Kino industrijoje itin svarbus yra originalumas

Pokalbis su VGTU doc. Inesa Kurklietyte

34 VGTU Kino industrija Inesa Kurklietytė Vytauto Labučio nuotr.
Inesa Kurklietytė. Vytauto Labučio nuotr

Pastaraisiais metais vis labiau populiarėja kino industrija. Tiesa, dėl pasaulį sukausčiusios pandemijos, šios industrijos plėtra, kaip ir daugelio kitų, buvo sustojusi. Dabar, kai gyvenimas pamažu grįžta į įprastą ritmą, ne tik daugėja festivalių, koncertų, spektaklių, bet ir sukuriama daugiau kino filmų. Prisidedant prie pastarųjų kūrimo, kyla tam tikrų iššūkių – reikia ne tik spręsti sudėtingus įgarsinimo, apšvietimo ar techninio organizavimo klausimus, bet ir išmanyti kūrybinių projektų rengimą ir valdymą, muzikos verslą ar renginių rinkodarą.

 

Kuo išskirtinė kino industrija?

Tai yra viena jauniausių ir perspektyviausių kūrybinių industrijų. Kino menui kiek daugiau nei šimtas metų. Tačiau išsiplėtojusi kino industrija šiandien įtraukia pačių įvairiausių profesijų specialistus visame pasaulyje. O internetinis ryšys leidžia šią mėgstamą pramogą pasiekti visur ir visada.

Kaip atrodo darbas kino aikštelėje ir už jos ribų?

Kino aikštelė yra panaši į tobulą skruzdėlyną. Kiekvienas žino savo funkcijas ir vykdo jam paskirtas užduotis. Tai yra didelis orkestras, kur kiekvieno partija yra labai svarbi, ar tai būtų aikštelės lokacijų asistentas, ar aktorius profesionalas. Kartais filmavimo aikštelėje vienu metu dirba keli šimtai žmonių. Tai reikalauja didelio profesionalumo ir vadybos įgūdžių. Vis dažniau į kino aikštelę įtraukiami ir naujų technologijų žinovai. Džiugu, kad VGTU rengia renginių inžinerijos specialistus. Jie gali rasti savo karjeros kelią ir jį vystyti kino industrijoje.

 

Kokių įgūdžių reikia turėti, norint prisidėti prie kino industrijos kūrimo ir populiarinimo?

Pasirinkus profesiją, svarbiausia būti geriausiu savo srities specialistu. Labai svarbi kino industrijos dalis yra jo sklaida. Čia savo profesiją suranda kūrybiški komunikacijos specialistai, kurie rengiami ir VGTU.

 

Kokie pagrindiniai kriterijai, reikalingi, norint sukurti gerą filmą?

Įdomi idėja, puikus scenarijus, stipri ir kūrybiška komanda, didelė kantrybė ir užsispyrimas įgyvendinti sumanymą. Taip pat – lašelis sėkmės.

 

Pandemija ir kino industrija. Koks buvo poveikis?

Pandemija kino industriją stipriai sukrėtė. Daug kūrybinių grupių nutraukė arba atidėjo pradėtus filmavimus. Tačiau daug ko ir išmokome. Specialistai pradėjo bendrauti nuotoliniu būdu. Taip atsirado galimybė į kino gamybos procesą įtraukti tolimiausių šalių specialistus. Šiandien kino žiūrovai vėl pratinasi grįžti į kino teatrus, tačiau priešpandeminis kino teatrų lankymo lygis dar nepasiektas. Tikėkimės, kad žiūrovai sugrįš į kino teatrus, o kino industrija atsigaus.

 

Koks universiteto indėlis, plėtojant kino industriją?

VGTU rengia įvairių sričių kūrybinių industrijų specialistus, kurie gali savo žinias plačiai pritaikyti kino industrijoje. Rengiami komunikacijos ir renginių inžinerijos specialistai, kurie gali kurti kino srities technologines inovacijas. Studijų proceso metu dėstomi tokie svarbūs dalykai, kaip: scenarijaus rašymas, medijų gamyba, prodiusavimas ir daugelis kitų. Skatinamos studentų iniciatyvos dalyvauti įvairiuose kino projektuose ir kituose šios industrijos renginiuose.

Kokie buvo įdomiausi projektai, įgyvendinti kartu su studentais?

Mūsų universitetas jau kitais metais taps tarptautinių kūrybinių kino dirbtuvių „Vasaros media studija“ partneriu. Studentai turės galimybę įsilieti į tarptautinių filmavimo komandų darbą Neringoje, kurdami trumpametražius filmus, padedant garsiems kino profesionalams. Šiam projektui vadovauju jau 22-us metus. Sukaupta didelė kūrybinė patirtis. Mano vadovaujamas Audiovizualinių menų industrijos inkubatorius rengia ir kitus edukacinius kino projektus moksleiviams, studentams ir jauniesiems profesionalams. Viename jų – „Nordbaltic Incubator. Dokumentinė Klaipėda“ sėkmingai dalyvavo ir VGTU Pramogų industrijų katedros studentės. Mano režisuoto filmo „Drugelio širdis“ nacionalinėje premjeroje savanoriavo ir praktikavosi per dvidešimt šios katedros studentų.

 

Kaip kino industrija atrodys po penkerių ar dešimties metų?

Į kino kūrėjų gretas įsitraukia vis daugiau jaunų profesionalų, turinčių technologinių žinių ir galinčių kurti inovatyvų produktą. Ateities kiną matau su pačiomis naujausiomis technologijomis, tačiau idėjos originalumas bei aktualumas išliks visada.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.