Liepojos simfoninis orkestras užbaigs praėjusį koncertų sezoną, diriguojant Gintarui Rinkevičiui

Gegužės 14 d., 18 val., Liepojos simfoninis orkestras ambicingu koncertu užbaigs savo 141-ąjį koncertinį sezoną,

30 Gintaras Rinkevičius
ietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius Gintaras Rinkevičius

kuris iškiliam Lietuvos dirigentui Gintarui Rinkevičiui bus paskutinis, einant orkestro dirigento pareigas. Ypatingas koncerto svečias bus vienas žymiausių Latvijos pianistų Daumants Liepiņš. Liepojos simfoninis orkestras sezono uždarymo koncerte koncertų salėje „Lielais dzintars“ pristatys klasikinės muzikos milžinus – Antoną Bruknerį ir Sergejų Prokofjevą, kurių sukurta muzika vis dar žavimasi, ji vertinama kaip techniškai labai sudėtinga.

 

Trečioji A. Bruknerio simfonija skirta vokiečių kompozitoriui Richardui Vagneriui, todėl žinoma pavadinimu „Vagnerio simfonija”. Šiuo kūriniu prasideda šedevrų serija, kurioje A. Bruknerio kūryba atskleidžia monumentalius kompozitoriaus sugebėjimus. S. Prokofjevo Antrojo koncerto fortepijonui premjera įvyko 1913 m., kai prie fortepijono sėdo pats kompozitorius. Iki šiol jis laikomas vienu techniškai sudėtingiausių koncertų fortepijonui, kurį tiksliai gali sugroti tik retas pianistas. Sezono uždarymo koncerte šį iššūkį priėmė iškilus latvių pianistas D. Liepiņš.

 

Maestro G. Rinkevičius jau penkis koncertų sezonus yra Liepojos simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas. Gerai įsiminė jo Karlo Orfo „Carmina Burana“ interpretacija, taip pat G. Malerio Pirmosios ir Antrosios simfonijų skambėjimas. G. Rinkevičius taip pat yra dirigavęs puikiems koncertams su Miša Maiskiu, Gidonu Kremeriu, Sergejumi Nakariakovu, Vestardu Šimkumi, Jeronimu Miliumi, dirigavo Liepojos simfoninio orkestro koncertams Indijoje ir Šri Lankoje. Jo vadovaujamas Liepojos simfoninis orkestras pastaraisiais metais įrašė du latviškus muzikos albumus. „Vėjo spindesys“ su septynių kompozitorių – moterų kompozicijomis pernai pelnė Latvijos metų muzikos įrašų apdovanojimą „Auksinis mikrofonas“. Be to, ką tik išleistas albumas su Peterio Barisono muzika.

 

G. Rinkevičius yra vienas iškiliausių tarptautinį pripažinimą pelniusių Lietuvos dirigentų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro įkūrėjas ir meno vadovas. Nuo 1996 iki 2003 m. buvo Latvijos nacionalinės operos vyriausiuoju dirigentu, 1996 m. tapo Didžiojo muzikos prizo laureatu. Jis buvo Malmės operos ir muzikinio teatro vyriausiuoju dirigentu, dirigavo iškiliems Vokietijos, Danijos ir Rusijos orkestrams.

 

G. Rinkevičius dirigavo operos spektakliams Zalcburge, Karališkojoje Alberto salėje Londone, Eliziejaus laukų teatre Paryžiuje, Taivane ir Honkonge. Jis dažnai lankydavosi Maskvos didžiajame teatre. Daug metų vadovavo Novosibirsko akademiniam simfoniniam orkestrui.

Liepojos simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento pareigas nuo rugsėjo pradės eiti Guntis Kuzma. Bilietus į koncertą galite įsigyti visose „Biļešu Paradīze“ prekybos vietose, taip pat ir internetu: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/114943.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.