Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešimas

Biudžeto projekte – jau nuo sausio dešimtadaliu augančios švietimo ir mokslo darbuotojų algos. Valstybės biudžeto asignavimai švietimui, mokslui ir sportui, skiriami Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai bei mokslo ir studijų institucijoms, didės 283,7 mln. eurų, arba 14 proc., lyginant su 2021 m. Tai numatyta Vyriausybės svarstytame valstybės biudžeto projekte.

 

Planuojama, kad kartu su augančiomis savivaldybių pajamomis ir didėjančiomis jų biudžetų lėšomis bendras valstybės ir savivaldybių finansavimo prieaugis švietimui gali siekti 344 mln. eurų. Didžioji dalis lėšų skiriama mokytojų, kitų pedagoginių darbuotojų, mokslininkų, dėstytojų, neakademinių darbuotojų atlyginimams didinti.

Daugiausia lėšų – 219 mln. eurų – skiriama mokytojų, švietimo pagalbos specialistų, mokyklų vadovų, kitų pedagoginių darbuotojų, taip pat mokslininkų, aukštųjų mokyklų dėstytojų ir neakademinių darbuotojų atlyginimams didinti. Numatoma, kad mokytojų pareiginės algos augs 10 proc. Dar 2,5 proc. būtų skiriama apmokėjimui mokytojams dėl padidinto darbo krūvio ar sudėtingumo – tai ypač aktualu pandemijos sąlygomis, kai dalis klasės mokinių negali prisijungti prie mokykloje ugdomų bendraklasių ir tęsia mokslus namuose. Lėšos mokslo ir studijų institucijų akademinių ir neakademinių darbuotojų darbo užmokesčiui taip pat augs 10 proc.

 

Numatytos papildomos lėšos (1,7 mln. eurų) padidinti 5 proc. mokyklų bibliotekininkų atlyginimus. Didėja ir kitoms švietimo reikmėms skiriami pinigai. Socialinę riziką patiriančių vaikų ikimokykliniam ugdymui, maitinimui ir pavėžėjimui papildomai skiriama 2,6 mln. eurų. Beveik 1 mln. eurų numatyta naujoms švietimo pagalbos specialistų pareigybėms steigti kitais mokslo metais.

 

Kaip ir šiais metais, 10,2 mln. eurų numatyta skaitmeninio ugdymo plėtrai: skaitmeniniam turiniui kurti, mokytojų skaitmeninėms kompetencijoms tobulinti, švietimo įstaigose naudojamai įrangai įsigyti. Papildomai 26,4 mln. eurų numatyta studijų ir mokslo sričiai, iš jų 10,4 mln. eurų skiriama valstybės finansuojamoms studijoms, 10 mln. eurų – mokslo duomenų bazių prenumeratai ir dalyvavimui tarptautinėse mokslinių tyrimų infrastruktūrose. Aukštųjų mokyklų studentų socialinėms stipendijoms numatytas 1 mln. eurų. 5 mln. eurų auga lėšos sporto sričiai, 1 mln. eurų – profesinio mokymo stiprinimui. 6,2 mln. eurų auga lėšos švietimo ir mokslo institucijų infrastruktūros atnaujinimui, 6 mln. eurų numatoma skirti geltoniesiems autobusams.

Planuojama, kad valstybės ir savivaldybių biudžetų išlaidos švietimui sudarys 2,8 mlrd. eurų.

 

Parengta pagal ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.