Akademiko Kazimiero Ragulskio pagalba Senovinės technikos muziejui

Akademikas Kazimieras Ragulskis savo darbais, išreikštais fundamentaliais išradimais ir mokslo pasiekimais, žinomas Lietuvoje ir visame pasaulyje.

8 pav. Precizinė vibrotechnika ir vibromechanika
Vibrotechnikos ir vibromechanikos eksponatų skyrius muziejuje

Indėlis – neišmatuojamas. Sulaukus garbingo jubiliejaus, jau, atrodo, būtų galima grožėtis, žvalgantis į pasiektas mokslo aukštumas. Tačiau akademikas ir toliau lieka aktyvus, kuriantis mokslą ir propaguojantis jo pasiekimus.

Jurbarko rajone, Smalininkuose yra Senovinės technikos muziejus. Čia daugelyje pastatų ir atviroje aplinkoje eksponuojama per 24 tūkst. eksponatų. Muziejus, kaip viešoji įstaiga, jau veikia 17 metų. Čia eksponuojama ne tik žemės ūkio technika, bet ir senoviškos transporto priemonės, laivai, žvejybos įrankiai, kino ir fototechnika, senovinių spaustuvių ir radijo įranga, buities priemonės, maisto ruošimo technika ir kt. Veikia bitininkystės mokykla. Muziejuje sukaupta ir labai plačios apimties mokslinė ir techninė literatūra.

 

Garbingą vietą tarp daugybės ekspozicijų užima precizinės vibromechanikos ir vibrotechnikos eksponatai. Ekspoziciją puošia labai išraiškingas žymiausių išradėjų – akademiko Kazimiero Ragulskio buvusių doktorantų, o dabar jau akademikų – portretinis stendas.

Lietuvos ir užsienio turistus supažindiname su šia įdomia ekspozicija ir besidomintiems padovanojame šią mokslo sritį nušviečiančios literatūros. Šių metų rugpjūčio 8 d. Smalininkuose Senovinės technikos muziejuje vyko respublikinė šventė ,,Muziejų kelias“. Šventę ypač papuošė akademiko Kazimiero Ragulskio ir profesoriaus Algimanto Bubulio dalyvavimas. Visiems šventės dalyviams skirtame K. Ragulskio pranešime buvo nušviestos technikos vystymosi perspektyvos, naujausi mokslo pasiekimai, taip pat jo asmeniškai sukurtos techninės naujovės, lemiančios žmonijos ateitį.

 

Akademikas Kazimieras Ragulskis neišėjo į užtarnautą poilsį. Jis – ne tik laboratorijose, bet ir mokslo raidai skirtuose renginiuose – tarp Lietuvos žmonių. Senovinės technikos muziejus reiškia didelę padėką akademikui Kazimierui Ragulskiui už jo pagalbą ir dėmesį muziejaus veiklai.

 

Doc. dr. Justinas Stonys

 

Autorius yra Senovinės technikos muziejaus įkūrėjas ir vadovas

 

 

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.