Naujos knygos

Serhii Plokhy. Europos vartai. Ukrainos istorija. Leidykla „Briedis“, 2022, 376 p.

Kai šių metų vasario 24 d. Putino Rusija pradėjo naują grobikišką invaziją į Ukrainą, ši šalis atsidūrė viso pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre. Vakariečiui, o ir dažnam Rytų europiečiui kilo klausimai: Kas ta Ukraina? Kaip formavosi ukrainiečių tauta, kurios didelė dalis kratosi veidmainiškai peršamos „brolybės“ su rusais? Kokios tikrosios konflikto su Maskva priežastys, siekiančios kur kas ankstesnius laikus, nei 2014-aisiais įvykdyta Krymo okupacija ir karas Donbase?

Ukrainiečių kilmės amerikiečių istorikas Serhii Plokhy knygoje „Europos vartai. Ukrainos istorija“ veda skaitytoją dramatiškais protėvių žemės istorijos vingiais nuo seniausių laikų iki XXI amžiaus. Kas įkūrė Kyjivo Rusią ir kodėl Maskva skelbiasi vienintele viduramžių valstybės paveldėtoja? Kas tokie kazokai, už ką jie kovojo ir kodėl pateko į rytinio kaimyno jungą? Knygos puslapiuose pasakojama apie cariniais laikais vykdytą ukrainiečių rusinimą, tautinį atgimimą, mėginimą XX a. pirmojoje pusėje sukurti nepriklausomą valstybę, taip pat apie sovietizavimą ir kraupųjį Holodomorą, Stepano Banderos asmenybę ir pokario rezistenciją, apie „Krymo klausimą“ ir nepriklausomybę subyrėjus SSRS, galiausiai apie kilusį kruviną karą su agresore Rusija.

Serhii Plokhy – knygų „Branduolinė kvailystė. Naujoji Kubos raketų krizės istorija“, „Černobylis. Branduolinės katastrofos istorija“, „Paskutinė imperija. Finalinės Sovietų Sąjungos dienos“ ir „Žmogus, šaudantis nuodais. Šaltojo karo šnipo istorija“ autorius.

 

 

 

Alfredas Rukšėnas. Juozo Albino Lukšos-Daumanto 1940–1941 m. biografijos puslapiai. 2022, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 184 p.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras lietuvių ir anglų kalbomis išleido Istorinių tyrimų programų skyriaus vyriausiojo istoriko dr. Alfredo Rukšėno knygą „Juozo Albino Lukšos-Daumanto 1940–1941 m. biografijos puslapiai“. Tikimės, kad ši knyga prisidės prie geresnio laisvės kovotojo asmenybės suvokimo ir sukurtų apie jį mitų išsklaidymo.

Juozo Albino Lukšos-Daumanto rezistencinė veikla pirmosios sovietų okupacijos Lietuvoje (1940–1941) laikotarpiu prasidėjo, jam jau turint šiokios tokios pogrindinės veiklos patirties. Dar prieš SSRS 1940 m. vasarą įvykdytą okupaciją ir aneksiją, t. y. dar mokydamasis Veiverių valdžios vidurinėje mokykloje, jis įsitraukė į nelegalios moksleivių ateitininkų sąjungos, kuri netapo legali ir prasidėjus pirmajai sovietų okupacijai, veiklą. Todėl sovietmečio pradžia J. A. Lukšai, kaip ateitininkui, reiškė perėjimą iš vieno pogrindžio į kitą.

Knyga yra skirta ne tik istorikams profesionalams. Gali būti naudinga ir įdomi teisininkams, politologams, sociologams bei kitiems XX a. populiarios Lietuvos istorijos mėgėjams. Knygą galima įsigyti www.atmintiesknygos.lt. Parengė dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.