Romualdas Jonas Misiūnas

1945–2021

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad mirė istorikas, aktyvus Lietuvos išeivijos veikėjas, pirmasis Lietuvos ambasadorius Izraelyje Romualdas Jonas Misiūnas.

R. J. Misiūnas gimė 1945 m. Švedijoje, lietuvių emigrantų šeimoje, vėliau išvyko studijuoti į Jungtines Amerikos Valstijas, kur pradėjo profesinę istoriko karjerą. Jis aktyviai gynė Lietuvos laisvės siekį okupacijos metais, rašė apie okupuotos Lietuvos situaciją ir kartu su Tartu universiteto profesoriumi emeritu Reinu Taagepera išleido monografiją „Baltijos valstybės: priklausomybės metai, 1940–1980“.

 

1996–2001 m. R. J. Misiūnas ėjo Lietuvos ambasadoriaus Izraelyje pareigas, taip pat buvo akredituotas Pietų Afrikos Respublikai, daug prisidėjo prie Lietuvos dvišalių santykių su Izraeliu bei kitomis Artimųjų Rytų valstybėmis plėtojimo, būdamas vienintelis to laikmečio Lietuvos diplomatinis atstovas regione.

„Netekome profesionalaus istoriko ir vieno iš atkurtos Lietuvos diplomatijos pradininkų, nuoširdžiai ir aktyviai gynusio Lietuvos laisvės siekį dar sovietinės okupacijos metais“, – rašoma Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos užuojautoje.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.