Apie Jurgį Ambraziejų Pabrėžą – Lietuvos medicinos bibliotekoje

2001-ieji buvo paskelbti Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos (1771 01 15 – 1849 10 30) metais.

41 Pabrėža biustas Janina Valančiūtė
Ambraziejaus Jurgio Pabrėžos biustas. Tautodailininkas Petras Kalenda

Susidomėjimas šia asmenybe neatslūgo ir jubiliejiniams metams pasibaigus. Šių metų spalio 24 d. Lietuvos medicinos biblioteka ir Lietuvos veiklios ilgaamžystės akademija pakvietė į renginį, kuriame vėl buvo prisiminti J. A. Pabrėžos darbai medicinos, botanikos ir kitose srityse.

Susitikime dalyvavęs Europos Sąjungos parlamento narys gydytojas Juozas Oleka pranešimą skyrė šių dienų aktualijoms – taikos ir sveikatos klausimams. Garbios asmenybės bendrapavardis, kilęs iš tos pačios giminės, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos profesorius dr. Juozas Pabrėža savo pranešimą pradėjo žemaitiškai. Paaiškino pavardės kilmę (pabrėža – vaistinis augalas) ir tarimą (Pãbrėža. J. A. Pabrėža savo pavardę rašė „Paabrėža“).

Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Šv. Pranciškaus onkologijos centro komunikacijos specialistė Nijolė Raudytė pristatė J. A. Pabrėžos asmeninės bibliotekos medicinos ir farmacijos rinkinį. Lietuvos medicinos bibliotekos darbuotoja Janina Valančiūtė apibendrino J. A. Pabrėžos medicinos ir botanikos darbus. Minėjime dalyvavę Kretingos rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus atstovai Lietuvos medicinos bibliotekai padovanojo jubiliejiniais metais išleistą knygą ,,Žemaičių šventasis“ (2021) ir Viktoro Gidžiūno monografiją ,,Ambraziejus Jurgis Pabrėža (1771–1849)“
(Roma–Vilnius, 1994).

41 Pabrėža Minėjimo dalyviai Janina Valančiūtė
Minėjimo dalyviai. Iš kairės: Juozas Pabrėža, Nijolė Raudytė, Asta Pocienė, Lilija Socevičienė,
Antanas Vinkus, Janina Kumpienė, Jolanta Kvietkutė, Danguolė Bortkevičienė.
Reginos Vaišvilienės nuotr.

Janina Valančiūtė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.