Pašalinti Rusiją iš Jungtinių Tautų struktūrinių padalinių

Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos pareiškimas

Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacija kreipėsi į Jungtinių Tautų Organizaciją, Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos valstybes nares, reikalaudama Rusiją, kuri yra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos tikroji narė su veto teise, pašalinti iš šios organizacijos ir visų kitų Jungtinių Tautų struktūrinių padalinių, kaip karo nusikaltimus vykdančią valstybę. Šios organizacijos pareiškime „Dėl Rusijos vykdomų grubių žmogaus teisių pažeidimų, įvykdžius agresiją Ukrainoje“ nurodoma, kad 2022 m. vasario 24 d. Rusijos neišprovokuota ir nemotyvuota karinė agresija prieš Ukrainą šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę, įskaitant Jungtinių Tautų Chartijos principus, ir kelia grėsmę Europos ir viso pasaulio saugumui. Rusijos veiksmai yra visiškai nesuderinami su jos naryste Jungtinėse Tautose, ypač – Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, kurios pagrindiniai uždaviniai yra palaikyti tarptautinę taiką bei saugumą. Visa atsakomybė už šį karą tenka Rusijai.

 

Ukraina visomis jėgomis gina savo šalies nepriklausomybę. Kol kas pasaulio valstybių ir organizacijų taikomų tikslinių sankcijų Rusijai politika neduoda laukiamo efekto ir nestabdo agresijos, o agresoriaus nežabotas žiaurumas ir brutalumas toliau didėja. Ukrainos gyventojai patiria neapsakomas kančias. Nuo karo bėga daugybė žmonių. Iš beatodairiškai naikinamų miestų jie negali pasitraukti, nes Rusija nesilaiko savo įsipareigojimų pagal humanitarinę teisę – užtikrinti saugų ir nekliudomą humanitarinės pagalbos tiekimą ir saugius pasitraukimo koridorius civiliams gyventojams. Agresorės Rusijos veiksmai prieš civilius gyventojus Bučoje, Irpinėje, Hostomelyje, Mariupolyje, Kramatorske ir kitur verčia mus reikalauti garantuoti žmogaus teisę į gyvybę ir kitas pagrindines žmogaus teises.

 

„Karo nusikaltėliams nėra vietos žmogaus teises ginančiose Jungtinių Tautų organizacijose“, pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. Mes palaikome šią nuomonę ir reikalaujame Rusiją, esančią Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos tikrąja nare su veto teise, pašalinti iš šios organizacijos ir visų kitų Jungtinių Tautų struktūrinių padalinių, kaip karo nusikaltimus vykdančią valstybę. Esant ilgesnei ir sudėtingesnei pašalinimo procedūrai, šiuo metu reikalaujame nepripažinti jokių Rusijos įgaliojimų šioje tarptautinėje organizacijoje. Esame įsitikinę, kad tik taikinga valstybė gali būti Jungtinių Tautų Organizacijos ir jos Saugumo Tarybos nare!

 

Pagrindinė Jungtinių Tautų Organizacijos misija – garantuoti tarptautinę taiką ir saugumą. Prašome Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą atlikti savo priedermę, atkuriant tarptautinę teisę ir saugumą pagal Jungtinių Tautų Chartijos 39–42 str., panaudojant Ukrainoje Taikos palaikymo ir saugumo atkūrimo pajėgas. Kadangi šalis agresorė, Jungtinių Tautų narė, Rusija nesilaiko numatytų įsipareigojimų, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba privalo nedelsiant pasinaudoti savo teise sureguliuoti esamą situaciją numatytomis priemonėmis pagal Jungtinių Tautų Chartijos 41 str. Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos pirmininkas
Romualdas Povilaitis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.