Doc. dr. Rimantas Kontvainas

Žmogus turi sparnus,

Jų nelaiko suglaudęs.

Uoliai skrenda aukštyn

Ir žvaigždynus aplanko.

37 In memoriam Rimantas KontvainasKaip LEU Alumnų draugijai pranešė artimieji, 2022 m. liepos 1 d., eidamas 82-uosius, po sunkios ligos į Amžinybę iškeliavo doc. Rimantas Kontvainas.

Rimantas gimė Užpelių kaime, Tverų valsč., tuometiniame Rietavo (dabar – Plungės) rajone, Stanislavos ir Jono Kontvainų šeimoje. Laikai buvo sunkūs. Karas, o vėliau pokario košmarai aptemdė vaikystę. 1949 m. Rimantas pradėjo lankyti Tverų pradinę mokyklą, o tėvams persikėlus į Šilutės rajoną – Pocių pradinę mokyklą. Nuo 1950 m. – Švėkšnos vidurinę mokyklą (dabar – Švėkšnos Saulės gimnazija). Kaip savo knygoje rašė Rimantas: „Ir šiandien skamba ausyse mokytojų Sigito Urmulevičiaus, Petro Čeliausko, Romuldos Dobrauskienės, Danutes Didžiūnienės, Angelės Račkauskienės, Jono Rupšio, Benedikto Gaižausko ir kitų pedagogų išmintingi žodžiai.“

Baigęs gimnaziją 1961 m., R. Kontvainas įstojo į Vilniaus pedagoginį institutą (Lietuvos edukologijos universitetą, LEU) studijuoti geografijos ir istorijos. Tačiau, vos pradėjęs studijas, buvo pašauktas į sovietinę kariuomenę. Grįžus iš tarnybos, anksčiau pasirinktos specialybės institute jau nebebuvo, todėl teko rinktis kitą. Rimantas pasirinko geografijos ir fizinio lavinimo specialybę. Studijuodamas ne tik gerai mokėsi, bet ir aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, sportavo.

 

Po studijų baigimo (1968) R. Kontvainas buvo paliktas dirbti Mokyklų mokslinio tyrimo institute vyresniuoju moksliniu bendradarbiu, kur gilinosi į moksleivių ir jaunimo profesinio orientavimo problemas bei karjeros siekius, vykdė mokslinius tyrimus. 1973–1974 m. studijavo aspirantūroje Maskvoje, Darbinio mokymo ir profesinio orientavimo institute prie TSRS pedagogikos mokslų akademijos. 1975 m. Tartu universitete apgynė pedagogikos mokslų kandidato (dabar – daktaro) disertaciją „Aukštesniųjų klasių mokinių orientavimas į darbininkų profesiją regioninio centro sąlygomis (Alytaus regioninio centro pavyzdžiu)“.

1976 m. R. Kontvainas buvo pakviestas dirbti į tuometinę VVPI Gamtos ir geografijos fakulteto Geografijos katedrą, kurioje dėstė geografijos ir pedagogikos dalykus. Jaunas ir iniciatyvus darbuotojas buvo greitai pastebėtas ir 1978 m. paskirtas Gamtos ir geografijos fakulteto prodekanu. 1979 m. jam buvo suteiktas docento pedagoginis vardas. 1982 m. R. Kotvainas pakartotinai išrinktas Geografijos katedros vedėju. Šiai katedrai jis vadovavo nuo 1992 iki 2000-ųjų. 2000-aisiais katedrą reorganizavus į Regioninės geografijos ir Bendrosios geografijos katedras, pastarajai jis vadovavo iki 2002 metų. Dirbdamas katedros vedėju, R. Kontvainas daug dėmesio skyrė jos akademinei veiklai, būsimų geografų ir jaunųjų mokslininkų rengimui. Jam vadovaujant katedrai, doktorantūrą baigė ir apgynė disertacijas 5 dėstytojai.

 

Daug metų R. Kontvainas buvo Gamtos ir geografijos fakulteto tarybos nariu, vadovavo jos studijų komisijai. Docentas daug prisidėjo ir prie geografijos leidinių parengimo: išleistos studijos apie Plungės ir Kėdainių rajonus, Telšių apskritį. Svarbus ir įsimintinas 2000–2003 m. vykdytas tarptautinis makroregioninio pobūdžio mokslinis tyrimas „Regionų konkurencingumas, pereinant į rinkos ekonomiką“ (kartu su užsienio partneriais).

R. Kontvainas mėgo savo darbą, atsakingai ir kruopščiai rengėsi paskaitoms, kruopščiai vertino studentų žinias, gebėjo šiltai ir nuoširdžiai su jais bendrauti, todėl jaunų žmonių buvo gerbiamas ir mylimas. Jis taip pat skaitė paskaitas Šiaulių universiteto gamtos ir geografijos specialybės studentams, bendrojo lavinimo mokyklų direktoriams, mokytojams, klasių vadovams. Buvo daugelio konferencijų, seminarų, skirtų aktualioms dalykinėms geografijos problemoms, organizatorius, mokė Jaunųjų geografų mokyklos moksleivius.

 

Per 44 darbinės veiklos metus R. Kontvainas ilgiausiai dirbo LEU. Tai buvo jo profesinės brandos laikotarpis, per kurį docentas paskelbė per 170 mokslinių, mokslo populiarinimo, metodinių straipsnių ir mokymo priemonių, vienas ar su bendraautoriais parengė 15 atskirų leidinių, recenzavo, sudarė ir redagavo per 40 mokslo darbų, paskelbė straipsnių tiek Lietuvos, tiek ir Čekijos, Lenkijos, Rusijos, Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Estijos ir kitų šalių leidiniuose, skaitė pranešimus tarptautinėse konferencijose Maskvoje, Punske ir Torunėje, Daugpilyje, Taline, Minske, Kijeve, Ūstyje prie Labės (Čekijoje), VII ir IX Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumuose, Lietuvos geografų II kongrese.

R. Kontvainas buvo aktyvus visuomenininkas. Studijų metais išrinktas GGF studentų profsąjungos komiteto pirmininku, dvejus metus buvo VVPI studentų profsąjungos komiteto pirmininku. Visą laiką aktyviai sportavo, žaidė krepšinį instituto komandoje. Daug metų dainavo LEU dėstytojų ir darbuotojų chore „Ave musica” (vadovė M. Gedvilaitė). Su šiuo choru aplankė kone visą Lietuvą ir daug Europos šalių. Pastaruoju metu dainavo Žvėryno parapijos chore ir Medardo Čobuto trečiojo amžiaus universiteto ansamblyje.

 

Už pedagoginę veiklą ir sėkmingą vadovavimą Geografijos katedrai bei kūrybingą mokslinį darbą R. Kontvainas ne kartą buvo apdovanotas Švietimo ir mokslo ministerijos, LEU bei Gamtos mokslų fakulteto padėkos raštais. LEU Alumnų draugija reiškia gilią užuojautą velionio žmonai Vitalijai, dukroms Astai ir Rūtai, sūnui Dariui, visiems artimiesiems ir buvusiems studentams bei bendradarbiams. Ilsėkis ramybėje, mielas Rimantai… Amžiną tau atilsį. LEU Alumnų draugija

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.