Seimas naujai reglamentavo Lietuvos mokslo tarybos sudarymą ir pagrindines funkcijas

Seimas priėmė Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIVP-1212(2), kuriais sustiprinama Lietuvos mokslo taryba – ekspertinę ir patariamąją funkciją valstybės mokslo ir studijų politikos klausimais atliekanti ir pagal savo kompetenciją valstybės mokslo ir studijų politiką įgyvendinanti institucija.

Nustatyta, kad Lietuvos mokslo tarybos savininko teises ir pareigas įgyvendinanti institucija bus nebe Seimas, o Vyriausybė.

 

Įstatyme įtvirtinti šie Lietuvos mokslo tarybos veiklos tikslai:

  • teikti Valstybės mokslo ir studijų politiką formuojančioms institucijoms siūlymus, išvadas bei rekomendacijas dėl mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros, moksliniais tyrimais grįstų inovacijų, aukštojo mokslo ir mokslininkų rengimo politikos formavimo ir įgyvendinimo;
  • formuoti moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai palankią aplinką;
  • skatinti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklos kokybę bei šios veiklos rezultatų perdavimą visuomenei;
  • skatinti Lietuvos Respublikos fizinių ir juridinių asmenų integraciją į tarptautinę mokslinių tyrimų erdvę;
  • organizuoti ir vykdyti programinį konkursinį mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklų finansavimą pagal Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos arba Lietuvos mokslo tarybos patvirtintas programas ar kitas priemones bei Lietuvos mokslo ir studijų institucijų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei meno veiklos vertinimus, mokslo ir meno doktorantūros bei mokslininkų stažuotojų ugdymo vertinimus, Lietuvos narystės tarptautinėse mokslinių tyrimų infrastruktūrose vertinimus;
  • Seimo ar Vyriausybės pavedimu atstovauti Lietuvos Respublikai tarptautinėse mokslinių tyrimų infrastruktūrose;
  • skatinti mokslo ir studijų institucijų ir ūkio subjektų bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros srityje.

 

Lietuvos mokslo tarybą sudarys valdyba, pirmininkas, pirmininko pavaduotojas, Humanitarinių ir socialinių mokslų ekspertų komitetas, Gamtos ir technikos mokslų ekspertų komitetas ir Mokslo ir studijų politikos ekspertų komitetas ir administracija. Visi trys komitetai atliks patariamąsias ir ekspertines funkcijas.

Lietuvos mokslo tarybos pirmininką 5 metų kadencijai Vyriausybės teikimu skirs Seimas. Tas pats asmuo Lietuvos mokslo tarybos pirmininku galės būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

Priimtais pakeitimais sustiprinama Lietuvos mokslo tarybos valdyba, kurią sudarys 7 nariai, iš jų ne mažiau kaip pusė turės būti tarptautinės darbo patirties turintys mokslininkai. Valdybą 5 metų kadencijai skirs Vyriausybė. Tas pats asmuo valdybos nariu gali būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

Už įstatymą balsavo 114, prieš buvo vienas, susilaikė du Seimo nariai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.