Seimas priėmė Prezidento inicijuotus Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimus

Lietuvos Respublikos Seimas ketvirtadienį priėmė Prezidento inicijuotas Mokslo ir studijų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sudaryti daugiau galimybių aukštojo mokslo siekti asmenims, mokyklos suole susidūrusiems su socialiniais iššūkiais ar bendrojo ugdymo švietimo sistemos netolygumais.

Šalies vadovas dėl bendros pozicijos didinti aukštojo mokslo prieinamumą gabiems asmenims, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties, dar praėjusią vasarą sutarė su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene. „Šio projekto svarstymas ir priėmimas gali būti laikomas puikiu valdžios institucijų geranoriškumo ir bendradarbiavimo pavyzdžiu“, – sakė Prezidentas.

 

Teikiamame projekte siekiama sudaryti galimybes pagal nacionalinių mokymosi pasiekimų vertinimų rezultatus vykdyti mokymosi pasiekimų gerinimo planą asmenims, atitinkantiems švietimo, mokslo ir sporto ministro tvarkos apraše nustatytus kriterijus, taip pat pasiūlyta sukurti realų mechanizmą, kuris leistų asmenims pasiekti bakalauro pakopai numatytus reikalavimus, dalį trumpųjų studijų skiriant pasirengimui studijoms bakalauro pakopoje.

Prezidentas pasiūlė mažinti kliūčių įgyti aukštąjį išsilavinimą ir jaunuoliams, kurie jau turi darbo patirties ar yra įgiję kvalifikaciją. Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos papildomos taip, kad būtų sukurtas mechanizmas, kuris, užtikrinant aukštojo mokslo prieinamumą, formuojant antrąją konkursinę eilę į vyriausybės nustatyta tvarka skirtas vietas, leistų į aukštojo mokslo konkursinio balo skaičiavimą įtraukti stojamąjį egzaminą, o į tokias vietas galėtų pretenduoti asmenys, turintys profesinę kvalifikaciją ar atitinkamos darbo patirties, taip pat baigę trumpąsias studijas.

 

Lietuvos Respublikos Vyriausybė, teikdama išvadą Prezidento pataisų projektui, papildė įstatymą aukštojo mokslo socialinės dimensijos įgyvendinimo nuostatomis, pasiūlė tobulinti dalį nuostatų, kurioms pritarė ir Lietuvos Respublikos Seimas.

Mokymosi pasiekimų gerinimo sistema visa apimtimi pradės veikti nuo 2023 metų. Į papildomas socialinės dimensijos priemones asmenys galės pradėti pretenduoti nuo 2023 m. sausio 1 d., o antroji eilė, turintiems darbinės patirties ar kvalifikacijų, bus pradedama formuoti nuo 2024 metų.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.