Lietuviško interneto krikštatėviu vadinamas profesorius A. L. Telksnys amžinojo poilsio atguls Antakalnio kapinėse

Interneto plėtros Lietuvoje pradininkas Adolfas Laimutis Telksnys (1930–2022) bus laidojamas penktadienį sostinės Antakalnio kapinėse esančiame Menininkų kalnelyje.

Laimutis Telksnys1024x535
Laimutis Telksnys

Atsisveikinti su A. L. Telksniu bus galima Šv. Jonų bažnyčios koplyčioje (Šv. Jono g. 12, Vilnius) dvi dienas – spalio 27 d., ketvirtadienį, nuo 11.00 val. iki 20.00 val. ir spalio 28 d., penktadienį, nuo 9 val. iki 11.45 val. Šv. Mišios vyks ketvirtadienį 18 val. Urna išnešama penktadienį 11.45 val.

Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto profesorius, habilituotas daktaras, lietuviškų skaičiavimo mašinų kūrėjas, interneto plėtros Lietuvoje pradininkas A. L. Telksnys (1930–2022) mirė pirmadienį.

 

Profesoriaus A. L. Telksnio mokinys Linas Aidokas, dirbęs kartu su juo projekte LIEPA, profesorių prisimins kaip griežtą ir labai darbštų žmogų: „Profesorius A. L. Telksnys buvo geras mentorius, atvedęs mane į robotikos sritį, išmokė daug ir nuoširdžiai dirbti, atkakliai siekti rezultatų. Buvo griežtas mokytojas, daug reikalavo iš kitų, bet taip pat ir iš savęs, nepailsdamas dirbo net naktimis, o jo veiklos tempas visada buvo labai intensyvus. Bendruose darbuose prie to reikėdavo prisitaikyti, bet rezultatai visada būdavo pasiekti. Jo mėgstama frazė buvo „mažiau kalbų, daugiau darbų“. Ja jis ir vadovaudavosi.“

 

Prof. A. L. Telksnys, gimęs 1930 m. lapkričio 24 d. Runionyse, Molėtų r., yra lietuviškų skaičiavimo mašinų kūrėjas, interneto plėtros Lietuvoje ir humanoidinių robotų prakalbinimo lietuviškai pradininkas, informacinės plėtros strategijos ekspertas, reikšmingai prisidėjęs prie Lietuvos, kaip vienos pasaulyje pirmaujančių greitaeigio interneto srityje valstybių, raidos.

1991 m. akademikas A. L. Telksnys užmezgė ryšį su Oslo universitetu ir ėmėsi organizuoti palydovinio ryšio kanalą Lietuvai. Per tris mėnesius sugebėta pusiau legaliai atgabenti į Lietuvą tam reikalui tinkamą techniką ir 1991 m. spalio 10 d. Lietuvoje pradėjo veikti pirmasis šalyje nepriklausomas, per palydovinį ryšį veikiantis interneto kanalas – tai irgi vienas iš A. L. Telksnio projektų. Be to, pirmasis registruotas .lt domenas buvo mii.lt, kurį 1993 m. vasario 26 d. įkūrė tuometinis Matematikos ir informatikos institutas (dabar VU Matematikos ir informatikos fakulteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutas).

 

2002 m. A. L. Telksnys kartu su bendraminčiais inicijavo projektą „Kaimiškųjų vietovių informacinių technologijų plačiajuostis tinklas RAIN“, kurio tikslas buvo sukurti galimybę Lietuvos kaimo ir miestelių gyventojams bei institucijoms naudotis greitaeigiu interneto ryšiu. Projektas labai sunkiai ir lėtai skynėsi kelią Lietuvos valdžios institucijose. Kaimo žmonės nebuvo laikomi potencialiais greitaeigio interneto vartotojais, skeptiškai į tokius projektus žiūrėjo ir daugelis kitų Europos valstybių internetinio ryšio specialistų. Tik dėl A. L. Telksnio lyderystės šis projektas pradėtas įgyvendinti ir jau po pirmo etapo (2005–2008 m.) tapo pavyzdžiu kitoms valstybėms, o kartu prisidėjo prie to, kad Lietuva taptų viena iš pirmaujančių pasaulio valstybių greitaeigio interneto srityje. Pasibaigus pirmajam RAIN projektui, A. L. Telksnys ir toliau aktyviai skatino kurti naujus projektus, pratęsiančius kaimiškųjų vietovių plačiajuosčio interneto tinklo plėtrą.

Projekto įgyvendinimas tapo stimulu ir parama kitiems projektams, susijusiems su informacinių technologijų panaudojimu įvairiose srityse, tokiose kaip švietimas, viešasis administravimas, e. sveikata, interneto viešos prieigos suteikimas gyventojams.

 

Be to, prof. A. L. Telksnys yra ir projektų LIEPA ir LIEPA-2 iniciatorius. Įgyvendinant šiuos projektus buvo sukurti lietuvių šnekos atpažinimo ir sintezės varikliai, paslaugos vartotojams, veikiančios asmeniniuose kompiuteriuose, ir varikliai bei paslaugos, skirtos mobiliesiems įrenginiams: išmaniesiems telefonams, planšetiniams kompiuteriams ir robotams humanoidams.

2012 m. prof. L. Telksnys įsitraukė į lietuviškos internetinės enciklopedijos ELIP kūrimą ir tapo jos Mokslo tarybos pirmininku.

 

Prof. A. L. Telksnys yra žinomas ir už mūsų šalies ribų. Jis vertinamas kaip ekspertas: buvo ES e. infrastruktūros plėtros grupės ekspertas, Europos Komisijos Ateities technologijų tyrimo instituto ekspertas informacinės visuomenės plėtros klausimais, Tarptautinės informacijos apdorojimo federacijos IFIP Teorinio ir praktinio modeliavimo grupės narys.

Profesorius apdovanotas Gedimino ordino Karininko kryžiumi (2001). 1998 m. jam suteiktas Kauno technologijos universiteto garbės daktaro vardas. 2019 m. vasario 16 d. už nuopelnus Lietuvai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Lietuvos valstybės ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi jį apdovanojo Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.