Konferencija, skirta žymaus JAV lietuvio p. M. Juro atminimui

Šiaulių rajone, Briduose, lapkričio 13 d. įvyko konferencija, skirta iš šių vietų kilusio žymaus JAV lietuvių visuomenės veikėjo, muziejininko, lietuvybės saugotojo išeivijoje, mecenato, prelato Pranciškaus Mykolo Juro (1891–1980) 130-mečiui paminėti. Konferencijos dalyvius sveikino Lietuvos Respublikos Seimo narė Rima Baškienė, Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkės pavaduotojas, Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas, Rygos lietuvių vidurinės mokyklos, kurioje mokosi per 400 lietuviukų, direktorės J. Naglės pavaduotojas Rolandas Žalnierius.

Jis perskaitė ir PLB pirmininkės Dalios Henke sveikinimą konferencijos dalyviams, atsiųstą iš Hamburgo: „Tik lietuviška kultūra gali padėti išlaikyti lietuvybę išeivijoje. Prelatas Pranciškus Mykolas Juras tai ne tik suprato, bet tuo ir gyveno, be kita ko, remdamas knygų ir žurnalų leidybą, dirbdamas išeivijos sielovadai ir būdamas „Amerikos lietuvių kultūros archyvo“ steigėjas. Perfrazuojant prelatą Jurą, tik lietuviška kultūra gali padėti išlaikyti lietuvybę ir Lietuvoje. Dėkoju visiems prisidedantiems.“

20 Stasys Tumėnas Bridų konferencijos dalyviai
Konferencijos, skirtos prelato P. M. Juro 130-osioms gimimo metinėms paminėti, dalyviai

O tie prisidedantys – tai pranešimus Briduose skaitę Seimo ir PLB komisijos narys Stasys Tumėnas („P. Juras – žmogus, kūręs lietuviškąjį Amerikos pasaulį“), P. M. Juro giminaitis prof. habil. dr. Gediminas Merkys („Prelato M. P. Juro asmenybė ir prisiminimai apie ją artimų giminaičių akimis“), viešnia iš Kretingos Nijolė Raudytė („Kunigo Pranciškaus Mykolo Juro paveldas Kretingoje“), kurią dvasingai pratęsė Kretingos pranciškonų vienuolyno Brolis Bernardas Saulius Belickas OFM.

 

Pranešimą apie savo gyvenimo ir darbo patirtį JAV, kur 1996–2001 m. buvo „Dirvos“ laikraščio redaktorius, perskaitė „Mokslo Lietuvos“ vyr. redaktorius Jonas Jasaitis. Paaiškėjo, kad ankstyvoji mokslininko darbo karjera susijusi su Bridais.

20 Stasys Tumėnas Bridų konferencija
Pranešėjas – LR Seimo Kultūros komiteto narys, doc. dr. Stasys Tumėnas.
T. Elijošiaus nuotr.

Konferencijoje pasisakė asociacijų „Bridų bendruomenė“ ir „Sutkūnų bendruomenė“ atstovai („Čia ir dabar“): Bridų bendruomenės pirmininkė Rasa Šiškuvienė, Irena Sabaliauskienė, Eglė Narvilė; vietos kraštotyrininkas Steponas Balčiūnas, Šakynos kraštotyrininkas ir visuomenininkas Stasys Šalkauskas, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos bibliotekos, Šiaulių r. viešosios bibliotekos atstovai, renginio koordinatorė Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros centro vyriausioji specialistė Diana Martinaitienė. Muzikos kūrinius atliko Šiaulių S. Sondeckio menų gimnazijos fleitininkė Rosita Šiškutė, eiles skaitė Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas. Veikė turininga, kruopščiai Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos specialistų parengta prelato M. P. Juro 130-mečiui skirta spaudinių, kraštotyros medžiagos ir fotografijų paroda. Yra vilties, kad prasmingas renginys prisidės, jog Briduose, Sutkūnuose ar kitose rajono vietose atsiras kraštiečio M. P. Juro atminties vietos, kurios praturtins Šiaulių rajono istorinės atminties vietovių plėtrą. Konferencijos organizatorių informacija

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.