Mokslo komunikacijos specialistai

Pastaraisiais metais vis dažniau išryškėja komunikacijos svarba. Pabrėžiama, kad be tinkamų komunikacinių įgūdžių ir patys geriausi išradimai gali likti stalčiuje.

36 Živile Sederevičiute Pačiauskienė 1
Dr. Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė.
Simo Bernoto nuotr.

Sukūrus naują sprendimą, pakeisiantį pasaulį, reikia gebėti tinkamai jį pristatyti visuomenei, ją sudominti. Atsižvelgiant į šias tendencijas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU; VILNIUS TECH) doktorantūrų sąrašas pasipildė dar viena doktorantūros kryptimi. Nuo 2021 m. kviečiama studijuoti Komunikacijos ir informacijos mokslo krypčių doktorantūrą.

 

Komunikacijos mokslų sektoriaus įvairialypiškumas

Pasak Studijų prorektorės doc. dr. Živilės Sederevičiūtės-Pačiauskienės, Kūrybinių industrijų fakultetas jau turi pilną komunikacijos ir informacijos krypties studijų komplektą, apimantį visų trijų pakopų studijas. Mokslininkai ir komunikacijos studentai atlieka tyrimus aktualiausiomis temomis: medijų ir atsparumo melagienų (angl. fake news); propagandos; visuomenės, valdžios ir verslo sektorių įtraukimo į mokslinius tyrimus bei jų rezultatų komunikacijos ir kt.

„Pagrindinis vykdomų mokslinių tyrimų išskirtinumas – tarpdiscipliniškumas ir pažangiausių technologijų bei infrastruktūros integracija, kurią suteikia socialinių ir tiksliųjų mokslų integracija universitete. Be to, doktorantūra yra jungtinė – jungianti VILNIUS TECH ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslinį potencialą. Tai ne tik praplečia doktorantams tematikų pasirinkimo lauką, bet ir skatina abiejų universitetų bendradarbiavimą, keitimąsi patirtimi“, – teigia prorektorė.

 

Studijų programos išskirtinumas

Pasak studijų prorektorės, komunikacijos ir informacijos krypties doktorantūra klasikinės komunikacijos tyrimus papildo šiuolaikinių medijų bei jų reguliavimo, kūrybos komunikacijos ir į tinklaveiką bei kolektyvinį intelektą orientuotos skaitmeninės komunikacijos tyrimais. VGTU, turėdamas ilgametę technologinių mokslinių tyrimų patirtį ir infrastruktūrą, o VDU – visus socialinius mokslus apimančią tyrimų patirtį ir infrastruktūrą, gali atliepti naujai atsirandančių tematikų tyrimų poreikį.

„Pasaulis greitai keičiasi, komunikacija greitėja, informacijos srautas vis intensyvesnis. Keičiasi ir jo pateikimo būdai, daugėja komunikacijos kanalų, visi kovoja už informacijos vartotojo dėmesį. Atsiranda komunikacijos optimizavimo būdai, pasitelkiant dirbtinį intelektą, socialiniai reiškiniai keičia prioritetus, todėl šie pokyčiai turi būti analizuojami, pildomos ir kuriamos naujos teorijos, tikslinamos senosios“, – dėmesį atkreipia docentė. VGTU komunikacijos doktorantūroje atliekami tyrimai grindžiami moderniomis informacinėmis komunikacinėmis technologijomis, naujausiais duomenų analizės metodais bei jų teikiamomis galimybėmis.

 

Doktorantūros studijos – galimybė pažinti ne tik mokslo pasaulį

Į komunikacijos ir informacijos krypties doktorantūrą praėjusiais metais įstojo pirmieji trys doktorantai. Viena jų – VGTU Kūrybos visuomenės komunikacijos magistrė Sigita Bukantaitė. Ilgai dirbusi mados srityje, ji nusprendė gilintis į mados komunikaciją ir rengia darbą „Mados prekinių ženklų komunikacijos kaita skaitmenizacijos ir tvarumo poveikyje“. Jos darbo vadovė – dr. Ž. Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

„Doktorantūros studijos – įvairialypės. Tai ne tik disertacijos rašymas, bet ir paskaitos, stažuotės, konferencijos. Turbūt įdomiausia dalis besimokant – susipažinti su žmonėmis, atrasti tai, apie ką nebūtum pagalvojęs, būti žingsniu priekyje. Neseniai grįžau iš konferencijos Prancūzijoje ir ilgai negalėjau atsistebėti, kiek daug ir įvairių tyrimų atliekama visame pasaulyje“, – teigia doktorantė.

 

Neda Černiauskaitė

Informacijos autorė – VGTU komunikacijos projektų vadovė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.