Rusijoje ir Baltarusijoje gyvenančių lietuvių padėtis

Seimo Užsienio reikalų komitetas balandžio 20 d. surengė uždarą posėdį dėl paramos Rusijoje ir Baltarusijoje gyvenantiems lietuviams. Po posėdžio Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė dr. Laima Liucija Andrikienė pažymėjo, kad „tūkstančiai Lietuvos Respublikos piliečių ir lietuvių kilmės asmenų gyvena Rusijos Federacijoje ir Baltarusijoje. V. Putino karo prieš taikią Ukrainą kontekste mes ypač atidžiai stebime ir analizuojame mūsų piliečių ir tautiečių padėtį Rusijoje ir Baltarusijoje. Lietuviai, kur jie begyventų, yra globalios Lietuvos dalis, su visomis iš to kylančiomis pasekmėmis. Turime užtikrinti, kad reikalui esant mūsų piliečiai sulauktų operatyvios mūsų valstybės institucijų pagalbos.“

 

Posėdžio metu buvo aptarti lituanistinio švietimo ir tautinės kultūros išlaikymo Rusijoje ir Baltarusijoje aspektai, mūsų tautiečių grįžimo į Lietuvą klausimai. „Reiškiame protestą prieš Rusijos ir Baltarusijos valdžių veiksmus, labai suvaržančius Lietuvos piliečių ir lietuvių kilmės asmenų, gyvenančių tose šalyse, galimybes puoselėti savo gimtąją kalbą ir kultūrą. Todėl turime rasti būdų ir priemonių, padėsiančių išsaugoti tai, ką Lietuva etniniuose kraštuose švietimo ir kultūros srityse sukūrė per atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės trisdešimtmetį“, – pabrėžė užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas.

 

„Turime ir toliau dėti visas pastangas, kad Rusijoje gyvenantiems mūsų tautiečiams būtų sudaromos galimybės puoselėti švietimą lietuvių kalba, plėtoti kultūrą, užtikrinti socialinius poreikius, ypač tremtiniams ir jų palikuonims. Turime galvoti, kaip rūpintis tremtinių kapais ir atminimo vietomis“, – akcentavo posėdyje dalyvavęs konsultacijoms į Lietuvą iškviestas Lietuvos Respublikos ambasadorius Rusijos Federacijoje Eitvydas Bajarūnas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.