Situacija statybų sektoriuje

Besitęsiant beprecedenčiam Rusijos Federacijos išpuoliui prieš suverenią Ukrainą, susiduriame su dvigubu greičiu augančia infliacija ir prekių, kurios buvo įvežamos iš karo niokojamos Ukrainos bei agresiją vykdančių Rusijos bei Baltarusijos, trūkumu. Viena labiausiai paveiktų rinkų yra statybų rinka. Čia kainos augo kartais. Taip pat dalies statybinių medžiagų ir prekių ima trūkti, nes alternatyvių rinkų nėra daug, o statybinių prekių sertifikavimas gali užtrukti ir pusę metų. Jau dabar statybų rinkoje jaučiamos slogios nuotaikos, smulkesnės įmonės renkasi grąžinti gautus avansus už laimėtus viešuosius statybų konkursus ir su baudomis nutraukti sudarytas sutartis.

 

„Įmonių atstovai jau atvirai kalba, kad gauti metalo, tokio kaip plienas, neįmanoma. O tais atvejais, kai šių išteklių gauti pavyksta, jų kainos kyla nebe procentais, bet kartais. Tai lemia, kad anksčiau laimėti, tačiau neindeksuoti viešieji konkursai tampa nuostolingi ir įmonėms iškyla dilema: arba jos turi rinktis nevykdyti įsipareigojimų ir mokėti baudas už jų nutraukimą, arba dirbti nuostolingai. Tai gali paliesti daugiabučių namų renovacijos projektus, taip pat ir savivaldybių įgyvendinamus projektus. Gali stoti Krašto apsaugos ministerijos vykdomi projektai, karinių miestelių statybos, poligonų plėtimo darbai ir kiti strateginiai projektai, užtikrinantys Lietuvos saugumo architektūros sutvirtinimą“, – sako Seimo narys Domas Griškevičius.

 

Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, kreiptasi į Vyriausybę, prašant pateikti informaciją, ar yra atlikta analizė ir apskaičiuotas lėšų poreikis, kad būtų galima svarstyti indeksuoti viešųjų pirkimų sutartis, esant poreikiui. Kiek tai galėtų papildomai kainuoti valstybės biudžetui? Ar Vyriausybė turi informacijos apie stringančius Lietuvos savivaldybių įgyvendinamus projektus, ypač susijusius su Europos Sąjungos parama, dėl aukštos infliacijos ir statybinių medžiagų trūkumo? Domimasi, ar nekyla sunkumų dėl Krašto apsaugos ministerijos strateginių projektų įgyvendinimo. Ar anksčiau pasirašytų sutarčių pagrindu įgyvendinamos strateginių objektų statybų sutartys bus įgyvendintos laiku?

Rusija, Baltarusija ir Ukraina buvo svarbios statybinių medžiagų, tarp jų metalo ir medžio, tiekėjos. Mažėjant šių medžiagų prieinamumui, verslininkai jau dabar kalba, kad metalo kainos augo daugiau nei dvigubai, o norą rasti alternatyvių tiekėjų trukdo ir sertifikavimo procedūros, ir bendras pasiūlos trūkumas.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.