Kas yra „Sibiro Alma Mater”?

Klausimas apie tokiu pavadinimu išėjusį šešių tomų leidinį man užduodamas dažnokai.

32 Romualdas Baltutis Foto Nr.7
Knygų rinkinio „Sibiro Alma Mater“ sudarytojas inž. Romualdas Baltutis

O juk buvo dar okupuotoje Lietuvoje toks laikas, kai daug lietuvių grįžo iš Sibiro tremties. Šis procesas tęsėsi ir nepriklausomoje Lietuvoje. Buvę tremtiniai pasakodavo apie patirtus vargus, žeminimą dėl tautybės, įžeidinėjimus ir kt. Daugeliu atvejų pajusdavome klausytojų supratimą ir užuojautą. Tačiau neretai tekdavo išgirsti ir tokius žodžius: „Užteks kalbėti apie senus ir užmirštus laikus. Kalbėkime apie ateitį…“

Natūralu, kad sovietinį genocidą patyrę nekalti žmonės norėjo, kad visuomenė sužinotų teisybę. Todėl jie ne tik pasakodavo apie tai, ką pergyveno, bet ir rašė prisiminimus, leido knygas, kuriose daugiausia būdavo aprašyti atskirų šeimų likimai. Dažniausiai buvo rašoma apie badą, šaltį, artimųjų mirtį. Tačiau asmenims, nepergyvenusiems tremties, ypač jaunimui, daugelis klausimų likdavo neaiškūs.

 

Parašiau ir aš knygelę apie Baltučių šeimos tremtį „Septyniolika metų be tėvynės“, bet pajutau, kad kitiems žmonėms tai nelabai įdomu. Todėl man ir kilo mintis išleisti tokią knygą, kurioje skaitytojas galėtu rasti išsamius atsakymus į daugelį klausimų ir susipažinti su daugelio tremtinių patirtimi. Reikia kalbėti ne apie atskirų šeimų, o apie visos to meto kartos likimus ir juos lėmusias priežastis. Tokią knygą būtų galima ir greičiau surasti, ir tinkamai panaudoti joje pateiktas žinias. Supraskite, kad kuo tiksliau ir laiku mūsų jaunimas bus supažindintas su šiurpiais mūsų valstybės piliečių persekiojimais, su jų kankinimo ir žūties aplinkybėmis, su okupantų taikytais mūsų valstybės mokslo, kultūros, ūkio slopinimo būdais, tuo greičiau ir visa Lietuva stiprės, gražės, o mes gyvensime geriau.

Štai todėl ėmiausi ieškoti ryšių su panašaus likimo žmonėmis ir rinkti jų prisiminimus. Jų adresai būdavo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos valstybėse, Australijoje, JAV ir t. t. Pirmiausia man pavyko surinkti tokią medžiagą iš buvusiu tremtinių, gyvenusių įvairiausiose Sovietų imperijos vietose, ir 2005 m. parengti pirmą „Sibiro Alma Mater“ tomą. Buvo ruošiami ir kiti tomai. Šeštasis tomas išvydo pasaulį 2015 m. „Sibiro Alma Mater“ apžvelgtos 55 temos, paskelbta 717 straipsnių. Bendras visų šešių tomų A 4 formato puslapių skaičius – 2 790.

 

Pirmajame tome paskelbti tremtinių iš 19 Sibiro vietovių prisiminimai. Antrajame tome aprašyta tremtinių ir jų palikuonių, našlaičiais likusių asmenų, buvusių Lietuvos partizanų ir pabėgėlių nuo sovietų okupacijos trėmimų patirtis, apžvelgta tėvynės ilgesio tema tremtinių mene, pokario gimnazistų kova už tėvynę, moksleivių konkurso „Noriu būti Lietuvos šviesuoliu“ laimėtojų rašiniai, paliesta buvusių tremtinių mokslo siekių tema ir kt.

Trečiajame tome rasite šias temas: mokykis gyventi geriau; tremtinių studijų ir mokslo patirtis; dvasinis paminklas Lietuvos mokytojui; jų gyvenimas – pavyzdys mums ir mūsų palikuoniams; žvilgsnis į darbą ir mokslą po tremties; tremtinių maldos auklėjo vaikus; tremtinių dainos; „Sibiro Alma Mater“ bendraautorių gyvenimo akimirkos.

32 Romualdas Baltutis Foto Nr.5
Paveikslas iš straipsnio „Gyvenvietės Tenga pirmoji ferma kalnuotame Altajuje. Čia gyveno ir
paveikslą nutapė leidinio sudarytojas R. Baltutis

Ketvirtojo tomo tematika: tremtys – Rusijos carų tradicijų palikimas; mano šeimos gyvenimas tremtyje; Lietuvos partizanų kova – gyvenimas „po žeme“; politinių kalinių ir tremtinių gyvenimo epizodai iš arti; tremtis dailininko akimis, dvasinis paminklas tėvams; tremtinių išradingumas buityje; lietuviškos tradicijos ir kultūra Sibire; mintys iš laiškų. Šiame tome apžvelgta tremtinių ir jų palikuonių meninė kūryba, misijoje „Sibiras“ kilusios mintys apie prarastą tėvynę.

Penktajame tome yra šios temos: darbas Lietuvai po tremties; tremtinių portretai darbo draugų akimis; mintys apie praeitį ir dabartį, paminklas tėvams ir kitiems Lietuvos šviesuoliams Kryžių kalne. Aprašytos konferencijos „Tremtinių kūrybinis paveldas“ ir „Tremtinių takais“, pristatomos knygos apie tremtį, apžvelgtos nuotraukos apie tremtinių veiklą, dalijamasi mintimis apie Lietuvos nepriklausomybės įtvirtinimą.

Šeštajame tome aprašyti nauji renginiai, neseniai paaiškėję faktai apie nepamirštamus Lietuvos žmonių genocido procesus. Apžvelgti Lietuvos kunigų likimai ir jų veikla pasipriešinimo okupantams procese, istorikų pasisakymai, nauji pasakojimai apie tremtinių gyvenimo kryžkeles, jaunimo mintys ir darbai Lietuvai, praėjus 73 metams nuo lietuvių tautos genocido pradžios. Pateikti spaudos atsiliepimai apie „Sibiro Alma Mater“ ir kt.

 

Gana dažnai skaitytojui labai sunku susigaudyti informacijos gausoje. Kataloguose ir internetinėse svetainėse pateikta labai daug autorių ir temų pavadinimų. Todėl ir teko sukurti tokį apibendrinantį leidinį, kaip „Sibiro Alma Mater“. Manęs ne kartą klausia, ar visos mūsų žmonių kančios, patirtys yra aprašytos. Žinoma, kad ne. Todėl „SAM-7“ aplanke jau yra apie tris dešimtis naujų straipsnių. Tikiuosi, kad jų bus ir daugiau. Tuomet vėl iškils klausimas, o kaip bus su lėšomis leidybai? Spausdinant šešis tomus, mūsų veiksmai buvo tokie: kai surinkdavome straipsnius vienam tomui, leidykloje sužinodavome, kiek bent apytiksliai kainuos būsimoji knyga. Tada kiekvienas bendraautoris kartu su parengtu straipsniu ar kiek vėliau (pagal galimybes) atsiųsdavo pinigų. Taip atspausdinome visus tomus. Žinoma, dar liko knygos sudarymas, pirminis redagavimas, piešiniai, nuotraukos, kompiuterinis darbas ir pan. – visa tai buvo mūsų auka bendram reikalui. Jeigu pavyks surinkti medžiagą septintajam tomui, pasinaudosime patirtimi. Sutikite, kad visa tai – neįkainojamas ir labai reikalingas darbas Lietuvai.

 

Kitas svarbus klausimas, kaip padaryti, kad jau seniau išleistos ir ateityje leidžiamos prisiminimų knygos būtų lengviau surandamos. Kilo idėja, kad kiekvienas autorius ar knygų kolekcionierius padovanotų po vieną iš turimų knygų bibliotekai į specialų fondą, kuris būtų saugomas vienoje vietoje ir matomas atėjusiam skaitytojui. Rengdami šešis tomus, pradėjome raginti bendraminčius rasti galimybių dovanoti šios tematikos knygas bibliotekai. Taip jau penktajame tome galėjome skaitytojams pristatyti trisdešimt dovanotų knygų. O šiandien tame skyriuje jau yra per 700 padovanotų leidinių. Antai Seimo narys Paulius Saudargas Šiaulių viešojoje bibliotekoje pristatė knygą „Kalinio riba“ ir įpareigojo jo padovanotą knygą įteikti Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos bibliotekai. Autorius yra leidinio „Sibiro Alma Mater“ sudarytojas, Tomsko universiteto absolventas, patyręs dvi tremtis – į kalnuotą Altajų ir Kuzbasą.

32 Romualdas Baltutis Foto Nr.1
Leidinio „Sibiro Alma Mater“ šešių tomų nuotrauka
32 Romualdas Baltutis Foto Nr.2
Bendraautoriai ir tremtiniai pastatė kryžių
Kryžių kalne

 

Inž. Romualdas Baltutis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.