Dr. Regina Gytė Firantaitė-Narušienė

1936 10 12 – 2022 04 25

32 Netektis Regina Narušienė 1
Regina Narušienė

Balandžio 25 d. į Amžinybę iškeliavo ilgametė Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė, teisininkė dr. Regina Gytė Firantaitė-Narušienė. Ji mirė artimųjų apsuptyje, prisimenant gražiausias gyvenimo akimirkas Amerikoje ir Lietuvoje, gimines, artimuosius ir draugus, savo namuose JAV, Salt Lake City, Jutos (angl. Utah) valstijoje.

Regina gimė 1936 m. spalio 12 d. Kaune. Su vyru Bernardu ilgą laiką gyveno Oakwood Hills, Ilinojaus valstijoje ir Vilniuje. Prieš metus, sugrįžusi iš Lietuvos, apsigyveno Jutos valstijoje, Salt Lake City. Liūdesyje liko sūnus Viktoras, dukros – Elena ir Suzana, devyni vaikaičiai ir provaikaitis Leonas, kiti giminės bei artimieji JAV ir Lietuvoje.

 

Į JAV su tėvais Regina atvyko 1949 m. rugsėjo 13 d. JAV pilietybę įgijo 1954-aisiais. Atkūrus nepriklausomą Lietuvą, Reginai buvo atstatyta ir Lietuvos Respublikos pilietybė.

1957 m. Ilinojaus universitete Regina įgijo politinių mokslų bakalauro laipsnį. Po kelerių metų šiame universitete jai suteiktas ir teisės mokslų daktaro laipsnis. Nuo 1960 m. pradėjo teisinę advokato praktiką. Nuo 1968 iki 1975 m. ėjo Ilinojaus valstijos advokato padėjėjo pareigas McHenry apskrityje. 1969 m. kartu su vyru Bernardu sukūrė „Narusis ir Narusis“ advokatų kontorą. Regina buvo labai aukštos klasės advokatė, aistringa bendruomenės, pilietinės visuomenės ir Lietuvos teisių gynėja.

Kaip aktyvi bendruomenės ir pilietinės visuomenės veikėja, ji buvo išrinkta Prairie Grove School District nare ir keletą kadencijų iki 1979 m. ėjo šios organizacijos prezidento pareigas. Nuo 1980 m. tarnavo Rockford vyskupijoje, o nuo 1990 m. buvo šios vyskupijos finansų tarybos nare ir pirmininke, Marian Central Catholic High School valdybos nare. Kartu su vyru Regina buvo McHenry County Community College kūrėja, šio rajono Sveikatos tarybos valdybos nare, Socialinės pagalbos bei Ilinojaus valstijos Highways Advisory Board nare. Kartu su vyru buvo tarp Lietuvių advokatų asociacijos kūrėjų, buvo šios asociacijos tarybos nare ir pirmininke. Pasižymėjo kaip aktyvi Respublikonų partijos veikėja. Ši patirtis leido jai gauti JAV paramą, Lietuvai siekiant nepriklausomybės ir vėliau – stojant į NATO.

 

Lietuviškoje veikloje Regina dalyvavo nuo studentiškų metų, įsitraukdama į lietuvių kultūrinę veiklą. Netrukus buvo išrinkta Waukegan-Lake County apylinkės pirmininke, vėliau – JAV lietuvių bendruomenės Krašto valdybos vicepirmininke ir pirmininke, JAV lietuvių bendruomenės Tarybos nare ir pirmininke (2000–2006). 2006–2012 m. išrinkta Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininke.

Visuomeninė ir politinė R. Narušienės veikla labai suaktyvėjo 1987–1990 m., prasidėjus Lietuvos išsilaisvinimui iš Sovietų Sąjungos jungo. Vienas iš svarbių jos pasiekimų buvo pagalba Lietuvai, dalyvaujant Centrinės ir Rytų Europos koalicijoje bei NATO plėtros darbo grupės veikloje. Jos pastangos stiprinti Lietuvos valstybę apžvelgtos knygose „JAV lietuvių indėlis, atkuriant Lietuvos valstybingumą – Lai gyvuoja laisva Lietuva“ ir „Pilietybės išsaugojimo pagrindai ir argumentai – Lietuviais esame mes gimę, lietuviais norime ir būt“. R. Narušienė aktyviai dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo ir JAV lietuvių bei Pasaulio lietuvių bendruomenių komisijų veikloje. Ji buvo Lietuvos valdovų rūmų atkūrimo rėmėja, dalyvavo steigiant šių rūmų Paramos fondą, buvo jo valdybos nare, o 2003–2020 m. – Valdovų rūmų atstatymo paramos komiteto JAV skyriaus pirmininkė. Nuo 2018-ųjų Regina – Vilniaus klubo narė ir labai džiaugėsi, dalyvaudama jo renginiuose.

 

Kartu su vyru buvo Jeruzalės Šventojo Kapo riterių ordino riteriai. Tarp daugybės apdovanojimų Regina ypač džiaugėsi, gavusi Gedimino II laipsnio ordiną ir Lietuvos Respublikos garbės medalį už nuopelnus tautai. Popiežiaus apdovanota Grigaliaus Didžiojo ordinu už nuopelnus Katalikų bažnyčiai.

R. Narušienės amžinojo poilsio vieta – Crystal Lake Memorial kapinėse, Ilinojaus valstijoje. Parengė dr. Raimundas
Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.