Jurgita Šiugždinienė: „Sėkmė ateis, jei vieningai priimsime lemiamus sprendimus“

Rugsėjo 19 d. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VILNIUS TECH) viešėjo švietimo, mokslo ir sporto ministrė dr. Jurgita Šiugždinienė, atvykusi susitikti su universiteto bendruomene, aptarti aktualius klausimus, pristatyti planuojamus pokyčius ir nuveiktus darbus švietimo sistemoje.

39 Jurgita Šiugždinienė VGTU. Simo Bernoto nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė dr. Jurgita Šiugždinienė Vilniaus Gedimino technikos
universitete

Pokyčiai švietimo sistemoje – itin reikalingi

Ministrė priminė, kad visos švietimo grandys yra labai susijusios. Pokyčiai yra ypač svarbūs bendrajame ugdyme. Jau priimta daug sprendimų, kurie turėtų sustiprinti ugdymo kokybę, tačiau šie sprendimai nėra įgyvendinami taip greitai, kaip norėtųsi. „Itin svarbu, kad keistųsi visuomenės požiūris į ugdymo kokybę ir pažangos vertinimą. Reikėtų tarpinius patikrinimus mokykloje vertinti ne kaip priemonę pasilyginti ir konkuruoti, bet kaip galimybę suteikti mokiniui grįžtamąjį ryšį ir suteikti individualią paramą“, – pabrėžė ministrė.

J. Šiugždinienė teigė, kad gimnazijose turi mokytis mokiniai, kurie yra tam pasiruošę, todėl daug rimčiau reikėtų vertinti mokinių pasirengimą pereiti į aukštesnę klasę: „Taip pat, kaip ir į aukštąsias mokyklas. Jeigu neturėsime vaikų, laikančių ir išlaikančių matematikos egzaminą, kuris yra itin reikalingas, stojant į gamtos ir inžinerinių mokslų krypčių studijų programas, negalėsime kalbėti apie stiprų aukštąjį mokslą Lietuvoje.“

 

Užsienio ekspertų vertinimas

Susitikimo metu buvo keliamas klausimas dėl studijų programų vertinimo. Kai kurių profesorių nuomone, vertinimo procesas yra neefektyvus ir biurokratiškas. Ministrė išsakė ir vieną iš savo svajonių, kad būtų atliekamas tarptautinis aukštųjų mokyklų veiklos vertinimas, o studijų programų vertinimą inicijuotų pačios aukštosios mokyklos.

Kita svarbi veiklos sritis – Lietuvos mokslo tarybos (LMT) stiprinimas. Ministrė sakė: „Šiuo metu vyksta Lietuvos mokslo tarybos pertvarka, netrukus pradės veikti naujoji valdyba. LMT turi būti šiuolaikiška, vieno langelio principu veikianti institucija. Jai keliame labai svarbius tikslus – pirmiausia – tarptautiškumas. Labai svarbu, kad mokslo tyrimai būtų vertinami tarptautinių ekspertų. Kitas svarbus prioritetas – jaunimo dalyvavimas moksliniuose tyrimuose. Be galo reikalingas ir valstybei kertinių mokslo programų sukūrimas, pavyzdžiui, ugdymo mokslų ar IT srityse.“

 

Ar universitetai sulauks ministerijos paramos?

Universiteto bendruomenės nariai, dalyvavę susitikime su ministre, turėjo puikią galimybę sužinoti, kokią pagalbą Švietimo, mokslo ir sporto ministerija teiks universitetui šiuo sunkiu metu, artėjant šildymo sezonui, kai itin greitai auga energetikos sąnaudos. Susitikimo metu atkreiptas dėmesys ir į tai, kad užsienio studentai, atvykstantys studijuoti į VILNIUS TECH, susiduria su problema – negali užsiregistruoti į Lietuvos Respublikos diplomatines atstovybes ir gauti itin reikalingų vizų. Buvo aptarta ir kita problema, itin svarbi VILNIUS TECH studentams, susijusi su bendrabučiais. J. Šiugždinienė pabrėžė, kad šis klausimas išlieka itin svarbus, o jį sprendžiant dirba speciali grupė, kuri galimus sprendimus pateiks jau netrukus.

 

Neda Černiauskaitė

Autorė yra VGTU Komunikacijos projektų vadovė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.