MRU rektorė tapo Pasaulio universitetų asociacijos valdybos darbo grupės nare

Spalio 28–29 d. Pasaulio universitetų asociacijos (PUA; angl. International Association of Universities, IAU) surengtame valdybos posėdyje dalyvavo ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

Inga Zaleniene
Inga Žalėnienė

Ji yra vienintelė ne tik Lietuvos, bet ir visų Baltijos šalių atstovė šios organizacijos valdymo struktūrose. Posėdyje buvo aptartos PUA ekspertų ataskaitos apie pandemijos įtaką aukštajam mokslui ir su tuo susijusi situacija skirtingose šalyse. Atstovė iš Lietuvos įtraukta į PUA valdybos darbo grupę, kuri rengs strateginį asociacijos veiklos planą, apimantį laikotarpį iki 2030 m.

 

PUA valdybos posėdyje, dėl pandemijos vykusiame nuotoliniu būdu, PUA valdybos narė, MRU rektorė prof. dr. I. Žalėnienė atkreipė dėmesį, kad skirtingose šalyse taikomi skirtingi pandemijos valdymo modeliai ir ribojimai bei paramos aukštajam mokslui priemonės. Skiriasi ir prieigos prie interneto, mobiliojo ryšio, naujausių technologijų taikymo galimybės. Tai sąlygoja didelius prieigos prie aukštojo mokslo studijų ir mokslinių tyrimų skirtumus. MRU rektorė prof. dr. I. Žalėnienė pakvietė PUA narius aktyviau keistis gerąja praktika, padedančia įveikti COVID-19 pandemijos iššūkius: „Pandemijos pamokos skatina tarptautinę akademinę bendruomenę dalintis patirtimi, kad padidintume aukštojo mokslo prieinamumą ir tobulintume mokslo ir studijų procesą. Akivaizdu, kad nebegrįšime tik prie tradicinių žinių perteikimo metodų.” Posėdyje buvo aptartos PUA ekspertų ataskaitos apie pandemijos įtaką aukštajam mokslui ir su tuo susijusi situacija skirtingose šalyse, vertybėmis grįstos aukštojo mokslo lyderystės stiprinimas, tvarios plėtros, skaitmeninės transformacijos, finansavimo ir kiti aktualūs klausimai. Apžvelgta, kaip vyksta pasirengimas 2022 m. gegužę planuojamai UNESCO Pasaulinei aukštojo mokslo konferencijai (angl. World Higher Education Conference). MRU rektorė pasiūlė į strategines tyrimų kryptis įtraukti etikos ir vertybių klausimus, kylančius dirbtinio intelekto, robotikos ir kitų naujausių technologijų taikymo procese.

 

Jau daugiau kaip 70 metų PUA yra aktyviai veikiantis ekspertinių kompetencijų aukštojo mokslo centras, kuris padeda įgyvendinti UNESCO ir Jungtinių Tautų darbotvarkes aukštojo mokslo srityje ir skleidžia gerąją praktiką savo partnerių tinkle, palaiko tarptautinį dialogą pasaulinėje aukštojo mokslo erdvėje. PUA jungia daugiau kaip 640 universitetų ir nacionalinių universitetų rektorių konferencijų iš daugiau kaip 120 valstybių. MRU dalyvauja PUA veikloje nuo 2004 m., o 2016 m. MRU rektorė prof. dr. I. Žalėnienė išrinkta PUA valdybos nare.

 

Dalyvavimas PUA veikloje suteikia naujų galimybių pristatyti pasauliui Lietuvos aukštojo mokslo potencialą. Aktyviai plėtodamas partnerystes su užsienio universitetais, MRU vykdo PUA koordinuojamą tarptautiškumo strategiją, kurios tikslas – tapti lyderiaujančiu socialinių mokslų universitetu Lietuvoje ir regione.

 

Jurga Strimaitienė

Autorė yra Mykolo Romerio universiteto Komunikacijos ir rinkodaros centro vadovė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.