Užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms

Sąvoka „dirbtinis intelektas“ dažnai kelia nerimą dėl konkurencijos žmogaus protui ir ateities darbo vietoms. 31 Prietaisas širdies veiklai stebėtiDaugeliui tai vis dar skamba kaip fantastinių filmų scenarijų dalis. Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (VU MIF) mokslininkai siekia, kad dirbtinis intelektas taptų prieinama priemone kiekvienam ir padėtų kovoti su didžiausia mirties priežastimi Lietuvoje – širdies bei kraujagyslių ligomis.

 

Pagrindinė kovos su ligomis priemonė – nuolatinė prevencija. Statistika rodo, kad mirčių nuo kraujotakos sistemos ligų atvejai pastaraisiais metais išaugo net 90 proc. Mokslo pasiekimams labai svarbus yra verslo įsitraukimas: VU MIF Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto Vaizdų ir signalų analizės grupės mokslininkai pradėjo bendradarbiauti su įmone „Zivė“. Šio susivienijimo tikslas – dirbtinio intelekto pagrindu veikiančios ilgalaikio širdies veiklos stebėjimo informacinės sistemos kūrimas. Įmonė per 2018–2020 metus sukūrė elektrokardiogramos prietaisą, kuris segamas ant žmogaus krūtinės ir gali būti naudojamas namų sąlygomis, būnant ramybės būsenoje, sportuojant ar atliekant bet kokią kitą kasdienę veiklą. Širdies veikla gali būti stebima visą parą, prietaisą prijungus prie išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio. Programėlė fiksuoja išsamius širdies veiklos duomenis.

 

Siekiama, kad kuriama technologinė naujovė būtų ne tik prieinama, bet ir patogi kiekvienam vartotojui. Įmonė „Zivė“ išsikeltiems moksliniams uždaviniams spręsti pasirinko fakulteto turimą, 2021 metais atnaujintą, našiųjų skaičiavimų įrangą. Verslo ir mokslo sričių susitelkimas bendram tikslui gali padėti sukurti inovatyvius produktus gerokai greičiau. Pasak MIF prodekano ir projekto darbo grupės vadovo Povilo Treigio, tai yra atsakingas tyrime dalyvaujančių partnerių požiūris į kuriamas medicinines technologijas, sutelkiant tiek verslo atstovus, tiek mokslininkus, tiek naujausias našiųjų skaičiavimų technologijas. Mokslininkė Jolita Bernatavičienė pabrėžia, kad projektas atveria galimybes prisidėti prie įmonės „Zivė“ prietaisų elektrokardiogramų duomenų analizės įrankių kūrimo.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.