Profesorė Vitalija Rudzkienė

1950 11 14  – 2022 03 17

29 In memoriam Vitalija Rudzkienė
Vitalija Rudzkienė

Vitalija Rudzkienė  – lietuvių informatikė, vadybos sprendimų metodologijos kūrėja. 1973 m. baigė taikomosios matematikos studijas tuometiniame Kauno politechnikos institute, 1973–1989 m.  – Fizikinių techninių energetikos problemų institute Kaune, 1979–1985 m. buvo šio instituto techninės grupės vadovė. Baigusi aspirantūros studijas, 1990 m. savo buvusioje Alma Mater apgynė technologijos mokslų daktaro disertaciją.

1994–2000 m. V. Rudzkienė dėstė Vilniaus Gedimino technikos universitete, 1996–1999 m. buvo Fundamentinių mokslų fakulteto prodekane. Nuo 2000 m. dėstė Mykolo Romerio universitete, 2005–2010 m. buvo šio universiteto Ekonomikos ir finansų valdymo fakulteto dekane. 2004 m. Mykolo Romerio universitete atliko habilitacijos procedūrą. 2005 m. M. Rudzkienei suteiktas profesoriaus vardas.

 

Vitalija parengė ir dėstė tokius studijų dalykus, kurie lavino jaunimo mokslinio tyrimo įgūdžius ir plėtė jų visapusišką rinkos suvokimą. Ji kūrė metodologiją rinkos tyrimams atlikti, tobulino darnaus vystymosi tyrimų metodologiją, dėstė statistiką, statistinės analizės metodus, statistines valdymo technologijas, teisinę statistiką ir kt. Daug dirbo su aukštesniųjų pakopų studentais  – magistrantais ir doktorantais. Dirbdama Ekonomikos ir finansų valdymo fakulteto dekane, vadovavo studijų programų rengimui ir įgyvendinimui, studijų organizavimui bei projektų rengimui. Sėkmingai organizavo mokslinę fakulteto veiklą, plėtė ryšius su socialiniais ir užsienio partneriais.

V. Rudzkienės mokslinių tyrimų sritys buvo: socialinių ekonominių procesų įžvalgos, tvariosios plėtros krypčių vertinimo ir valdymo informaciniai modeliai, rinkos tyrimo metodai ir technologijos. Kartu su kolegomis ji kūrė sprendimų paramos scenarijus ir modelius, vertino teminės veiklos strategijas. Savo akademinės karjeros metu išspausdino daugiau nei 90 mokslinių straipsnių, kurių nemaža dalis įtraukta į Web of Science ir kitas duomenų bazes. Kartu su bendraautoriais parengė keletą monografijų ir metodinių leidinių: „Plėtros krypčių vertinimo ir valdymo informaciniai modeliai“ (su M. Burinskiene, 2007), „Lietuvos e-valdžios gairės: ateities įžvalgų tyrimas“ (2009), „Saugomų ekosistemų vertinimas socialiniu ekologiniu aspektu“ (su bendraautoriais, 2012), „Tvarioji plėtra. Švietimas, verslas ir administravimas. Architektūra ir pastatų statyba. Žemės ūkis ir maisto sauga“ (su bendraautoriais, 2012) ir kt. 2005 m. parengė vadovėlį „Socialinė statistika“. Mokslinius pranešimus skaitė daugiau nei 50 mokslinių konferencijų, organizuotų Lietuvoje ir užsienio šalyse. Stažavosi Pavijos universitete Italijoje ir Katalonijos universitete Ispanijoje. Aktyviai dalyvavo, ruošiant doktorantus, rengė nacionalinių ir tarptautinių mokslo programų projektus.

 

Vitaliją Rudzkienę prisiminsime, kaip šiltą, gerą žmogų, kuris patardavo ir padėdavo, kai to labiausiai reikėdavo. Ji labai atsakingai vykdė visus duotus pažadus. Jos sprendimai ir pasiūlymai visada būdavo labai apgalvoti, nuoseklūs ir metodiškai pagrįsti. Profesorė pasižymėjo neeiliniu gebėjimu racionaliai pritaikyti matematinės statistikos žinias realiame gyvenime vykstantiems procesams apibūdinti ir tai darė labai suprantamai tiek studentams, tiek mokslinei visuomenei, tiek ir eiliniams piliečiams. Aktyviai skleidė mokslo žinias visuomenei, dalyvavo radijo laidose.

Profesorė Vitalija Rudzkienė visada buvo pasitempusi, jaunatviška, žvali, mėgo bendrauti su studentais, negailėdama jiems nei patarimų, nei pastabų. Profesorės paskaitos ir konsultacijos buvo labai įdomios, siekiančios įtraukti studentus į aktyvias diskusijas. Tai buvo mokslininkė, kurios neįmanoma vertinti standartiškai. Profesorei visada pirmoje vietoje buvo žmogus. Mūsų širdyse išliks šviesios, geranoriškos ir didžiulės erudicijos kolegės, labai nuoširdaus žmogaus atminimas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.