Lietuviškų vietų Amerikoje žemėlapis

Po penkerių metų ir daugiau nei 33 tūkst. nukeliautų kilometrų lietuviai Aistė ir Augustinas Žemaičiai pristatė interaktyvų žemėlapį „Tikslas – Amerika”.

26 Lietuviškų vietų žemėlapis Augustinas ir Aistė Žemaičiai 1
Aistė ir Augustinas Žemaičiai Čikagoje, prie lietuvių pastatytos bažnyčios

Į jį pateko daugiau nei 750 lietuvišką paveldą žyminčių objektų, išsibarsčiusių trisdešimtyje JAV valstijų ir Kanadoje. Į šį sąrašą pateko lietuvių kapinės, bažnyčios, klubai, žymių lietuvių kapai, lietuviškai pavadintos vietovės ir paminklai lietuviams.

„Internetinis žemėlapis skirtas ne tik po JAV ar Kanadą keliaujantiems turistams iš Lietuvos, bet ir diasporoje gyvenantiems lietuviams ar lietuvių kilmės amerikiečiams. Dažnai jiems tai yra pirmasis žingsnis, atkuriant susidomėjimą lietuviškomis šaknimis“, – sako žemėlapio autoriai. Į žemėlapį pateko tiek gerai žinomi, tiek mažesni miestai JAV ir Kanadoje: Baltimorė, Bostonas, Čikaga (angl. Chicago), Detroitas, Naujasis Džersis (angl. New Jersey), Filadelfija (angl. Philadelphia), Hamiltonas, Deitonas (angl. Dayton), Monrealis (angl. Montreal), Niujorkas (angl. New York), Niagara Folsas (angl. Niagara Falls), Pitsburgas, Torontas, Vašingtonas, Šenandoa (angl. Shenandoah) ir kt.

 

„Dalis Lietuvos istorijos formavosi už valstybės ribų. Ten, kur būrėsi mūsų išeivija. Tai buvo indėlis ne tik į mūsų šalies, bet ir į JAV istoriją. Kai kurie žemėlapyje pažymėti objektai yra gavę įvairių premijų, įtraukti į tų miestų paveldo sąrašus ar į knygas apie architektūrą“, – teigia projekto autorius Augustinas Žemaitis.

Vienas iš tokių pavyzdžių – 1903 m. Čikagoje įkurtos Šv. Kazimiero lietuvių kapinės, įtrauktos į knygą „199 Cemeteries to See Before You Die” („199 kapinės, kurias privalai pamatyti prieš numirdamas”). Šiose kapinėse 1979 m. buvo pastatytas ir pirmasis pasaulyje paminklas Lietuvos laisvės šaukliui Romui Kalantai, kurio autorius – Ramojus Mozoliauskas. Pastarasis sukūrė ir antkapių su tautiškomis citatomis ir formomis stilių, vyraujantį Čikagos lietuvių kapinėse. O štai Kenebunko (angl. Kennebunk) šv. Antano vienuolynas, lietuviškas parkas ir svečių namai, kuriuos aplankė žemėlapio sudarytojai, įtraukti į „Lonely Planet” kelionių vadovą. Juos galima rasti lengvai prieinamuose internetiniuose šaltiniuose. Teko ne kartą eiti į bibliotekų archyvus, bendrauti su lietuvių bendruomenėmis JAV ir Kanadoje ir patiems aplankyti šias vietas. Tai suteikė progą išklausyti ir įamžinti lietuvių išeivių istorijas”, – sako Aistė ir Augustinas.

26 Lietuviškų vietų žemėlapis Jogailos paminklas Niujorko Centriniame parke JAV e1644222783943ė
Jogailos paminklas Niujorko centriniame
parke, JAV

Siekiant, kad žemėlapiu būtų patogu naudotis skirtingų interesų turintiems keliautojams, jis suskirstytas į kategorijas. Į „Top 30” pateko svarbiausios, į bendro pobūdžio knygas ar architektūros tyrimus įtrauktos vietos, į „Top 300” – daug lietuvybės simbolių turintys objektai. Į trečią kategoriją sudėti lietuvybę menantys pėdsakai Amerikos gatvėse ir pastatuose, o į ketvirtąją – neišlikusios, bet Lietuvos ir lietuvių istorijai svarbios vietos. Aistei labiausiai įsiminė Niujorke aplankytas viešbutis, kuriame liftininku dirbo ir tuo metu knygą „Balta drobulė” parašė Antanas Škėma. A. Škėma palaidotas Niujorke, tačiau rasti kapą žemėlapio sudarytojams nebuvo paprasta. Pasirodo, Lietuvoje populiarus rašytojas tarp šiuolaikinių JAV lietuvių yra mažai žinomas.

„Dažnas Niujorke apsilankantis lietuvis užsuka į Centrinį parką, tačiau ne visi žino, kad jame stovi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovui ir Lenkijos karaliui Jogailai skirtas paminklas. Negalėjimas išvykti į tolimesnį užsienį gyvenantiems Amerikoje padėjo suprasti, kiek daug jie turi. Pandemija paskatino Amerikos lietuvius keliauti po savo šalį ir atrasti čia esantį lietuvišką paveldą”, – sako A. Žemaitienė.

 

Žemėlapyje galima rasti Aušros Vartų bažnyčią Monrealyje, kur už altoriaus stovi Trijų kryžių paminklo kopija, Pitsburgo universitetą, kuriame viena iš auditorijų dar 1940 m. paversta unikaliu, Lietuvą atspindinčiu meno kūriniu, Nacionalinės krepšinio asociacijos Šlovės muziejų Springfilde, kuriame įamžintas krepšininkas Arvydas Sabonis, lietuviškų Kryžių kalną Lemonte, kur per kiekvienas Vėlines JAV lietuviai uždega žvakutes Lietuvoje palaidotiems savo giminaičiams.

 

26 Lietuviškų vietų žemėlapis auditorija Pitsburgo universitete Pensilvanijoje
Lietuviška auditorija Pitsburgo universitete Pensilvanijoje, JAV

Prie žemėlapio papildymo galės prisidėti visi

Nors žemėlapis po lietuviškos kilmės objektus JAV ir Kanadoje pasiekė finalinį etapą, jo kūrimas nesibaigė. Kaip sako projekto sumanytojai Aistė ir Augustinas, nuolat atsiranda vietų, kuriomis šis sąrašas yra papildomas. Jau baigiant rengti žemėlapį, paaiškėjo, kad Aliaskoje atidarytas lietuvių muziejus, naujos vietos atsiranda ir kituose Kanados ar JAV miestuose.

„Entuziazmo pildyti šį žemėlapį mums niekada netrūks. Pagal tai, koks bus susidomėjimas, ateityje gali atsirasti šiuos objektus įamžinanti knyga, galbūt keliautojams patogi mobilioji programėlė ar dokumentinis filmas. Svarbiausia, kad žemėlapis – tik dalis didesnio projekto „Gabalėliai Lietuvos”. Tai – lietuviško paveldo užsienyje enciklopedija internete. Ji jau dengia 40 šalių, o ten – platesni visų objektų aprašymai bei istorijos. Taigi, tai – tikrai ne pabaiga”, – sako žemėlapio bendraautoris A. Žemaitis.

Projektas iš dalies finansuotas Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos ir Lietuvių fondo lėšomis. Žemėlapį galima rasti internetinėje svetainėje www.tikslasamerika.lt, o po visą pasaulį išsibarsčiusias lietuviškos kilmės vietas ir daugiau informacijos apie projektą „Gabalėliai Lietuvos”, kurio dalis yra šis žemėlapis, galima rasti puslapyje www.gabaleliailietuvos.lt. Turintys informacijos apie žemėlapyje dar nepažymėtus objektus, gali siųsti laiškus augustinas.zemaitis@gmail.com.

 

26 Lietuviškų vietų žemėlapis Trijų kryžių kalno kopija
Aušros Vartų Švč. Mergelės Marijos bažnyčia, kurią 1954 m. Kvebeke, Kanadoje, pastatė lietuvių imigrantai
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.