VILNIUS TECH sprendimas verslui – naujosios kartos specialistai, veikiantys naujomis sąlygomis

Situacijos, problemos ir sprendimai yra glaudžiai susiję su profesionaliu statybos projektų valdymu, kuriam būtini aukštos kvalifikacijos statybos projektų vadovai. Iš čia – ir verslo, kuris privalo atliepti rinkos poreikius, bei mokslo, kuris verslui ruošia kvalifikuotus specialistus, sinergija.

10TeritorijplanavimasAntrus metus verslą keičianti pandemija išryškino silpnąsias vietas: trūksta darbuotojų, trinka tiekimo grandinė, brangsta medžiagos. Iš kitos pusės rinka spaudžia laikytis žaliosios krypties, tvarumo principų ir siekti efektyvumo. Vienas iš būdų silpnybes paversti stiprybėmis ir nenukrypti nuo diktuojamų krypčių – įgyti naujomis sąlygomis gebančių efektyviai veikti specialistų.

 

Kitokia naujoji karta

Atliepiant verslo lūkesčius, VILNIUS TECH Statybos fakultetas studentus rengia pagal nuolat ir dinamiškai atnaujinamas studijų programas. Į atnaujinimo procesą įtraukiamos visos suinteresuotos pusės: dėstytojai, studentai, socialiniai partneriai iš verslo pasaulio. Statybos sektoriuje stebime pandemijos ryškiai keičiamą situaciją ir dar labiau išaugusį poreikį statybos inžinerijos srities specialistų, kurie galėtų maksimaliai padidinti statybos procesų efektyvumą.

Nebeužtenka žinoti naujas statybines medžiagas, konstrukcijas ar technologijas – būtina išmanyti pažangias skaitmenines technologijas. Todėl Statybos fakultete ne tik atnaujintos visos vykdomos studijų programos, bet ir parengta nauja jau akredituota studijų programa – „Statinio informacinio modeliavimo technologijos“.

 

Projekto valdymas viso projekto įgyvendinimo metu lemia projekto įvykdymo laiką, sąnaudas, žmogiškuosius išteklius, t. y. turi tenkinti visų projekto dalyvių poreikius.

Statybos projekto įgyvendinimo ciklas – tai inicijavimas, planavimas, vykdymas ir užbaigimas. Efektyviausia šį ciklą valdyti pasitelkus skaitmenizacijos procesus, kurie jungia programinės įrangos paketus, įvairias sistemas, skaitmenines technologijas, padedančias efektyviau bei racionaliau, išvengiant žmogiškųjų klaidų, valdyti statybos projektus. Dėl to labai svarbu parengti platesnių gebėjimų specialistus, kurie, baigę šią naują studijų programą, pilnai ir visapusiškai atitiks dabartinius verslo poreikius.

Dabartiniai vidurinių mokyklų absolventai ateina į universitetą jau turėdami nemažai bazinių IT gebėjimų. Moderniosios kartos atstovai ypač imlūs skaitmeninėms technologijoms, todėl universitetai gauna galimybę parengti aukščiausio lygio specialistus, kurių taip trūksta pažangiausioms statybos sektoriaus įmonėms. Nauja VILNIUS TECH Statybos fakulteto bakalauro studijų programa yra geras pavyzdys, kaip universitetas maksimaliai atliepia socialinių partnerių poreikį įtraukti į darbo rinką statybos inžinierius su ypač plačiomis ir giliomis IT žiniomis, nes tiek projektuotojai, statytojai, tiek statinių valdytojai negali apsieiti be specifinių programavimo žinių. Tad universitetams svarbu gebėti tinkamai pasinaudoti naujosios kartos pranašumais.

 

Veikimas naujomis sąlygomis

Trūkstant darbuotojų, brangstant ištekliams, medžiagoms, esant tvarios gamybos, statybos spaudimui, gręžiamasi į procesus, sprendžiančius arba amortizuojančius šiuos iššūkius. Taip statyboje vis daugėja automatizavimo, robotizavimo darbų, jau nekalbant apie skaitmeninimą.

Pandemija dar kartą akivaizdžiai parodė, kad statyboje būtina didinti visų procesų efektyvumą, skatinti vietinių ir atsinaujinančių statybinių medžiagų naudojimą, trumpinti logistikos grandines, mažinti priklausomybę nuo importuojamų žaliavų, optimizuoti gamybines technologijas ir pan.

Šioje srityje didžiausių pokyčių tikimasi diegiant įvairias skaitmenines technologijas, automatizuojant ir robotizuojant gamybos bei statybos procesus. Akivaizdu, kad ateityje bus skatinamas statinių elementų, pagamintų iš atsinaujinančių šaltinių, pvz., konstrukcinės medienos, naudojimas. Aktyviai tiriamos ir galimybės statyboje panaudoti įvairias buitines ir pramonines atliekas, taip mažinant CO2 emisijas.

Projektavimo ir statinių valdymo srityje ženklus kokybinis proveržis numatomas naudojant atskirų statinių bei visų miestų skaitmeninius dvynius. Pastaruoju metu statybos sektorius išgyvena daug pokyčių, todėl maksimalių rezultatų pasiekimas galimas tik tuomet, jei naujausias medžiagas ir technologijas kuriančios mokslo institucijos ypač glaudžiai bendradarbiaus su mokslo pasiekimus diegiančiomis statybos sektoriaus įmonėmis.

Jau dabar VILNIUS TECH vykdoma daug taikomojo pobūdžio mokslinių projektų, tačiau statybos sektoriui migruojant į didesnę pridėtinę vertę kuriantį ekonomikos sektorių, bendradarbiavimas su verslu inovacijų srityje turėtų nuosekliai augti.

 

VILNIUS TECH Statybos fakulteto dekanas doc. dr. Remigijus Šalna ir prodekanas doc. dr. Linas Juknevičius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.