Mokslo istorikų ir filosofų bendrijos metinė konferencija

2022 m. gegužės 20 d. įvykusi Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos metinė konferencija „Scientia et historia“ šiais metais buvo išskirtinė, pirmą kartą įvykusi už Vilniaus ribų.

33 Birutė Railienė metinė konferencija
Mokslo istorikų ir filosofų bendrijos metinėje konferencijoje. Evaldo Kaminsko nuotr.

Dr. Birutė Railienė

Renginio vietai pasirinkome Lietuvos etnokosmologijos muziejų Molėtų rajone. Konferenciją rengė: Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrija, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, Lietuvos etnokosmologijos muziejus.

Konferenciją pradėjome organizuoti dar karantino metu, todėl buvo pasirinktas hibridinis formatas: dalyviai patys sprendė, kaip norės skaityti pranešimus. Buvo perskaityta 20 pranešimų. Konferencijos programa ir pranešimų tezės paskelbtos bendrijos interneto svetainėje: http://www.moksloistorija.lt/konferencijos-scientia-et-historia-2022.

 

Konferencija buvo skirta paminėti žymaus Lietuvos mokslininko Teodoro Grotuso (Theodor Grotthuss, 1785–1822) 200-ąsias mirties metines, Lietuvos farmacijos istorijos muziejaus įkūrėjo doc. Alfonso Kaikario (1922–1997) 100-ąsias gimimo metines ir Lietuvos universiteto įsteigimo šimtmetį. Dėl susiklosčiusių aplinkybių pranešimo apie
T. Grotusą nebuvo. Perskaitytas pranešimas apie doc. Alfonsą Kaikarį ir keli pranešimai apie Lietuvos universitetą. Pristatytas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos (LMA VB) darbuotojos Birutės Valeckienės parengtas leidinių mokslo istorijos ir mokslo filosofijos tema, gautų LMA VB 2019–2021 metais, sąrašas. Šį sąrašą taip pat galima rasti bendrijos svetainėje.

 

Po pranešimų vyko Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos komiteto posėdis, į kurį buvo pakviesti visi konferencijos dalyviai. Pagrindiniai posėdžio klausimai: 2021 m. bendrijos veiklos ataskaita, kurią perskaitė bendrijos pirmininkas dr. Ramūnas Kondratas; konferencijos „Scientia et historia“ vertinimas ir planavimas 2023 metams. Nutarta, kad konferencija turėtų tapti prieinama kuo platesnei auditorijai. 2023 m. konferencijos tema – „Mokslas ir mokslo filosofija Vilniuje per 700 metų“.

 

Lietuvos etnokosmologijos muziejus yra pirmas tokio pobūdžio muziejus pasaulyje ir labai svarbus Lietuvos mokslo istorijai. Vienas iš mūsų bendrijos tikslų ir yra kuo plačiau Lietuvoje skatinti susidomėjimą mokslo istorija ir filosofija. Konferencijos pradžioje išgirdome muziejaus direktoriaus p. Lino Šmigelskio kalbą apie muziejaus įkūrimą, misiją ir viziją bei dabartines parodas. Po konferencijos dalyviams buvo surengta labai įdomi ir informatyvi ekskursija po muziejų ir naujausią parodą apie lietuvių įnašą į kosmoso tyrimus.

Sveikiname naujus bendrijos narius: Liną, Evaldą ir Egidijų.

Maloniai kviestume išreikšti savo susidomėjimą Lietuvos mokslo istorija, įsitraukiant į Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos veiklą, ir užpildyti anketą. Duomenys bus naudojami komunikacijai, informaciniams pranešimams ir nebus skelbiami viešai.

 

Dr. Ramūnas Kondratas

Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos pirmininkas

 

Dr. Birutė Railienė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.