Knygos „Tautos kuriama Lietuva“ sutiktuvės Vilniuje

Liepos 27 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko knygos „Tautos kuriama Lietuva“ sutiktuvės.

37 Naujos knygos Lietuvai pagražinti draugija Kaminskas Juozaa Dingelis
Ilgametis atkurtos draugijos vadovas
Juozas Dingelis

Neseniai Lietuvai pagražinti draugija minėjo organizacijos įkūrimo 100-metį, o 2021-ieji Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu buvo paskelbti Lietuvai pagražinti draugijos metais. Šveicarijos pavyzdžiu to meto intelektualų Kaune įkurta Lietuvai pagražinti draugija kvietė Lietuvos žmones aktyviai gražinti ir puoselėti savąjį kraštą, patriotine dvasia ugdyti jaunąją kartą.

Draugijai vadovavo Lietuvai gerai žinomi žmonės: kanauninkas Juozas Tumas-Vaižgantas, Lietuvos kariuomenės kūrėjas Vladas Nagevičius, įvairiapuse veikla pasižymėjęs Vladas Braziulevičius-Braziulis. Prie organizacijos ištakų stovėjo to meto šviesuoliai ir politiniai veikėjai: profesoriai Povilas Matulionis ir Tadas Ivanauskas, Valstybės tarybos pirmininkas Stasys Šilingas, Eugenijus Kubilius ir kitos iškilios asmenybės.

 

SSRS okupavus Lietuvą, 1940 m. draugija buvo uždaryta, o archyvai naikinami. Tačiau Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, 1995 m. Vilniuje, Menininkų rūmuose vykusioje draugijos atkuriamojoje konferencijoje buvo išrinkta draugijos centro taryba, garbės pirmininku tapo monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, o centro valdybos pirmininku išrinktas Juozas Dingelis. Dabar draugijos, kurios 63 skyriams priklauso apie keturis tūkstančius narių, veikla – įvairiapusė: pilietiškumo, tautinio savitumo ir kultūros ugdymas, gamtos paminklų apsauga, aplinkos tvarkymas, istorinių datų minėjimai ir kitos svarbios sritys.

 

Knygą, skirtą Lietuvai pagražinti draugijos 100-mečiui, parengė ir išleido XXVII knygos mėgėjų draugija, Lietuvai pagražinti draugija, talkino Pasaulio lietuvių centras, spausdino spaustuvė „Morkūnas ir Ko“, o jos leidybą rėmė Kultūros ministerija. 34 straipsnių autoriai penkiose knygos dalyse pateikia išsamią medžiagą apie Lietuvai pagražinti draugijos ištakas ir dabartį.

37 Naujos knygos Lietuvai pagražinti draugija Kaminskas Sutiktuvių dalyviai
Knygos sutiktuvių renginio dalyviai. Autoriaus archyvo nuotraukos

Knygos sutiktuvėse dalyvavo jos leidėjai, straipsnių autoriai, Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centro direktorius Valdas Kubilius, Ramutis Oleka, advokatas  Jonas Ivoška, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė Dalia Poškienė, Juozas Dingelis, rašytojas Laimonas Inis ir kiti svečiai. Renginyje buvo paminėtos Lietuvai pagražinti draugijos garbės pirmininko, politinio kalinio ir tremtinio, pirmojo atkurtos Vilniaus arkikatedros klebono, žinomo visuomenės veikėjo monsinjoro Kazimiero Vasiliausko 100-osios gimimo metinės.

 

Dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.