„Ateities inžinerijos“ 6-asis sezonas

Rugsėjo 29 d. Vilniaus Gedimino technikos universitete vyko nuotolinės ugdymo platformos „Ateities inžinerija“ 6-ojo sezono atidarymas – rudens sesija.

39 Ateities inžinerija komanda VGTU
Ateities inžinerijos komanda. Alekso Jauniaus nuotr

Jos metu šios platformos komanda – universiteto dėstytojai ir doktorantai, kuruojantys atskiras AI platformos tematikas, pristatė mokytojams savo tematikų naujoves, diskutavo, kaip tobulinti bendrą veiklą.

 

Kas yra „Ateities inžinerija“?

„Ateities inžinerija“ – nuotolinio ugdymo platforma, kuri supažindina moksleivius su įvairiomis šiuolaikinės inžinerijos sritimis, leidžia jiems išbandyti savo jėgas, atliekant kūrybinį arba tiriamąjį projektinį darbą vienoje iš dvidešimties AI ugdymo tematikų. Per penkerius veiklos metus AI platformoje dalyvaujantys 7–12 klasių moksleiviai iš daugiau kaip 70 mokyklų atliko beveik 500 projektinių darbų,

„Dalyvavimas nuotolinio ugdymo platformoje suteikia neeilinę galimybę moksleiviams dar mokyklos suole ugdyti savo praktinius gebėjimus šiuolaikinių technologijų srityje – sukurti multimedijos filmuką ar originalaus dizaino šviestuvą, ištirti savo mokyklos pastato energinį efektyvumą arba jos aplinkos taršą, suprojektuoti ir pastatyti mokyklos kieme tikrą lauko klasę, sukurti saulės elektrinės ar roboto prototipą, pramokti kurti verslo planą ir investuoti. Mes skatiname moksleivius kurti naujoves, naudingas mokyklai, visuomenei, verslui ir, žinoma, patiems kūrėjams“, – teigia AI koordinatorius dr. Henrikas Mykolaitis.

 

Kuo ši platforma išskirtinė?

39 Ateitiexs inžinerija Henrikas Mykolaitis VGTU
Ateities inžinerijos nuotolinio ugdymo platformos koordinatorius dr. Henrikas Mykolaitis

Pasak dr. H. Mykolaičio, mokykloje moksleiviai išmoksta teorijos pagrindų, pavyzdžiui, fizikos dėsnius ar trigonometrijos teoremas, o tik vėliau galvoja, kaip tai būtų galima pritaikyti. AI platformoje ugdymo procesas vyksta kitaip – moksleiviai stebi aplinką, ją analizuoja ir aiškinasi, kokios yra aktualios problemos, kaip jas efektyviai išspręsti, o sprendimo metu atranda ir pačius dėsnius. „Stengiamės mokiniams padėti jiems artimoje aplinkoje atrasti aktualias, spręstinas problemas, sugalvoti jų galimą sprendimo būdą, jį įgyvendinti šiuolaikinėmis priemonėmis ir, galbūt, iš to sukurti verslą. Pradedame ne nuo teorijos, o nuo praktikos, nes ji visada yra įdomesnė ir labiau įtraukianti“, – dėmesį atkreipia AI koordinatorius.

 

Kokią pagalbą suteikia universitetas?

AI platforma siūlo nemokamą nuotolinę prieigą prie metodinės mokomosios medžiagos, šiuolaikinės inžinerijos įrankių, konsultacijų ir technologinių paslaugų, organizuoja kontaktines kūrybines dirbtuves mokyklose ir universiteto laboratorijose, darbų peržiūras ir konkursus. „Tai leidžia mokiniams ne tik tobulėti šiuolaikinių technologijų, kūrybingumo ar verslumo srityse, bet ir atlikti savarankiškus projektinius ar brandos darbus, o mokytojams – paįvairinti savo dalyko bei integruotus užsiėmimus. Džiaugiamės, kad nė viena savivaldybė neatsisakė mūsų pasiūlytos partnerystės“, – sakė H. Mykolaitis.

 

Kaip reikia ugdyti naujovių kūrėjus?

Dalyvavimas AI veiklose padeda ugdyti naujovių kūrėjus nuo paauglystės. Norint turėti pažangią Lietuvą, kiekvienoje ekonomikos ir viešojo sektoriaus srityje itin reikia kūrybingų profesionalų, kurie geba, naudodami šiuolaikines technologijas, kurti aukštą pridėtinę vertę. Anot AI koordinatoriaus, technikos naujovių kūrėjų ugdymui tokią sistemą dar turime sukurti, o AI platforma yra viena iš jos sudėtinių dalių.

 

Kaip dalyvauti AI platformos veikloje?

Kadangi jau prasideda 6-asis AI sezonas, tad pats laikas įsitraukti į šią veiklą. Geriausia tai padaryti mokyklos lygmeniu, mokyklai sudarant sutartį su VGTU dėl bendradarbiavimo AI platformoje. Tokios mokyklos mokytojai ir mokiniai, sukūrę savo naudotojo paskyras, tampa visaverčiais platformos dalyviais, turinčiais nemokamą prieigą prie AI platformos išteklių. Jei mokykla dar nėra sudariusi bendradarbiavimo sutarties, o mokiniai arba mokytojai jau dabar nori įsitraukti į AI veiklą, susisiekite el. paštu ateitin@vilniustech.lt arba (skubiais atvejais) telefonu (8 618) 80 420.

Parengė VGTU komunikacijos projektų vadovė Neda Černiauskaitė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.