Rengiamas VDU Pasaulio lietuvių universiteto simpoziumas

Minint Lietuvos universiteto 100-metį, 2022 m. spalio 27–29 d. Vytauto Didžiojo universitete (VDU) bus surengtas Pasaulio lietuvių universiteto simpoziumas.

25 XVI simpoziumo akimirka
XVI Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumo akimirka

Jo metu Lietuvos ir pasaulio lietuvių mokslo, meno ir kūrybos bendruomenė bus kviečiama aptarti Lietuvos universiteto tradicijos reikšmę mūsų šaliai ir lietuvių išeivijai. Simpoziume taip pat bus diskutuojama, kaip studijas universitetuose, mokslą, meną ir kūrybą palietė pastarųjų metų pasaulinės pandemijos reiškiniai ir koks yra jų atsakas Lietuvoje ir pasaulyje.

 

2019 m. VDU kartu su partneriais surengė jubiliejinį XVI Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumą. Įkvėptas šios 1969 m. JAV lietuvių bendruomenėje gimusios tradicijos ir siekdamas įprasminti Lietuvos universiteto 100-metį, 2022 m. VDU vėl pakvies pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos atstovus susiburti VDU erdvėse. Renginio organizacinės grupės narys, Norvegijos mokslo ir technologijos universiteto profesorius Gediminas Karoblis atkreipė dėmesį, kad senovės graikams simpoziumas buvo „draugiškas susitikimas užkandžiaujant, užsigeriant, kalbantis, intelektualiai pramogaujant bei puoselėjant intelektualinę diskusiją“. Taip ir 2022 m. spalį vyksiančiame simpoziume bus siekiama stiprinti Lietuvos ir pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos veikėjų intelektualinį bendrabūvį, organizuojant diskusijas formaliose ir neformaliose erdvėse bei įvadinius renginius – dirbtuves, vyksiančias visus metus iki simpoziumo.

 

Tradicijų įkvėpti, istorijos palydėti

1922 m. įkurtas Lietuvos universitetas tapo VDU istorijos pradžia ir tradicija, kuri ir po universiteto uždarymo 1950 m. gyvavo kitose Lietuvos aukštosiose mokyklose bei akademiniuose išeivijos sambūriuose. „Egzilio universitetas“ tarp lietuvių išeivijos reiškėsi per VDU veikusių ir išeivijoje atkurtų laisvanoriškų studentų organizacijų veiklas, per išvykusių profesorių ir buvusių studentų mokslines bei įvairias visuomenines veiklas, taip pat per periodiškai rengiamus pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumus. Viename jų, 1989 m., buvo nuspręsta atkurti tarpukariu egzistavusį VDU. Po plenarinės sesijos, skirtos VDU atkūrimui, buvo išrinktas 41 VDU Atkuriamojo Senato narys iš užsienio.

 

Algirdas Avižienis, Kalifornijos universiteto profesorius, pirmasis atkurtojo VDU rektorius, 1992 m. duodamas interviu „Mūsų Vyčiui“, priminė dar prieš keletą dešimtmečių jam duotus prof. Stepono Kolupailos įpareigojimus: „Mano studentų skautų korporacijos „Vytis“ garbės nariais buvo profesoriai Mykolas Biržiška, Ignas Končius ir Steponas Kolupaila. Jie apsilankydavo mūsų stovyklose, dalyvaudavo įvairiuose minėjimuose, visuomet įdomiai ir aiškiai primindavo mums Lietuvos universiteto nuveiktus darbus ir įpareigodavo mus siekti, kad Lietuvos nepriklausomybė ir Universitetas būtų atkurti. Profesorius Steponas Kolupaila 1953 m. vasario 16 d. Ilinojaus universitete, Urbanos mieste priėmė mano ir trijų kolegų priesaiką, įteikė korporacijos „Vytis“ juostas ir įpareigojo mus grįžti su jomis į Vytauto Didžiojo universitetą. Aš ypač laimingas, kad šį pažadą galėjau ištesėti.“

Šiandien VDU Pasaulio lietuvių universitetas yra Vytauto Didžiojo universiteto veikla, skirta pasaulio lietuvių mokslo, kūrybos ir intelektualinės diskusijos puoselėjimui. Tai platforma, kurios projektais, iniciatyvomis ir sumanymais siekiama tęsti prof. Algirdo Avižienio, prof. Broniaus Vaškelio, Valdo Adamkaus, prof. Kęstučio Skrupskelio ir kitų, prie universiteto atkūrimo prisidėjusių pasaulio lietuvių 1989 m. pradėtus darbus, puoselėti anuomet keltas idėjas.

25 VDU Pasaulio lietuvių universiteto simpoziumas Kolupaila ir Avizienis Los Angeles 1955
S. Kolupaila (viduryje), A. Avižienis (dešinėje). Los Andželas (1955 m.)

2022 m. simpoziumas ir jo įvadiniai renginiai akcentuos bendros pasaulio lietuvių išminties svarbą, o atsižvelgdamas į pastarųjų metų aktualijas bei artėjantį Lietuvos universiteto 100-metį, kvies diskutuoti laisvę ir jos formas įprasminančiomis temomis. Simpoziumo programoje numatomos šios plenarinės sesijos:

– Atidarymo sesija „Laisvė ir jos formos“,

– „Kas neša liepsną, kai aplink tamsu?“, Lietuvos universiteto tradicija Lietuvoje ir egzilyje,

– „Švietimo tikrovė virtualizacijos akivaizdoje“,

– „Ar galima klestėti nenuspėjamumo sąlygomis?“.

2022 m. Pasaulio lietuvių universiteto simpoziumas nebus dalijamas į atskiras lygiagrečiai vykstančias sesijas. Visa programa vyks linijiniu būdu, taip sudarant sąlygas kūrybai, diskusijoms ir bendrabūviui skleistis tarsi ilgoje kavos pertraukoje.

 

Pasaulio lietuvių universiteto simpoziumas vyks gyvai VDU Kaune ir nuotoliniu būdu „Zoom“ platformoje. Renginį taip pat bus galima stebėti internetu VDU „YouTube“ kanale. Išsami renginio programa ir registracija bus skelbiama balandžio mėnesį. Parengta pagal VDU pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.