Kaip žmonių darbą pakeis robotai?

Technologijos yra neatsiejama kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis, palengvinanti kasdienybę.

34 VGTU robotai studentai
VGTU studentai. VGTU archyvo nuotr.

Pagrindines namų tvarkytojos funkcijas atlieka skalbyklė ar indaplovė, tvarką bei švarą palaikyti padeda robotas, veją kieme pjauna žoliapjovė-robotas, o ligoninėse ar slaugos namuose aptarnaujantį personalą vis dažniau keičia robotai humanoidai. Tai tik keleto prietaisų pavyzdžiai, be kurių kasdienis gyvenimas – sunkiai įsivaizduojamas. Tačiau pastariesiems sukurti inžinieriai dirba ne vienerius metus. Čia svarbų vaidmenį atlieka mechatronikos ir robotikos specialistai, kuriuos rengia Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU – VILNIUS TECH) Mechanikos fakultetas.

 

Technologijos keičia žmonių darbą

Pasak VGTU Mechatronikos, robotikos ir skaitmeninės gamybos katedros vedėjo prof. dr. Vytauto Bučinsko, technologijoms vis sparčiau besivystant, žmonės nori naudoti prietaisus, kurie sumažintų rankų darbą. „Čia į pagalbą ateina mechatronikos ir robotikos specialistai, kurių pagrindinės skiriamosios savybės – smalsumas, darbštumas, kantrumas ir įžvalgumas. Šios srities atstovai prisideda prie mašinų ir robotų kūrimo, gebančių organizuoti darbą ir priimti sprendimus. Specialistams belieka prietaisus prižiūrėti ir tobulinti“, – teigia profesorius. Jis pažymi, kad, studijuojant mechatronikos ir robotikos programą, besimokantieji ne tik supras mechatroninių sistemų ir robotų programinio valdymo teoriją, išmoks programuoti, bet ir kurs naujus gaminius, gebės atpažinti ir pašalinti problemas šiose sistemose.

 

Galimybė įgyti tarptautinės patirties

Mechatronikos ir robotikos specialistų karjeros galimybės tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalių darbo rinkoje – itin plačios. Tarpdisciplinines žinias įgiję specialistai gali dirbti inžinerinės pramonės bei transporto įmonėse, projektuoti savivaldžius automobilius, dirbti įmonėse, kurių gamyba yra susijusi su kosmoso inžinerija ar karo pramone, lengvosios pramonės ar aptarnavimo sferoje.

 

Dirbtinio intelekto taikymas – prioritetų sąraše

Pasak eksperto, dirbtinis intelektas yra ateities technologija, kurios taikymas skatina pramonės augimą ir rinkų plėtrą. Specialistų, išmanančių DI, darbo rinkoje stinga, o technologijoms vystantis, jų trūkumas tik didės. Todėl specialistus reikia rengti dabar. Tam skirta tarpkryptinė inžinerinė studijų programa – Taikomasis dirbtinis intelektas. Studijų programos universalumas suteikia galimybę suvokti DI algoritmų pritaikomumą, ugdo studentų gebėjimą taikyti mašininio mokymo ar vaizdų atpažinimo žinias, projektuojant ir kuriant naujus intelektinius produktus, priimant pažangius sprendimus ateities gamyboje.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.