Mokslininkas, diplomatas dr. Rimantas Morkvėnas

1949 09 28 – 2022 02 15

27 In memoriam Mirė Rimantas Morkvėnas
Rimantas Morkvėnas

Vasario 15 d. mirė lietuvių mokslininkas, diplomatas Rimantas Morkvėnas. Apie tai pranešė Lietuvos matematikų draugija. R. Morkvėnas buvo matematikos mokslų daktaras, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos atstovas Belgijoje, vėliau – Lietuvos generalinis konsulas Niujorke, Užsienio reikalų ministerijos patarėjas.

 

„Netekome dr. Rimanto Morkvėno – diplomato, mokslininko, kolegos, draugo ir žmogaus, kuris buvo nepaprasta asmenybė. Sunku šiuo momentu suvokti, kiek daug netekome. Tačiau Rimanto Morkvėno įžvalgos, didžiulė meilė Lietuvai, pasiaukojantis kantrus darbas, jo kuklumas ir padorumas yra mums pavyzdys ir įkvėpimas“, – rašė Lietuvos generalinis konsulatas Niujorke.

R. Morkvėnas gimė 1949 m. Salose, Rokiškio rajone. 1967 m. jis aukso medaliu baigė garsiąją Panevėžio 1-ąją Juozo Balčikonio gimnaziją. Joje besimokydamas, aktyviai ir labai sėkmingai dalyvavo jaunųjų matematikų olimpiadose. Vėliau vienais penketais mokėsi Vilniaus universiteto Matematikos fakultete. Vadovaujamas akademiko Broniaus Grigelionio, žengė pirmuosius mokslinius žingsnius. Vėliau, 1972 m. baigęs Universitetą, pas akademiką sėkmingai mokėsi Lietuvos mokslų akademijos Matematikos instituto aspirantūroje. Ją baigęs, 1976 m. apgynė disertaciją ,,Kai kurie trūkių atsitiktinių procesų konvergavimo uždaviniai“.

 

Posūkis į diplomatinę veiklą įvyko po to, kai R. Morkvėnas, savarankiškai išmokęs italų kalbą, buvo komandiruotas į Italiją, kur Genujos universitete skaitė tikimybių teorijos kursą. 1990–1991 m. buvo Lietuvos informacijos biuro Briuselyje vadovu, 1991–1992 m. – Lietuvos laikinasis reikalų patikėtinis ir ambasados patarėjas Belgijoje, 1992–1995 m. – Lietuvos laikinasis reikalų patikėtinis ir ambasados patarėjas Italijoje. 1995–1999 m. vadovavo Užsienio reikalų ministerijos Politikos planavimo skyriui. 1999–2005 m. – Lietuvos generalinis konsulas Niujorke (JAV). 2005–2009 m. buvo Užsienio reikalų ministerijos Politikos planavimo departamento patarėju išeivijos klausimais. Apgynė disertaciją atsitiktinių procesų teorijos klausimais. Paskelbė virš 30 mokslinių straipsnių. Genujos universitete skaitė tikimybių teorijos kursą. Apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi. Rūpinosi diplomatų Lozoraičių archyvo sugrąžinimu į Lietuvą.

Išėjęs į užtarnautą poilsį, R. Morkvėnas vėl sugrįžo į savo nepamirštamą matematikų padangę, tapdamas Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto alumnų valdybos pirmininku. Rimantas labai mėgo poeziją ir grožinę literatūrą, yra suvaidinęs ne vieną vaidmenį dramos
spektakliuose.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.