Dėl siūlomų Lietuvos Mokslo tarybos nuostatų pakeitimų

Lietuvos Respublikos Vyriausybei | Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijai

Projektas

Vilnius, 2022 02 16

Mes, šį raštą dėl siūlomų Lietuvos mokslo tarybos nuostatų pakeitimų pasirašiusios organizacijos, kreipiamės į valstybės institucijas, atkreipdamos dėmesį į šiuo metu derinamą Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo „Dėl Lietuvos mokslo tarybos nuostatų patvirtinimo“ projektą (toliau – Nuostatų projektas) ir išreikšdamos savo susirūpinimą dėl Nuostatų projekto, jei jis būtų įgyvendintas, keliamų pasekmių.

2019 m. Lietuvos mokslininkų suvažiavime buvo parengta ir išplatinta Rezoliucija (http://mokslolietuva.lt/2020/01/visuotinio-lietuvos-mokslininku-suvaziavimo-ivykusio-2019-m-gruodzio-13-d-vilniuje-rezoliucija/) Lietuvos mokslo politiką formuojančioms ir įgyvendinančioms institucijoms. Rezoliucijos nuostatos grindžiamos demokratinio dalyvavimo principais: rengiant šios srities reformas, įtraukti nacionalinį mokslo potencialą, o Lietuvos mokslo tarybai (LMT) sugrąžinti mokslo savivaldos organizacijos statusą. Ši nuostata – ypač aktuali, rengiant ir derinant LMT nuostatų projektą ir kitus dokumentus:

 

1. Siekiant kurti pasitikėjimą valdžios institucijomis, jos turi skatinti demokratinius procesus ir įtraukti atitinkamas bendruomenes į valstybei iškilusių iššūkių sprendimą. Tačiau Nuostatų projekte matome priešingą tendenciją – LMT tampa valdžios vertikalės elementu, kurio valdymo organai yra skiriami valdžios institucijų. LMT pirmininką skirs Seimas, o 7 Valdybos narius – Vyriausybė (realiai – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovai ir valdininkai), komiteto narius skirs jau paskirtieji Valdybos nariai. Demokratiniame procese į valdymo organus turėtų būti renkami, o ne valdininkų skiriami, asmenys, dalyvaujant kuo platesnei mokslininkų bendruomenei.

2. Asmenį paskyrus į atitinkamas pareigas, pasitikėjimo mandatą suteikia skiriantysis asmuo, tačiau toks mandatas nėra suteikiamas visos mokslo bendruomenės. Todėl tai užprogramuoja nepasitikėjimą sprendimais, kuriuos darys paskirti asmenys. Akademinė bendruomenė vertins, kad taip vykdomi politiniai užsakymai. Suprantame, kad jau yra padaryti Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymo pakeitimai ir, jais remiantis, rengiami tolesni teisės aktų pakeitimai, tačiau prašome atsižvelgti į mūsų nurodytas esmines problemas ir koreguoti LMT Valdybos sudarymo principus (Nuostatų 21 punktas), kad iškeltų kandidatų rinkimo procese dalyvautų visa mokslininkų bendruomenė.

 

Organizacijos tikisi, kad jų susirūpinimas, išsakytas šiame rašte, bus išgirstas ir suprastas. Tikimės dalykiško ir geranoriško bendradarbiavimo. Prie šio Lietuvos mokslininkų sąjungos kreipimosi kviečiame prisidėti kitas akademines institucijas ir organizacijas.

Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas prof. dr. Dalius Serafinas

(Dalyvaujančios organizacijos pavadinimas, jos atstovo pareigos, vardas, pavardė, parašas)

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.