Gydymo menas ir farmacija

Filmas apie dešimtuosius Andriaus Sniadeckio skaitymus

26 Sniadeckio skaitymai B. Railiene 1
Dr. Birutė Railienė

Jau antrus metus iš eilės Andriaus Sniadeckio skaitymai vyksta filmuoto pasakojimo forma. Filmo kūrėjas – Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Vrublevskių biblioteka, partneriai – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus ir Vilniaus universiteto biblioteka. Pranešėjai: Medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus direktorius doc. Tauras Mekas ir muziejininkė doc. Vilma Gudienė. Filme matysite muziejaus interjero detales, kolekcijų fragmentus. Vilniaus universiteto biblioteka maloniai atvertė Rankraščių skyriuje saugomas senosios Vilniaus universiteto vaistinės knygas. Apie jose registruotus A. Sniadeckio receptus pasakojo doc. V. Gudienė ir Vilniaus universiteto botanikos sodo tyrėja dr. Silva Žilinskaitė. Nuoširdžiai dėkojame doc. V. Gudienei, pasiūliusiai skaitymų dalyvius pakviesti į patalpą, kurioje veikė pirmoji universiteto vaistinė. Finansinę paramą projektui suteikė bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“.

 

Apie Andriaus Sniadeckio skaitymus

Andriaus Sniadeckio skaitymai (lot. Lectiones Andrea Sniadecki) Lietuvos mokslo istorijos entuziastų buvo sumanyti 2012 m., kaip būdas atgaivinti užmirštos asmenybės nuopelnus mokslui ir kultūrai. Sumanymo autorė – dr. Birutė Railienė. Lapkričio 30-ąją jau prieš daugelį metų Vilniaus universitete (VU) buvo švenčiamas profesoriaus Andriaus Sniadeckio (1768–1838) gimtadienis. Šią tradiciją ir tęsia Andriaus Sniadeckio skaitymai. Rengėjai laikosi dar vienos tradicijos: skaitymus rengti vietose, istoriškai susijusiose su A. Sniadeckio veikla. Pirmųjų skaitymų iniciatyvinė grupė 2012 m. susirinko namuose, kuriuose anksčiau gyveno A. Sniadeckis. Kiekvienais metais per Andriaus Sniadeckio skaitymus lankytojai apie profesoriaus veiklą sužinodavo vis daugiau. Nuo 2017 m. veikia interneto svetainė www.andrewsniadecki.org, kurią remia Rūta ir Rimvydas Baranauskai. Skaitymus rengia LMA Vrublevskių biblioteka bei Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos iniciatyvinė grupė, prisideda ir kitos atminties institucijos. Nuo 2018 m. teikiama Profesoriaus Andriaus Sniadeckio stipendija, kurią įsteigė bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“.

 

26 Sniadeckio skaitymai Tauras Mekas
Doc. Tauras Mekas

Farmacijos paskaitos

„Farmacija – menas surinkti, atpažinti ir paruošti vaistus iš paprastų medžiagų…“ Šiais žodžiais profesorius A. Sniadeckis pradėdavo farmacijos kursą VU medicinos studentams. 2021 m. renginį nutarta skirti
A. Sniadeckio veiklai farmacijos srityje. Beliko pasirinkti tekstą skaitymui. Jūsų dėmesiui – ne paties A. Sniadeckio kūrinys, bet jo gabaus mokinio, ilgainiui – farmacijos šviesuolio Johano Frydricho Volfgango (1776–1859) A. Sniadeckio farmacijos paskaitų konspektas. Rankraštis saugomas LMA Vrublevskių bibliotekoje.

 

Rankraščio tekstą, papildytą išsamiu įvadu, dar 1991 m. publikavo Lenkijos mokslų akademijos Mokslo, švietimo ir technikos istorijos instituto bendradarbis p. Vitoldas Glovackis (Witold Włodzimierz Głowacki, 1909–2001). Ši knyga saugoma LMA Vrublevskių bibliotekoje.

Farmacijos paskaitas A. Sniadeckis skaitė nuo 1797 m. – pirmųjų savo darbo VU metų. Filmo „Gydymo menas ir farmacija: dešimtieji Andriaus Sniadeckio skaitymai“ žiūrovai turės galimybę pamatyti patalpas, kuriose veikė pirmoji VU vaistinė. Ji buvo įkurta apie 1600-uosius metus, valdoma ir prižiūrima jėzuitų iki 1773 m. Joje buvo ne tik gaminami ir parduodami vaistai, bet ir rengiami būsimi vaistininkai. Vaistinė turėjo ir savo biblioteką. 1773 m. jėzuitų ordinas buvo likviduotas, o švietimo sistemos administravimą iš jėzuitų perėmė Seimo įkurta Edukacinė komisija.

A. Sniadeckio rūpesčiu 1804 m. vaistinė buvo įkurdinta universiteto kampinio pastato (Šv. Jono ir Universiteto gatvių sankryžoje) pirmajame aukšte. Jos vadovu buvo paskirtas J. F. Volfgangas. Jo iniciatyva 1822 m. senosios vaistinės salėje pagal architekto K. Podčašinskio (1790–1860) projektą buvo įrengta farmakologijos paskaitų salė.

 

VU Informacinių technologijų paslaugų centrui (ITPC) priklausančioje patalpoje (ten vaistinė veikė nuo įkūrimo iki 1773 m.) buvo nufilmuota dalis pranešimų. Filmuojant dalyvavusi VU bibliotekos darbuotoja Irena Katilienė papasakojo apie A. Sniadeckio pastangas atkurti vaistinę, ją uždarius 1773 m. ITPC darbuotoja Audrė Dudėnienė parodė buvusios vaistinės patalpas, papasakojo, kokių senųjų perėjimų būta į tuometinį Herbariumo kiemelį (dabar jis vadinamas Počobuto vardu). J. F. Volfgango prižiūrėtos vaistinės patalpose šiuo metu įsikūręs VU bibliotekos Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento Dokumentinio paveldo išsaugojimo skyrius.

 

26 Sniadeckio skaitymai Baranauskas 3
Rimvydas Baranauskas. „Thermo Fisher Scientific Baltics“ nuotr.

Andriaus Sniadeckio stipendija

A. Sniadeckis visas jėgas skyrė jaunosios kartos, šviesiausio jos žiedo – studentijos – ugdymui. Savo idėjų tęstinumą jis matė jaunų, gabių sekėjų veikloje. Šią A. Sniadeckio estafetę, pradėtą beveik prieš du šimtus metų, įvertino mūsų mecenatai – bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“. Pagerbdama A. Sniadeckio akademinį palikimą ir jo asmenybę, bendrovė 2018 m. įsteigė ir pirmą kartą įteikė Prof. Andriaus Sniadeckio stipendiją. Ji teikiama kasmet per Andriaus Sniadeckio skaitymus. Egidijus Jaseliūnas, „Thermo Fisher Scientific Baltics“ vyresnysis komunikacijos vadovas, pristatė 2021 metų Profesoriaus Andriaus Sniadeckio stipendijos gavėjas – Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro studentes: Indrę Blagnytę (bakalauro 3 kursas, molekulinė biologija) ir Dianą Michirovaitę (bakalauro 4 kursas, molekulinė biologija).

 

Apie Andriaus Sniadeckio skaitymų istoriją ir ateities planus papasakojo Rimvydas Baranauskas, renginio mecenatas ir A. Sniadeckio darbų saugotojas. Renginio diskusijose anksčiau aptardavome, kokią temą pasirinksime kitais metais. Dėl pandeminės situacijos vietoje renginio buvo sukurtas filmas, kuris, nors ir turi privalumų pateikti vaizdus, dokumentus ir gyvą kalbą, turi ir didelį trūkumą – neleidžia bendrauti. Tikėdamiesi, kad kiti mūsų susitikimai bus gyvi ir turiningi, maloniai kviečiame rašyti siūlymus ir pastabas į Andriaus Sniadeckio skaitymų „Facebook“ svetainę arba adresu: info@andrewsniadecki.org. Filmas rodomas LMA Vrublevskių bibliotekos „YouTube“ kanalu (https://youtu.be/J_UoxdxDNSg).

 

 

Dr. Birutė Railienė

Autorė yra Andriaus Sniadeckio skaitymų rengėja, LMA Vrublevskių bibliotekos darbuotoja

 

Pranešėjų mintys:

26 Sniadeckio skaitymai Gudiene
Doc. Vilma Gudienė

Doc. Vilma Gudienė: Įdomus Lietuvos farmacijos istorijos etapas ‒ XIX a. pradžia. Tuo metu vaistininkai ne tik konsultavo, gamino ir pardavinėjo vaistus, bet ir kūrė naujus vaistus, tyrinėjo veikliąsias medžiagas ir tyrimus aprašė. Vaistininkai buvo mokslo elito dalis, o disciplinos farmacija ir chemija – tarsi dvynės.

Doc. Tauras Mekas: Pritariu Galeno (Claudius Aelius Galenus, 129‒200?) minčiai: „Medicina be vaistų yra bejėgė.“

26 Snaideckio skaitymai Žilinskaitė
Dr. Silva Žilinskaitė

Dr. Silva Žilinskaitė: Nuostabus vaistinių augalų pasaulis – neišsenkanti versmė pažinimui, vis kitaip atsiskleidžianti kiekvienoje epochoje. Žiūriu į Jėzuitų akademijos rezidencijos Vingyje planus – kiek vaistažolių auginta… Vartau vaistinės senąsias receptų knygas – kiek vietinių ir egzotinių augalų naudota… Vaikštau po botanikos sodą – kiek jų čia daug, stengiuosi pažinti…

 

26 Sniadeckio skaitymai kampinis namas VU 8
Šio kampinio pastato pirmame aukšte nuo 1804 m. veikė Vilniaus universiteto vaistinė.
Birutės Railienės nuotr.

 

26 Sniadeckio skaitymai Su studentėmis 9
„Thermo Fisher Scientific Baltics“ vyresnysis komunikacijos vadovas Egidijus Jaseliūnas ir profesoriaus Andriaus Sniadeckio stipendijos 2021 metų laimėtojos Diana Michirovaitė ir Indrė Blagnytė. „Thermo Fisher Scientific Baltics“ nuotr.
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.