ATHENA universitetų aljanso narių susitikimas: pasirašyta konsorciumo sutartis

Prancūzijos pirmininkavimo Europos Sąjungai renginių kontekste vasario 28 d. Orleano universiteto tarptautiniame tyrimų centre „Dupanloup“ įvyko apskritojo stalo diskusija „Europos universitetų iniciatyva – nuo Europos politikos iki praktikos vietoje: pažangios integracijos sprendimai“, kurios metu buvo aptarta Europos universitetų aljansų ateitis, iššūkiai ir jų sprendimų būdai.

27 VGTU ATHENA konsorciumo sutarties pasirašymas 1
Konsorciumo sutarties pasirašymas

Prie diskusijos prisidėjo Europos Komisijos Švietimo, jaunimo ir kultūros generalinio direktorato skyriaus, atsakingo už aukštojo mokslo politiką ir programas, vadovės pavaduotoja Tine Delva, Prancūzijos aukštojo mokslo, mokslinių tyrimų ir inovacijų ministerijos aukštojo mokslo generalinė direktorė Anne-Sophie Barthez, Prancūzijos–Vokietijos universiteto prezidentas Philippe Gréciano, EUA inovacijų ekosistemų ekspertų grupės pirmininkas Peteris Haring Bolívar, Mariboro universiteto rektorius Zdravko Kačič, Portugalijos aukštojo mokslo programų vertinimo ir akreditavimo agentūros administracinės tarybos atstovė Teresa Restivo. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) rektorius prof. Romualdas Kliukas renginyje aptarė universitetų vaidmenį, siekiant taikos, ir išreiškė solidarumą su Ukrainos universitetais.

 

Europos universitetai – viena esminių Europos Sąjungos iniciatyvų aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų srityje. Jos tikslas – didinti Europos universitetų atvirumą, patrauklumą ir tarptautinį konkurencingumą. Europos universitetų aljansų, vienijančių nuo 5 iki 8 aukštojo mokslo institucijų skirtinguose Europos regionuose, misija – kurti ir išbandyti naujus bendradarbiavimo modelius Europos aukštojo mokslo erdvėje, padėti pamatus ateities universitetams. Tikimasi, kad aljansai paskatins reikšmingą universitetų transformaciją, paliečiančią studentus, darbuotojus, visas suinteresuotas šalis ir vietos bei regionų bendruomenes.

 

Kas yra ATHENA universitetų aljansas?

„Pažangių technologijų aukštojo mokslo tinklo aljansas“ (angl. Advanced Technology Higher Education Network Alliance – ATHENA) 2020 m. suvienijo Porto politechnikos institutą (Portugalija), Orleano (Prancūzija), Zygeno (Vokietija), Mariboro (Slovėnija), VILNIUS TECH (Lietuva), Niccolò Cusano (Italija) ir Graikijos Viduržemio jūros universitetus (Graikija).

27 VGTU ATHENA konsorciumo sutarties pasirašymas 2
Sutarties pasirašyme dalyvavo ir akademinio jaunimo atstovai

ATHENA partneriai siekia koncentruoti jėgas bendrų mokslo ir studijų klasterių kūrimui, veiksmingiau bendradarbiauti su verslu žinių ir technologijų perdavimo srityje, suteikti aukštos kokybės tarptautinį aukštąjį išsilavinimą absolventams, sukurti patrauklų studijų pasiūlos portfelį tarptautiniams mainams, taip pat – laipsnio siekiantiems užsienio studentams pritraukti. Didžiausias aljanso dėmesys skiriamas informacinių technologijų ir elektronikos inžinerijos sričiai bei skaitmeninei visuomenės transformacijai, atveriančiai naujas galimybes ne tik daugiau nei 120 tūkst. studentų ir 10 tūkst. aljanso darbuotojų, bet ir vietos bendruomenėms, šalies ir tarptautiniams partneriams. Susitikimo metu aljanso universitetų rektoriai pasirašė konsorciumo sutartį, kuri patvirtino partnerių ketinimą drauge siekti ambicingų Europos universiteto iniciatyvos tikslų.

 

ATHENA nauda Lietuvos universitetams

Iš aljanso tikimasi poveikio nacionalinėms sistemoms: studijų reglamentavimui ir naujų studijų formų kūrimui. VGTU labai svarbu dalyvauti šiuose pokyčiuose, būti vedančiąja jėga, inicijuoti permainas. Lietuvoje net penki universitetai yra Europos universitetų iniciatyvos dalyviai ir jau dabar dirba kartu: kartu rengia pasiūlymus teisinės bazės pakeitimams, inicijuoja siūlymus dėl tarpkryptinių studijų įteisinimo, mikrokreditų, jungtinių studijų programų ir jungtinių laipsnio, ypač jungtinės doktorantūros, programų. Tai yra toks proveržio ir eksperimento laukas, kuris mūsų universitetui – labai įdomus. Universitetas siekia būti tarp tų, kurie yra pirmieji, kuriantys ir išbandantys pokyčius.

„Nacionaliniu lygmeniu mums labai svarbus lankstumas, kuris reikalingas, norint derinti skirtingų partnerių sukurtą turinį ir labai skirtingas mokymosi formas. Kalbu apie jungtines studijų programas, dvigubo laipsnio diplomus, studijų rezultatų, įgytų kitose institucijose, lankstesnį pripažinimą. Aljansas veikia visose pagrindinėse universitetų veiklos srityse: studijose, moksle ir bendradarbiavime su visuomene ir verslu. Pastaroji veikla tiesiogiai siejasi ir su socialinių bei technologinių inovacijų kūrimu“ – pažymi doc. dr. Asta Radzevičienė, ATHENA aljanso koordinatorė. Pasibaigus bandomajai fazei, aljansas veiks turėdamas svarbias vienijančias veiklas ir tvarų finansinį pagrindą. Numatoma, kad prie aljanso prisijungs dar du nauji partneriai, atsinešdami savo kompetenciją. Plėtros galima tikėtis ir per naujai pradėtus „Horizonto“, „Erasmus+“ ir kitų programų projektus. Šiuo metu aljanso partneriai dirba kartu ir teikia projektų paraiškas. Šios iniciatyvos ir idėjos turėtų sukurti ATHENA tvarumą.

 

Išsamesnę informaciją apie ATHENA projektą rasite šiose svetainėse:

https://athena.um.si/seminar/, http://www.athena-uni.eu/, https://twitter.com/athena_europe/, https://www.facebook.com/athena.university/

 

Neda Černiauskaitė

Autorė yra VGTU Komunikacijos projektų vadovė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.