Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos prezidiumo kreipimasis

2022 m. kovo 7 d.

30 Ukrainos mokslų akademijos rūmai Kijive
Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos rūmai Kyjive

Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos prezidiumas griežtai smerkia 2022 m. vasario 24 d. Rusijos pradėtą karinę invaziją į Ukrainą. Tai barbariškas, neišprovokuotas ir klastingas išpuolis prieš nepriklausomą, taikią ir demokratinę šalį, kurį jau pasmerkė visas civilizuotas pasaulis. 141 Jungtinių Tautų valstybė narė, taip pat NATO ir Europos Sąjunga paragino Rusiją nutraukti smurtą ir išvesti savo karius iš Ukrainos teritorijos.

 

Rusijos karinė agresija atneša kančias ir didžiulius griuvėsius, kelia pavojų nesuskaičiuojamų nekaltų žmonių gyvybėms Ukrainoje. Jau 12 dienų ir naktų niokojančios priešo raketų ir artilerijos atakos griauna miestus ir miestelius visoje Ukrainoje, žudo nekaltus civilius ir vaikus, griauna socialinę infrastruktūrą – vaikų darželius, mokyklas, ligonines ir gyvenamuosius pastatus. Tai karo nusikaltimai žmoniškumui, kurių įrodymus mato visas pasaulis ir kuriuos jau tiria Hagos Tarptautinis Baudžiamasis Teismas.

 

Rusijos bombardavimai taip pat sužalojo Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos mokslinės infrastruktūros objektus Kyjive, Charkive, Sumuose ir kituose Ukrainos miestuose bei miesteliuose. Mūsų darbuotojai, kaip ir milijonai Ukrainos piliečių, nuo Rusijos bombų turi slėptis namų rūsiuose, palikti savo namus ir evakuotis ieškodami saugių gyventi vietų. Dabar kyla pavojus taikiems energetikos ir mokslo infrastruktūros branduoliniams objektams. Bombardavimai gali sukelti ne tik regioninę, bet ir pasaulinio masto technologinę bei aplinkosauginę katastrofą.

 

Dėl savo veiksmų Rusija jau izoliuota nuo viso civilizuoto pasaulio. Precedento neturinčios tarptautinės finansinės ir ekonominės sankcijos kelia mirtiną poveikį Rusijos ekonomikai ir technologijų plėtrai. Rusija šalinama praktiškai iš visų tarptautinių organizacijų. Sustabdytas mokslinis ir technologinis bendradarbiavimas su Rusijos mokslininkais ir jų galimybė dalyvauti tarptautinėse programose. Bendradarbiauti su Rusija atsisakiusių organizacijų ir asociacijų sąrašas jau dabar yra gana ilgas ir nuolat papildomas. Dar 2014 m. Rusijai aneksavus dalį Ukrainos teritorijos, Ukrainos nacionalinė mokslų akademija nutraukė visus mokslinius ir technologinius ryšius su Rusijos mokslo institucijomis.

 

Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos prezidiumas ryžtingai smerkia Rusijos pradėtą karą, negirdėto lygio žiaurumą ir karo nusikaltimus. Raginame tarptautines mokslo organizacijas, įskaitant Tarptautinę mokslų akademijų asociaciją, prisijungti prie barbariškos Rusijos agresijos pasmerkimo ir apginti Ukrainos žmones nuo sunaikinimo. Kviečiame visus padorius Rusijos ir Baltarusijos mokslininkus netylėti, parodyti savo pilietinę poziciją ir dėti visas pastangas karui sustabdyti.

 

Šaltinis: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Page/View.aspx?MessageID=8758

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.