Šakos kolektyvinė sutartis?

1 litas 80 centų už sviesto pakelį, kai alga siekė 2 400 litų į rankas – tai ne nostalgija, o faktas, kai docentas aukštojoje mokykloje galėjo pataupyti pinigų atostogoms, nedirbdamas jokio kito darbo.

27 Sigitas Vaitkevicius
Prof. Sigitas Vaitkevičius

Šiuo metu susiduriame su situacija, kai aukštosios mokyklos darbuotojas už 2,8 euro kainuojantį sviesto pakelį moka iš 800 eurų (docento – 960 eurų) „į rankas“ siekiančio atlyginimo. Bet su tuo žmonės susitaikė suvokdami, kad karas Ukrainoje verčia susispausti ir geriau apgalvoti savo išlaidas.

 

Tačiau elektros kainos augimo šokas, skambantis televizoriaus ekrane ir žiniasklaidoje, daugumai vis dar atrodo nesuvokiamas. Būtina jau dabar suprasti, kad tie, kurie šiuo metu už elektros energiją moka
14, 20 ar 24 centus, pasibaigus kainos fiksavimo laikotarpiui, mokės 60 ar 65 centus už tą pačią kilovatvalandę (ir tai su sąlyga, kad elektros energijos kaina nepakils dar daugiau). Tad tikėtina, kad elektros sąskaita augs nuo 2,5 iki 4 kartų. Tie, kurie už elektrą šiuo metu moka 60 eurų per mėnesį, mokės nuo 150 iki 240 eurų, o gal ir dar daugiau. Todėl, žiūrint iš nūdienos perspektyvos, kai docentas per mėnesį uždirba nuo 960 iki 1200 eurų „į rankas“, vien išlaidos elektrai, nepasikeitus situacijai, gali sudaryti nuo 15 iki 25 proc. jo darbo užmokesčio. O juk docentas nėra iš tų, kurie aukštojoje mokykloje uždirba mažiausiai, todėl kitų darbuotojų situacija gali būti ir dramatiškesnė.

Dar metų pradžioje Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas (LAMPSS), numatydamas sudėtingą ekonominį laikotarpį, šakos kolektyvinėse derybose iškėlė reikalavimą aukštojo mokslo darbuotojo mėnesinį atlyginimą nuo ateinančių metų sausio 1 d. padidinti 30 proc. Pavasarį toks reikalavimas ministerijai atrodė utopija, bet šiandien tai laikytina privaloma sąlyga, siekiant išgyventi ateinančiais metais, nes vien pastaraisiais mėnesiais iš mūsų santaupų jau dengiamas ekonomikos brangimas 20 ir daugiau proc. Todėl jo ir nepadengė šių metų darbo užmokesčio pakėlimas 10 proc.

 

Nors LAMPSS atliko namų darbus ir prognozavo esamą situaciją, visgi ministerija ir toliau laikosi klaidingos pozicijos, kad šios dienos vertinimą reikia skaičiuoti ne pagal tai, kas vyksta dabar, o pagal tai, kas vyko pernai ir užpernai. Todėl jie ir šiandien ekonomikoje klaidžioja kaip „ežiukai rūke“ ir negeba objektyviai suvokti dabartinės tikrovės poveikio aukštojo mokslo darbuotojų asmeniniam biudžetui. Jie kažkodėl nusprendė, kad nėra tikslo apie LAMPSS reikalavimą informuoti Finansų ministeriją ir Vyriausybę, todėl pastarieji darbo užmokesčio didinimo poreikį vis dar vertina, kaip atitinkantį 10 procentų.

 

Rugsėjo 15 d. ruošiamasi pateikti preliminarų valstybės biudžeto projektą. Jeigu poreikis darbo užmokestį padidinti 30 proc. nebus užfiksuotas, niekas jo ir nesvarstys. Todėl privalome viešai pasakyti, kad šiemet mes, aukštųjų mokyklų darbuotojai, reikalausime padidinti darbo užmokestį ne mažiau nei 30 proc. Jeigu šis reikalavimas nebus tenkinamas, piketus prie Vyriausybės, ministerijos, Seimo ir Prezidentūros organizuosime kad ir kiekvieną savaitę, kol mus išgirs.

 

Kad būtume išgirsti, kviečiame aukštųjų mokyklų darbuotojus palaikyti šias akcijas buvimu šalia. Piketuose jums nereikės laikyti plakatų, nes teisę tai daryti turi tik 15 žmonių. Tačiau kuo daugiau bus palaikančių, juo labiau įtikinamu bus mūsų pareiškimas. Jeigu jums svarbu, kad būtų padidintas darbo užmokestis, kviečiame šių metų rugsėjo 12 d. 11:00 val. ateiti į Volano g. 2 (Vilniuje) ir parodyti valdžiai, kad jums svarbu, kiek uždirbate ir kiek uždirbsite rytoj! Kviečiame prisidėti prie organizuojamų akcijų ir aktyviai išsakyti savo poziciją.

 

Prof. Sigitas Vaitkevičius

Autorius yra LAMPSS pirmininkas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.