Lietuvos įmonės ir mokslo institucijos sieks finansavimo inovatyvioms gynybos technologijoms kurti

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kartu su Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija ir Gynybos resursų agentūra prie KAM 2022 m. sausį paskelbė kvietimus teikti paraiškas bei įgyvendinti projektus tokiose strateginėse krašto apsaugos ir gynybos technologijų srityse, kaip lazerinės komunikacijos tarp laivų sistema, radarų elektromagnetinio parašo nuskaitymo ir analizės sistema, autonominių žemės ir oro sistemų vystymas. Paraiškas pateikė 10 įmonių bei mokslo ir studijų institucijų, iš kurių bus atrinkti 3 projektai pagal atskiras temas, kiekvienam iš jų finansuojant po 300 000 Eur technologijų vystymui nuo koncepcijos iki prototipo.

 

„Lietuvos įmonės ir organizacijos parodė susidomėjimą strategiškai svarbiais gynybos technologijų inovacijų kūrimo kvietimais – pateiktų projektų finansavimo poreikis 2,89 mln. Eur. Tikimasi, kad iš jų su šios srities ekspertų pagalba pavyks atrinkti perspektyviausius projektus, planuojamus testuoti ir Lietuvos kariuomenėje, kurie  prisidės prie dar efektyvesnio krašto apsaugos organizacijų darbo ir saugesnės Lietuvos, – sako MITA MTEPI ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja dr. Lina Kisielė.

Pirmuoju kvietimu siekiama sukurti lazerines komunikacijos tarp laivų sistemą, kuri leistų saugiai ir greitai perduoti informaciją vykdant operacijas jūroje, taip pat gebėtų apsikeisti duomenimis tarp laivų esant radijo tylai (draudžiama elektromagnetinė radijo bangų spinduliuotė) arba radijo bangų trikdymui aplinkoje. Šiam kvietimui pateiktos 2 projekto konsorciumų paraiškos, kuriomis prašoma 598,98 tūkst. Eur.

 

Antruoju kvietimu planuojama finansuoti radarų elektromagnetinio parašo nuskaitymo ir analizės sistemos sukūrimą, kuri, vykdant operacijas jūroje, padėtų įvairiais sensoriais įvertinti situaciją ir susidaryti kuo išsamesnį jūrinį paveikslą, elektroninėmis paramos priemonėmis aptikti radarų signalus. Šia galimybe susidomėjo 3 pareiškėjai, prašomas 858,78 tūkst. Eur finansavimas.

 

Trečiajam kvietimui buvo gautos 5 paraiškos, kuriomis ketinama vystyti gynybos paskirties ar dvejopos paskirties autonomines žemės ir oro sistemas, padėsiančias atlikti užduotis, taikant kompiuterinį programavimą ir veikiant  be nuolatinės arba su minimalia žmogaus intervencija. Pateiktais projektais prašoma 1,43 mln. Eur.

Šiuo metu MITA vertina pateiktų paraiškų administracinę atitiktį bei ekspertinius kriterijus, kurių metu kiekvienoje temoje bus atrinkta po vieną finansuotiną projektą. Projektų konkursai organizuojami įgyvendinant Krašto apsaugos ministerijos Gynybos technologijų vystymo Lietuvoje 2021-2023 m. programą.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.