vilnos, taupomi energetiniai ištekliai ir mažinama aplinkos tarša. Tai yra ir papildoma paskata bioekonomikos ir žiedinės ekonomikos plėtrai, panaudojant atsinaujinančius žemės ūkio išteklius.

 

Projekto vykdytojos: dr. Irena Kriščiukaitienė, dr. Virginia Namiotko ir dr. Aistė Galnaitytė (Lietuvos socialinių mokslų centro Ekonomikos ir kaimo vystymo institutas).

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.