Jei nėra planktono, tai ir banginiams nėra ką veikti

Spalio 11–15 dienomis Europos Sąjungoje vyko Europos Komisijos remiama Socialinės ekonomikos savaitė ir buvo organizuota konferencija.

Dalius Serafinas
Dalius Serafinas

Tai yra kelias teisingesnio, tvaresnio ekonomikos modelio link. Nuo 2012 metų kartu su Lietuvos socialiniais partneriais skatiname socialiai orientuotos žaliosios ekonomikos įgyvendinimą, esamo ekonomikos modelio inovatyvią transformaciją.

 

Lietuvos mokslininkų sąjunga (LMS) kartu su kitomis NVO organizuoja ir aktyviai dalyvauja valdžios, smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV), ūkininkų, socialiai jautrių grupių, savivaldos ir bendruomenių atstovų dialoge. Bendro veikimo tikslai aiškūs – Lietuvos regionų socialinės, ekonominės ir kultūrinės atskirties mažinimas, neviršijant ekosistemos atsistatymo galimybių.

 

Tiek žiedinė ekonomika, tiek tvarus vartojimas, tiek daugelis kitų aplinką tausojančių veiksnių yra socialinės ekonomikos modelio dalis. Šiuo metu Europoje, o ir visame pasaulyje veikiame pagal ekonomikos modelį, kurio esmė – didinti pajamas, kaupti kapitalą. Socialinė ekonomika nekeičia esamų ekonomikos modelių, tačiau juos papildo, sukurdama palankias sąlygas oriai gyventi socialiai jautrioms grupėms. Socialinės ekonomikos vizija – reikia gaminti tik tiek, kiek reikia, neviršijant ekosistemos ribų.

 

Šių metų gruodžio 8 d. Europos Komisija žada paskelbti socialinės ekonomikos plėtros planą Europos Sąjungoje. Įdomu tai, kad net tokios tarptautinės korporacijos, kaip „Google“, remia Europos Sąjungos socialinės ekonomikos plėtrą. Gal todėl, kad didėja smulkiojo ir vidutinio verslo, fizinių asmenų pajamos, perkamoji galia? Tuo pat metu daugėja mokių klientų toms pačioms korporacijoms. Kitaip sakant, jei nėra gausaus planktono, tai ir banginiams nėra ką veikti. Šaltinis: „Suvalkietis“, 2021 10 16. Autorius yra Vilniaus universiteto Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto profesorius, Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.