Psichologinės pagalbos platforma

Reaguojant į siaubingą situaciją Ukrainoje, „Globali iniciatyva psichiatrijoje“ (FGIP) su partneriais rengia psichologinės pagalbos platformą ukrainiečiams.

RobertvanVorenbyJonasPetronis
Robert van Voren.
Jono Petronio nuotr.

Platformoje siekiama visuomenei ir psichinės sveikatos profesionalams suteikti gaires, kaip kovoti su psichologinėmis karo pasekmėmis. Paramos grupes ukrainiečių studentams buria ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Psichologijos klinika.

 

„Karas Ukrainoje žmonėms sukėlė neįsivaizduojamų kančių. Šimtai tūkstančių ukrainiečių paliko savo namus ir bando ieškoti prieglobsčio savo šalyje arba užsienyje. Kiti glaudžiasi namuose, slėptuvėse, rūsiuose, kol jų miestus bombarduoja Rusijos artilerija. Kasdien blogėjant padėčiai, siekdami pagelbėti draugams, kolegoms ir visiems gyventojams Ukrainoje, rengiame platformą, kurioje teikiama psichologinė pagalba“, – aiškina vienas iš platformos rengėjų, VDU A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro ir FGIP vadovas prof. Robert van Voren. Šioje platformoje teikiami patarimai tiek psichinės sveikatos profesionalams, tiek plačiajai visuomenei. Platformos paslaugomis gali naudotis ir VDU studentai, patiriantys psichologinių sunkumų. Platforma kuriama remiantis 2020 m. spalį FGIP ir partnerių inicijuota internetinės psichologinės pagalbos programa rusų k., skirta nukentėjusiems nuo valdžios vykdomų represijų. Programos tinklalapyje teikiama informacija ir patarimai, kaip saugoti psichinę sveikatą, ką daryti, kai ima nerimas, kur kreiptis, jei prireikia profesionalios pagalbos. Dabar rengiama panaši programa ir ukrainiečių kalba. „Šią programą sudaro „Facebook“ ir „Telegram“ kanalai, taip pat – tinklalapis, kur teikiami patarimai, kaip prižiūrėti savo psichinę sveikatą tokiomis nepalankiomis aplinkybėmis, ką daryti, susidūrus su psichinės sveikatos krize, kur eiti, jei reikalinga profesionalų psichologinė pagalba“, – paaiškina prof. R. van Voren.

 

Nuo vasario 27 d. pradėjo veikti programos puslapis socialiniame tinkle „Facebook“ ir kanalas susirašinėjimo platformoje „Telegram“, netrukus pradės veikti ir programos tinklalapis www.samopomi.ch. Platformą rengia „Globali iniciatyva psichiatrijoje“ su partneriais. VDU Psichologijos klinika organizuoja emocinės paramos grupes Lietuvoje esantiems studentams ukrainiečiams. Platesnę informaciją apie šias grupes ukrainiečių studentams tiesiogiai teikia Tarptautinių ryšių departamentas. Psichologijos klinika taip pat paskelbė sąrašą Lietuvos psichologų, kurie ukrainiečius konsultuoja neatlygintinai. Prie FGIP rengiamų ir kitų ukrainiečiams skirtų iniciatyvų prisideda ir VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto studentai bei absolventai iš Ukrainos.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.