Karinės oro pajėgos

Pokalbis su pulkininku Antanu Matučiu

37 Karinės oro pajėgos. Antanas Matutis Antano Gedrimo nuotrauka
KOP vadas, pulkininkas Antanas Matutis.
Antano Gedrimo nuotr.

Kasdien gauname vis daugiau informacijos apie nuo šių metų vasario Rusijos pradėtą Ukrainos užpuolimą. Pasaulis suvokia, kokios svarbios yra karinės oro pajėgos (KOP) karo akivaizdoje, nes jų veikla lemia sausumos ir jūrų pajėgų saugumą. Šios pajėgos yra vienos svarbiausių, siekiant užtikrinti ir visos valstybės saugumą. Karo atveju būtent jos suteiktų vertingos strateginės informacijos. Pagrindiniai KOP tikslai: valstybės oro erdvės kontrolė ir gynyba, parama sausumos ir jūrų pajėgoms, paieškos, gelbėjimo ir specialiųjų operacijų vykdymas, krovinių ir žmonių pervežimas. Lietuvos KOP bendradarbiauja su NATO ir kitų šalių karinėmis oro pajėgomis.

 

Permainos Lietuvos karinėse oro pajėgose

Šių metų birželio 28-ąją KOP vadą pulkininką Dainių Guzą pakeitęs pulkininkas Antanas Matutis savo karjerą pradėjo 1999 m., Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU – VILNIUS TECH) Antano Gustaičio Aviacijos institute įgijęs komercinės aviacijos piloto licenciją bei diplomuoto inžinieriaus-lakūno specialybę. Po studijų jis apsisprendė dirbti karinėse pajėgose: „Prieš pradėdamas tarnybą, galvojau apie transporto aviacijos piloto kelią, tačiau tuo metu labai trūko sraigtasparnių lakūnų. Tai buvo vienintelė galimybė tapti karinės aviacijos lakūnu. 1999 m., prieš pat Kalėdas, pirmą kartą stovėjau rikiuotėje Šiauliuose, pirmojoje Aviacijos bazėje. Šiandien dėl šio pasirinkimo nesigailiu. Karjeros pradžia buvo labai įdomi, reikėjo naujų pilotavimo įgūdžių.“

 

Naujasis KOP vadas atkreipia dėmesį, kad yra atsakingas už keletą skirtingų dalykų: „Aviacijos bazė yra karinis aerodromas, veikiantis 24 val. per parą, turintis daug įvairių tarnybų. Šios tarnybos užtikrina kilimo ir tūpimo takų priežiūrą, orlaivių aprūpinimą degalais, pakrovimą, iškrovimą, krovinių pakavimą, navigacinių įrenginių ir ryšio sistemų priežiūrą. Kita dalis – užduočių vykdymas kariniais orlaiviais: karių ir krovinių transportavimas, VIP klientų skraidinimas, vykdoma paieška ir gelbėjimas bei daugelis kitokių karinių užduočių. Kad šie orlaiviai galėtų vykdyti skrydžius, reikalinga kasdienė orlaivių priežiūra. Tai Aviacijos bazei skirtos užduotys ir būtent vadas atsako už jų vykdymą. Vienas žmogus negali būti visų dalykų žinovas ir specialistas, todėl šiame darbe reikia komandos.“ A. Matutis atkreipia dėmesį, kad pagrindinė vado užduotis – geros komandos formavimas ir procesų valdymas. Be to, naujasis vadas – lakūnas, dalyvaujantis įvairiuose mokymuose, kad palaikytų turimą kvalifikaciją, vykdytų treniruočių ir karinius skrydžius su kitais sraigtasparnių lakūnais.

 

Ko reikia, norint dirbti Karinėse oro pajėgose?

Pastaruoju metu KOP itin sparčiai modernizuojamos. Vis dažniau įsigyjama naujos ginkluotės sistemos, ryšių ir valdymo įranga, radarai, tobulinama infrastruktūra. Kariai tampa pajėgesni bendradarbiauti su sąjungininkais ir savarankiškai ginti savo kraštą, padėti žmonėms nelaimių metu. „Norint dirbti KOP, reikia visko po truputį. Kai kas, matyt, duota gamtos, kai kurias savybes išsiugdžiau tarnyboje. Bet kuriam kariui reikia atsparumo stresui, lojalumo savo šaliai ir duotai priesaikai, pasiaukojimo. Kartais reikia gebėti aukoti savo asmeninius ir šeimos interesus, teikiant pirmenybę tarnybai“, – dalijasi naujasis KOP vadas.

 

Norintiems pradėti karjeros kelią aviacijos srityje sudarytos puikios galimybės, nesvarbu, kuri kryptis labiau domina – civilinė ar karinė. VGTU Antano Gustaičio aviacijos institute rengiami orlaivių pilotai, aviacinės mechanikos inžinieriai, avionikai bei skrydžių valdymo specialistai. Pastarųjų stygius itin juntamas dabar, šiltuoju metų laiku, kai padaugėja skrydžių į užsienio šalis.

Antano Gustaičio aviacijos institutas aktyviai bendradarbiauja ir su Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, kurios kariai studijuoja aviacijos mokslo specialybes aviacijos institute, taip stiprinant KOP pajėgumą visoje Lietuvoje.

Parengta pagal VGTU komunikacijos projektų vadovės N. Černiauskaitės pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.