Seimo Švietimo ir mokslo komitetas siūlo moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai valstybės biudžete papildomai skirti per 43 mln. eurų

Švietimo ir mokslo komitetas, apsvarstęs 2022 m. valstybės biudžeto projektą, nutarė siūlyti papildomai skirti 43.6 mln. eurų moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai (toliau – MTEP).

Komitetas primena, kad 2021 m. rugsėjo 1 d. parlamentinių partijų atstovai pasirašė Susitarimą dėl Lietuvos švietimo politikos 2021–2030, kuriame numatyta, kad iki 2024 m. pabaigos valstybės biudžeto asignavimai MTEP aukštajame moksle ir valdžios sektoriuje sieks ne mažiau kaip 0,75 proc. BVP. Norint įgyvendinti šią nuostatą, reikia kasmet nuosekliai didinti finansavimą MTEP.

Šiuo metu 2022 m. valstybės biudžeto projekte numatyta MTEP papildomai skirti 24,1 mln. eurų. Tai reiškia, kad 2023 m. ir 2024 m. lėšos turėtų būti didinamos itin sparčiais tempais tam, kad būtų pasiektas Susitarime nustatytas tikslas. Norint siekti užsibrėžto tikslo, reikia jau 2022 m. valstybės biudžete numatyti 67,7 mln. eurų daugiau, nei buvo skirta 2021 m. Taigi papildomai 2022 m. reikėtų skirti dar 43.6 mln. eurų.

 

Atsižvelgiant į tai, Komitetas siūlo 2022 m. didinti Lietuvos mokslo tarybos asignavimus ir papildomai konkursiniam mokslo finansavimui skirti 21.2 mln. eurų. Šios lėšos galėtų būti skiriamos studentų mokslinės praktikos, konkursinės doktorantūros, mokslininkų grupių ir kt. veikiančių programų finansavimui didinti, taip pat naujų programų, numatytų XVIII Vyriausybės programoje, tokių kaip edukologijos, skaitmeninių mokslų (dirbtinio intelekto, didelių duomenų, daiktų interneto ir kt.), žaliojo kurso, biotechnologijos, fotonikos, iniciavimui ir finansavimui 2022 m. II pusmetyje.

Komitetas taip pat siūlo papildomai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos asignavimuose numatyti 22.2 mln. eurų, kurie būtų skiriami mokslo ir studijų institucijoms, ir būtų naudojami mokslo darbuotojų, tyrėjų darbo užmokesčiui didinti, moksliniams tyrimams ir kt.

 

Komitetas siūlo Lietuvos mokslų akademijai (LMA) papildomai skirti 181,0 tūkst. eurų mokslo žurnalų leidybai ir LMA narių emeritų išmokoms mokėti bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos asignavimus padidinti 300 tūkst. eurų, kurie būti skiriami Trečiojo amžiaus universitetams (po 5 tūkst. eurų kiekvienai savivaldybei).

2022 m. valstybės biudžeto projektą toliau svarstys Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, vyks svarstymas Seimo posėdyje, ir biudžeto projektas bus grąžintas Vyriausybei tobulinti.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.