Pagerbtas Pirmosios Lietuvos Respublikos kūrėjas ir visuomenės veikėjas profesorius Jonas Pranas Aleksa

Šių metų gražų birželio 3-iosios rytą Kaune, Kęstučio gatvėje, prie namo 27A, kuriame 1927–1935 m. gyveno 1920–1923 m. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir valstybės turtų ministras,

34 Jonas Pranas Aleksa pranešėjas Jonas Jasaitis
Pranešėjas dr. Jonas Jasaitis

1926–1927 m. Lietuvos Respublikos Seimo narys, 1926–1935 m. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras, profesorius Jonas Pranas Aleksa, jo atminimui atidengta memorialinė lenta. Dalyvavo gausus būrys žymių mokslininkų ir visuomenės bei kultūros veikėjų.

Po to Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmuose vyko konferencija ,,Lietuvos Respublikos šimtmečio istorijos žingsnių aidai – prof. Jonas Pranas Aleksa: vakar, šiandien ir rytoj…“. Konferencijos dalyvius pasveikino žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir Žemės ūkio rūmų pirmininkas dr. Arūnas Svitojus. Pranešimus perskaitė Valentinas Aleksa (,,Prof. Jonui Pranui Aleksai svarbiausia buvo žmogus, lietuvių tauta ir Lietuva“), dr. Jonas Jasaitis (,,Prof. J. P. Aleksa – apie valstybės strategiją: pamokos šių dienų Lietuvai“) ir Valdas Vasiliauskas (,,Jono Prano Aleksos idėjų pasaulis (Lietuvių žemės ūkio inteligentijos likimo klausimu)“).

34 Jonas Pranas Aleksa atminimo lentos atidengimo dalyviai 4
Konferencijos dalyviai prie Žemės ūkio rūmų

J. P. Aleksa – agronomas, sociologas, ekonomistas, publicistas, filosofas, Žemės ūkio akademijos garbės daktaras, Pirmosios Lietuvos Respublikos kūrėjas, Lietuvos žemės ūkio didysis architektas, lietuvių pilietinės visuomenės, ūkininkų savivaldos ir moderniosios strateginio valdymo metodologijos pradininkas. Jis taip pat buvo vienas pirmųjų kooperacijos kūrėjų Lietuvoje. Žurnalų ir laikraščių redaktorius ir bendradarbis. Daugelio knygų autorius ir visuomeninių organizacijų kūrėjas bei narys. 1926 m. – Žemės ūkio rūmų įkūrimo iniciatorius ir pirmasis jų pirmininkas. 1942 m. – istorinio Memorandumo bendraautoris (su Prezidentu dr. Kaziu Griniumi ir kunigu Mykolu Krupavičiumi). Šis Memorandumas buvo vienintelis lietuvių tautos savigarbos ir pilietinės drąsos diplomatinis dokumentas Antrojo pasaulinio karo metais ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Memorandume buvo įvardintos Lietuvos kolonizavimo užmačios, beviltiška lietuvių ir kitų tautų ūkininkų padėtis mūsų krašte, rasistinė nacių politika ir jų veiksmai lietuvių, lenkų, žydų ir visų kitų Lietuvos gyventojų atžvilgiu. Memorandumo autoriai drąsiai įvardijo pagrindinį lietuvių tautos tikslą – atkurti Lietuvos nepriklausomybę.

34 Jonas Pranas Aleksa prie atminimo lentos 4 asmenys
Atidengiant atminimo lentą: Žemės ūkio rūmų pirmininkas dr. Arūnas Svitojus,
žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, ekonomistas Valentinas Aleksa ir Pirmosios
Lietuvos Respublikos Vyriausybės žemės ūkio ministras dr. Vytautas Petras Knašys

Prof. J. P. Aleksa – vienintelis XX a. Lietuvos politikas, už patriotinę veiklą kalintas caro žandarų, tris kartus sovietų ir nacių okupantų. Jis Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpiu ilgiausiai išbuvo valdžioje, išskyrus šalies Prezidentą Antaną Smetoną ir Ministrą Pirmininką Juozą Tūbelį. Daugiau nei vienuolika metų jis buvo nepartinis ministras šešiose Lietuvos Respublikos Vyriausybėse. 1946 m. Lietuvių Tautinės Tarybos išrinktas šešėlinės Lietuvos Vyriausybės pogrindyje Ministru Pirmininku. Būdamas Sibiro tremtyje, atskirtas nuo kitų informacijos šaltinių, parašė labai įdomų ir sudėtingą kūrinį, universalumu prilygstantį antikos mąstytojų veikalams. Nukankintas mirė Sibire. 1990 m. prof. J. P. Aleksos palaikai iš Sibiro atgabenti ir perlaidoti Palangos senosiose kapinėse.

 

Valius Čepas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.