Kūrybiško verslo ir inovacijų dizainas

„Mums reikia jaunų žmonių, kurie nori kurti, yra motyvuoti ir nori kažką keisti savo gyvenime ar visuomenėje“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ekonomikos ir vadybos fakulteto docentas ir VšĮ „VDU Verslo praktikų centras“ direktorius dr. Osvaldas Stripeikis.

30 Naujos studijų programos Doc. dr. Osvaldas Stripeikis
Doc. dr. Osvaldas Stripeikis

Todėl jau rugsėjį universitetas pasiūlys naujos koncepcijos bakalauro studijų programą „Kūrybiško verslo ir inovacijų dizainas“, pagal kurią bus rengiami ne tik būsimi verslo vykdytojai, bet ir kūrėjai. Anot jo, programa bus siekiama būsimus studentus paruošti verslo aplinkoje kylantiems išbandymams. „Šiuolaikiniame verslo pasaulyje nuolat vyksta pokyčiai, todėl studentai turi ne tik gebėti prisitaikyti prie tokios aplinkos, bet ir siūlyti naujus sprendimus kylančioms problemoms spręsti. Dažniausiai tie sprendimai turės būti priimami, remiantis kūrybišku požiūriu. Būtent tokių sprendimų ugdymu ir pasižymi šios studijų programos struktūra“, – teigia VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto docentas.

 

Praktika paremtos studijos

Studijų programa „Kūrybiško verslo ir inovacijų dizainas“ sukurta, atsižvelgiant į itin sėkmingą VDU Verslo praktikų centro veiklą, kurios metu kartu su partneriais buvo sukurtas ir sėkmingai išbandytas modelis, paremtas mentoryste ir praktiniu projektų įgyvendinimu. Studijų programa remiasi Europos Komisijos verslumo kompetencijų ugdymo modeliu „EntreComp“, numatančiu ugdyti reikalingiausias kompetencijas ir įgūdžius ateities darbo rinkoje.

 

„Šios programos koncepcija kilo universitete jau šešerius metus veikiančiame verslo praktikų centre „Minded VDU“, kuriame, pasitelkdami įvairius įrankius, analizavome verslo įmonėms tenkančius išbandymus. Tiek partneriai, tiek studentai, kurie dalyvavo „Minded VDU“ veikloje, sakė, kad būtų vertinga šią veiklą įprasminti ne tik kaip metų trukmės gretutinę studijų programą, bet ir ją išplėsti iki atskiros bakalauro studijų programos lygmens“, – idėją kurti naują studijų programą apibūdina doc. dr. O. Stripeikis.

 

Norint išugdyti kompetencijas, svarbu jas išbandyti praktiškai. „Jei siekiame studentams ne tik perteikti žinias, bet ir išugdyti savybes, padėsiančias dirbant komandoje, tam reikia skirti bent pusmetį. Labai svarbi yra ir studentų motyvacija tas savybes ugdyti. Dabartiniame kontekste sunku įsivaizduoti organizaciją, kurioje pridėtinė vertė būtų kuriama, dirbant vienam. Todėl studijų programoje nuo pat pradžių skirsime didelį dėmesį darbo komandoje ugdymui: mokymosi procesas vyks komandose, kuriose studentai ne tik kartu mokysis teorinių pagrindų, bet ir praktiškai spręs įvairius iššūkius”, – pažymi VDU docentas.

 

Patirti, kurti, veikti

Pasak studijų programos vadovo, ši programa nuo kitų panašių studijų programų skirsis ne tik savo trukme (studijos truks ne, kaip įprasta, ketverius, o trejus metus), praktinių užsiėmimų gausa, bet ir tematiniu studijų etapų suskirstymu. „Pirmaisiais studijų metais studentų lauks bazinių verslumo kompetencijų – emocinio intelekto, asmeninės lyderystės, komandinės patirties įgūdžių – pažinimas ir mokymasis dirbti komandoje. Bus išbandomi tam tikri principai, sprendžiami įmonių atvejai, įgyvendinami kūrybiniai projektai arba socialinės iniciatyvos bendruomenėse.

30 VDU Naujos studijų programos Verslumo akademijos studentai
VDU verslumo akademijos studentai. VDU archyvo nuotr.

Per semestrą bus mokomasi 4–5 dalykų, kurie yra integruoti tarpusavyje ir kuriuos vienija to semestro projektas. Pirmųjų studijų metų šūkis „Patirk“ reiškia, kad studentai susipažins su komandinio darbo principais. Daug dėmesio bus skiriama darbui su savimi: kaip pastebėti savo trūkumus, kaip sukurti tikslus ir jų siekti. Studentai išmoks suprasti pagrindinius principus, kaip idėjos yra atrandamos, kuriamos, atrenkamos, kaip kuriami ir pristatomi jų prototipai”, – pirmųjų studijų metų programą apibūdina doc. dr. O. Stripeikis.

 

Antraisiais studijų metais studentai susipažins su skirtingomis metodikomis, kaip tas idėjas kurti. „Tam bus pasitelkiamos tokios formos, kaip ugdomojo vadovavimo, grįžtamojo ryšio sesijos, vykdomi įvairūs kūrybiniai projektai. Kartu su organizacija „Lietuvos Junior Achievement“ vykdysime bendrą studijų modulį, kurio metu studentai komandose turės kurti realias įmones ar mokomąsias bendroves”, – programos inovatyvumą akcentuoja VDU docentas.

Tretieji metai bus skirti antraisiais studijų metais atrastų idėjų praktiniam įgyvendinimui: kuriant projektą, verslo įmonę, organizaciją ar įgyvendinant socialinę iniciatyvą. „Atrasti idėjas, išmokti jas atsirinkti, pasiūlyti įvairius kūrybinius sprendimus, sprendžiant problemą, įgyvendinant socialinę iniciatyvą, yra labai svarbi mūsų studijų programos dalis”, – pabrėžia docentas, teigdamas, kad būtent treji studijų metai yra pakankamas laikas suprasti pagrindinius principus, įgyti reikiamas kompetencijas ir žinias.

 

Pirmieji metai skirti suvokti save kaip asmenį, pažinti savo kompetencijas ir suprasti komandinio darbo principus, kurie yra svarbūs, dirbant organizacijoje. Antrieji metai orientuoti į idėjų paiešką ir jų įgyvendinimą, kuriant tam tikrus modelius. Tretieji metai – praktiniai, kai tos idėjos yra įgyvendinamos. Todėl bakalauro darbas bus skirtas atskleisti dvejus metus gvildentoms idėjoms. Tai bus labai realus, konkretus projektas: ar kažkokios įmonės problemos sprendimas, ar verslo įmonės įkūrimas, socialinės iniciatyvos įgyvendinimas, pavyzdžiui, įkuriant nevyriausybinę organizaciją”, – studijų eigą apibendrina VDU Verslo praktikų centro direktorius.

 

Teoriniai studijų dalykai yra integruoti kartu su praktiniais, kuriuos vienija to semestro projektas. Priklausomai nuo tematikos ir tikslų, per trejus metus studentai įgyvendins šešis kūrybinius projektus arba tam tikras iniciatyvas, kurios kaskart bus vis sudėtingės. „Tai, ką studentai išmoks, atsispindės to semestro projekte. Formuodami studijų programą, analizavome analogiškas studijų programas užsienio universitetuose, rėmėmės „EntreComp“ modeliu, kurį sudaro trys kompetencijų sritys, bei savo patirtimi „VDU Verslumo akademijoje“. Pastebėjome, kad treji metai yra optimalus variantas studijų programai. Juo labiau kad procesai greitėja ir intensyvėja. Per trumpą laiką gali įvykti ryškus pokytis, todėl studentai teorines žinias įsisavins, iškart vykdydami praktinę veiklą”, – sako doc. dr. O. Stripeikis.

 

Svarbiausia – noras siekti pokyčių

Studijų programos „Kūrybiško verslo ir inovacijų dizainas“ vadovas pažymi, kad šios programos misija – ugdyti motyvuotus verslo kūrėjus, pasiryžusius įgyvendinti savo vizijas, gebančius kūrybiškai spręsti išbandymus, prisiimti atsakomybę, drąsiai inicijuojant pokyčius savo aplinkoje, organizacijose, bendruomenėse.

Doc. dr. O. Stripeikio pastebėjimu, nepriklausomai nuo to, kokią studijų kryptį pasirinks dabartiniai abiturientai šiuolaikinio globalaus pasaulio kontekste, kuriame kiekvienas galėtų rasti savo vietą ir mėgstamą veiklą, verslumo kompetencijos yra vienos svarbiausių: „Nesvarbu, studijuosi verslą, menus ar psichologiją, verslumo kompetencijos leidžia geriau pastebėti savo galimybes, atrasti idėjas ir jas įgyvendinti, įkuriant verslo įmonę, nevyriausybinę organizaciją ar vykdant socialinį projektą.

 

Tarptautinis įvertinimas rodo, kad plačiai verslo organizacijų ir pažangiausių ugdymo institucijų pasaulyje naudojamos metodikos gali lengvai prigyti ir Lietuvoje. 2018 m. Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimuose, nominacijoje „Investicijos į verslumo įgūdžius“ „VDU Verslumo akademija“ įvertinta kaip vienas iš trijų geriausių projektų, ugdančių verslumo kompetencijas. Kartu su užsienio aukštųjų mokyklų partneriais esame numatę kartu vykdyti įvairius projektus, organizuoti studentų vasaros stovyklas, spręsti socialinius iššūkius. Studentams suteikiama galimybė išbandyti save tarptautinėje, tarpdisciplininėje aplinkoje.“

 

VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanė doc. dr. Rita Bendaravičienė akcentuoja, kad naujoji studijų programa yra skirta šių dienų jaunam žmogui. „Ši programa – tai savotiška kelionė į ateities mokymąsi. Programai analogų Lietuvoje nėra, tačiau tai nėra tik eksperimentas, o jau patikrintas projektas, kurio absolventai buvo ne tik itin patenkinti asmeniniais rezultatais ir kelerius metus iš eilės skynė pergales šalies verslumo renginiuose. Džiaugiamės, kad VDU turime produktą, kuris ne tik patinka studentui, bet ir kuria vertę verslui, yra jau pelnęs vietinį ir tarptautinį pripažinimą“, – tvirtina VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto vadovė.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.